Bu çalışmada İstanbul ili piyasasında satışa sunulan midye dolmalarının mikrobiyolojik kalitesi incelenmiştir. Bu amaçla İstanbul’un farklı ilçelerindeki açık (seyyar satıcı) ve kapalı (restoran, büfe) mekânlarda satışa sunulan toplam 50 örnek toplanmış ve toplam aerobik koloni sayısı, Escherichia coli sayısı, koagülaz pozitif stafilokok sayısı, Bacillus cereus sayısı ve Salmonella spp. varlığı yönünden analiz edilmiştir. Toplam aerobik koloni sayısı açık mekânlardan temin edilen 25 midye dolma örneğinde 2,20-7,23 log kob/g (ortalama 6,27 log kob/g), kapalı mekânlardan temin edilen 25 midye dolma örneğinde 2,11-5,34 log kob/g (ortalama 4,27 log kob/g) arasında saptanmış olup, ortalamalar arasındaki fark istatistiki açıdan önemli bulunmuştur (p<0,05). Açık mekânlarda satışa sunulan tüketime hazır midyelerden ikisinde (1,18 ve 1,93 log kob/g), kapalı mekânlarda satışa sunulanların ise birisinde (1,70 log kob/g) B. cereus varlığı saptanmıştır. İncelenen tüm örnekler içinde sadece birisinde (açık mekân) 1,18 log kob/g düzeyinde E. coli ve 1,60 log kob/g düzeyinde koagulaz pozitif stafilokoklar tespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirisinde salmonellaya rastlanmamıştır. Elde edilen bulgular kapalı mekânlarda satışa sunulan midye dolmaların mikrobiyolojik kalitesinin açıkta satışa sunulanlardan daha iyi olduğuna işaret etmektedir. Oransal olarak düşük olsa da B. cereus ve E. coli gibi patojen mikroorganizmaları içerebilmeleri nedeniyle midye dolmalardan bazılarının halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği sonucuna varılmıştır.
In this study, the microbiologic quality of stuffed mussels that are sold in Istanbul was investigated. For this purpose, a total of 50 samples were collected from indoor (restaurants and kiosks) and outdoor (peddlers) sources in different districts of Istanbul, and analysed for the total count of aerobic colony, Escherichia coli, koagulase positive staphylococcus, Bacillus cereus and the presence of Salmonella spp. Total counts of aerobic colony were determined between 2,20 – 7,23 log cfu/g (mean 6,27 log cfu/g) in 25 samples obtained from outdoor and 2,11 – 5,34 log cfu/g (mean 4,27 log cfu/g) in 25 samples obtained from indoor sources. The difference between the means was statistically significant (p<0,05). Bacillus cereus was detected in two samples (1.18 and 1,93 log cfu/g) from outdoor and one sample (1,70 log cfu/g) from indoor sources. E. coli (1,18 log cfu/g) and coagulase positive staphylococci (1,60 log cfu/g) were detected in only one sample (from outdoors). No salmonella was found in any of the samples. The results indicate that the microbiological quality of indoor stuffed mussels is better than the ones sold in outdoors. It was concluded that some of the samples may have a risk for public health because they may contain pathogenic microorganisms such as B. cereus and E. coli, despite very low percentages
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)