Theme restaurants are located in various countries of the world and use themes such as space, toilet, hospital, prison and movie characters. There are theme restaurants in Turkey, but relatively fewer. This research aims to determine the attitudes and behaviors of the students in Department of Gastronomy and Culinary Arts in the Tourism Faculty of Pamukkale University towards themed restaurants. Ona voluntary basis, a total of 134 students in the Department of Gastronomy and Culinary Arts, 73 females and 61 males, were included in the study. The results of the research indicated that students are not well informed about themed restaurants. 66.4% of the students were found to be unaware whether there are themed restaurants in Denizli, the province they study in. Although the evaluation of the attitudes and behaviors of the students towards the themed restaurants indicated that the students responded “I disagree” or “I strongly disagree” to the item “I do not participate in the expression of “I would prefer theme restaurants that may have negative impact on my psychology”, it was found out that the average is correlated to gender, which was also found statistically significant (p < 0,01).
food and beverage operations themed restaurants attitude and behavior gastronomy
Temalı restoranlar, dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunmakta olup tema olarak uzay, tuvalet, hastane, hapishane ve film karakterleri gibi unsurları kullanmaktadırlar. Türkiye’de de temalı restoran bulunmasına rağmen sayıları oldukça azdır. Bu araştırmada Pamukkale Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerinin temalı restoranlara ilişkin tutum ve davranışlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümündeki öğrencilerden gönüllülük esası dikkate alınarak 73’ü kız ve 61’i erkek olmak üzere toplam 134 öğrenci araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin temalı restoranlar konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadıkları ortaya konmuştur. Bulundukları il olan Denizli’de temalı restoran bulunup bulunmadığı konusunda öğrencilerin %66,4’sı bilgi sahibi değildir. Araştırmada öğrencilerin temalı restoranlara ilişkin tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi sonucunda “psikolojimi olumsuz yönde etkileyecek temalı restoranları tercih ederim” ifadesine öğrencilerin yanıtları katılmıyorum ve kesinlikle katılmıyorum yönünde olmakla birlikte ortalamalarının cinsiyete göre farklılık gösterdiği ve bu farklılığın da istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya konmuştur (p<0,01).
yiyecek ve içecek işletmeleri temalı restoran tutum ve davranışlar gastronomi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kültürel çalışmalar |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)