Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Attitudes and Behaviors about Theme Restaurants of Students in the Department of Gastronomy and Culinary Arts

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 63 - 72, 25.07.2020

Öz

Theme restaurants are located in various countries of the world and use themes such as space, toilet, hospital, prison and movie characters. There are theme restaurants in Turkey, but relatively fewer. This research aims to determine the attitudes and behaviors of the students in Department of Gastronomy and Culinary Arts in the Tourism Faculty of Pamukkale University towards themed restaurants. Ona voluntary basis, a total of 134 students in the Department of Gastronomy and Culinary Arts, 73 females and 61 males, were included in the study. The results of the research indicated that students are not well informed about themed restaurants. 66.4% of the students were found to be unaware whether there are themed restaurants in Denizli, the province they study in. Although the evaluation of the attitudes and behaviors of the students towards the themed restaurants indicated that the students responded “I disagree” or “I strongly disagree” to the item “I do not participate in the expression of “I would prefer theme restaurants that may have negative impact on my psychology”, it was found out that the average is correlated to gender, which was also found statistically significant (p < 0,01).

Kaynakça

  • Aktaş, A. (2001). Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Livane Matbaası. 2.Baskı, Antalya.
  • Anakjajan (2017). Hastane temalı restoran ilgi çekiyor. https://anakjajan.com.tr/tr/yasam/hastane%20temali_restoran_ilgi%20%C3%A7ekiyor.
  • Appetiteforjapan (2017). Appetite for Japan. https://appetiteforjapan.com/.
  • Beardsworth, A., Bryman, A. (1999). Late modernity and the dynamics of quasification. Sociological Review, 47(2), 228-257.
  • Bekar, A., Gümüş Dönmez, F. (2014). Temalı restoranlar ve temalı etnik restoran ayırımı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(35), 802-808.
  • Biletall (2019). Türkiye’deki Uçak Konseptli Restoranlar. https://www.biletall.com/blog/turkiyedeki-ucak-konseptli-restoranlar
  • CNNTURK (2019). İstanbul'da dünyanın ilk Breaking Bad temalı kafesi. https://www.cnnturk.com/haber/turkiye/istanbulda-breaking-bad-temali-kafe.
  • Denizer, D. (2012). Yiyecek İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması ve Örgütlenmesi. M. Sarıışık (Ed.), Yiyecek-İçecek Hizmetleri (s. 2-26). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2540, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1511.
  • Dinnerinthesky (2017). Dinner in the sky. www.dinnerinthesky.com
  • Eventsinthesky (2017). Dinner in the sky. www.eventsinthesky.asia.
  • Gürün, D. (2012). Kabare tiyatrosu ve Haldun Taner. https://www.academia.edu/6548765/KABARE_T%C4%B0YATROSU_ve_HALDUN_TANER-Dikmen_G%C3%BCr%C3%BCn.
  • Habertürk (2017a). Hastane temalı restoran ilgi çekiyor. http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1443603-hastane-temali-restoran-ilgi-cekiyor.
  • Habertürk (2017b). Yemeğinizi gökyüzünde yemek ister misiniz? https://www.haberturk.com/yasam/haber/77182-yemeginizi-gokyuzunde-yemek-ister-misiniz.
  • Hardrock (2017). Hard Rock Cafe. http://www.hardrock.com/. Hemenmasa (2017). Dünyadaki en ilginç 5 restoran. http://blog.hemenmasa.com/post/%20enilgincrestoranlar.
  • Heung, V. C. S. (2002). American Theme Restaurants: A study of consumer’s perceptions of the important attributes in restaurant selection. Asia Pacific Journal of Tourism Research, 7(1), 19-28.
  • Hsu, H.L., Lee, S.H., Li, Y. H. (2009). A cognitive analysis of customer preferences regarding themed restaurants in Taiwan. Journal of Global Business Management, 5(1). http://www.jgbm.org/page/9%20Hwang-Lin%20Hsu%20.pdf
  • Karahan, K. (2000). Hizmet Pazarlaması. Beta Basım A.Ş. İstanbul.
  • Kim, W.G. ve Moon, Y.J. (2009). Customers cognitive, emotional and actionable response to the service scape: A test of the moderating effect of the restaurant type. International journal of Hospitality Management, 28(1), 144-156.
  • Kılınç, O. (2014). Temalı Restoranlar ve Barlar. O.N. Özdoğan (Ed.), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler Kavramlar, Yaklaşımlar, Başarı Hikayeleri (89-110). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kılınç, O., Çavuş, Ş. (2010). Yiyecek- İçecek Sektörüne Genel Bakış. M. Sarıışık, Ş. Çavuş ve K. Karamustafa (Ed.) Profesyonel Restoran Yönetimi: İlkeler, Uygulamalar ve Örnek Olaylar (s. 1-18). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Koçak, N. (2012). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık, 5.Baskı, Ankara.
  • Kokpit (2017). Kayseri’nin Uçak Restoranı: Airbus. http://www.kokpit.aero/.
  • Laankara (2017). Castle Black Bahçeli Cadde. https://laankara.com/mekanlar/castle-black-bahceli-7-cadde/.
  • LMK (2017). Leman Kültür. http://www.lmk.com.tr/.........
  • Milliyet (2017a). Tuvalet Temalı Restoran. http://blog.milliyet.com.tr/tuvalet-temali-restoran/Blog/?BlogNo=357446.
  • Milliyet (2017b). Yemeğinizi hapishanede mi alırsınız yoksa karanlıkta mı? http://www.milliyet.com.tr/pazar/yemeginizi-hapishanede-mi-alirsiniz-yoksa-karanlikta-mi-981919.
  • Moderntoilet (2017). Modern Toilet Restoran. http://www.moderntoilet.com.tw/en/about.asp.
  • Özer, Ç., Akbulut, M.B., Çevik, A. (2015). Temalı Restoranlar, Uluslararası Örnekler ve Türkiye’de Uygulanabilirliği. Avrasya Turizm Kongresi. 28-30 Mayıs 2015, Konya.
  • Puspita, O.D. (2015). Physical evidence of small theme restaurant in Indonesia: A case study of ramen house. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 169, 289-295.
  • Sökmen, A. (2003). Ağırlama Endüstrisinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Detay Yayıncılık. Ankara.
  • Spacealiens (2017). Space Aliens Restoran. https://spacealiens.com/.
  • Spnutniknews (2019). Yalova’da hapishane konseptli cafe. https://tr.sputniknews.com/yasam/201801311032046538-yalovada-hapishane-konseptli-kafe/
  • TDK (2017). Tema. http://www.tdk.gov.tr/tema/..............
  • Weiss, R., Feinstein, A.H, Dalbor, M. (2014). Customer satisfaction of theme restaurant attributes and their ınfluence on return ıntent. Journal of Foodservice Business Research, 7(1), 23-41.
  • Yıldız, E. (2010). Restoran İşletmelerine Giriş. M. Sarıışık, Ş. Çavuş ve K. Karamustafa (Ed.) Profesyonel Restoran Yönetimi: İlkeler, Uygulamalar ve Örnek Olaylar (s. 19-36). Ankara: Detay Yayıncılık

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencilerinin Temalı Restoranlara İlişkin Tutum ve Davranışları

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 2, 63 - 72, 25.07.2020

Öz

Temalı restoranlar, dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunmakta olup tema olarak uzay, tuvalet, hastane, hapishane ve film karakterleri gibi unsurları kullanmaktadırlar. Türkiye’de de temalı restoran bulunmasına rağmen sayıları oldukça azdır. Bu araştırmada Pamukkale Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencilerinin temalı restoranlara ilişkin tutum ve davranışlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümündeki öğrencilerden gönüllülük esası dikkate alınarak 73’ü kız ve 61’i erkek olmak üzere toplam 134 öğrenci araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin temalı restoranlar konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadıkları ortaya konmuştur. Bulundukları il olan Denizli’de temalı restoran bulunup bulunmadığı konusunda öğrencilerin %66,4’sı bilgi sahibi değildir. Araştırmada öğrencilerin temalı restoranlara ilişkin tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi sonucunda “psikolojimi olumsuz yönde etkileyecek temalı restoranları tercih ederim” ifadesine öğrencilerin yanıtları katılmıyorum ve kesinlikle katılmıyorum yönünde olmakla birlikte ortalamalarının cinsiyete göre farklılık gösterdiği ve bu farklılığın da istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya konmuştur (p<0,01).

Kaynakça

  • Aktaş, A. (2001). Ağırlama Hizmet İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Livane Matbaası. 2.Baskı, Antalya.
  • Anakjajan (2017). Hastane temalı restoran ilgi çekiyor. https://anakjajan.com.tr/tr/yasam/hastane%20temali_restoran_ilgi%20%C3%A7ekiyor.
  • Appetiteforjapan (2017). Appetite for Japan. https://appetiteforjapan.com/.
  • Beardsworth, A., Bryman, A. (1999). Late modernity and the dynamics of quasification. Sociological Review, 47(2), 228-257.
  • Bekar, A., Gümüş Dönmez, F. (2014). Temalı restoranlar ve temalı etnik restoran ayırımı. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(35), 802-808.
  • Biletall (2019). Türkiye’deki Uçak Konseptli Restoranlar. https://www.biletall.com/blog/turkiyedeki-ucak-konseptli-restoranlar
  • CNNTURK (2019). İstanbul'da dünyanın ilk Breaking Bad temalı kafesi. https://www.cnnturk.com/haber/turkiye/istanbulda-breaking-bad-temali-kafe.
  • Denizer, D. (2012). Yiyecek İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması ve Örgütlenmesi. M. Sarıışık (Ed.), Yiyecek-İçecek Hizmetleri (s. 2-26). Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2540, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1511.
  • Dinnerinthesky (2017). Dinner in the sky. www.dinnerinthesky.com
  • Eventsinthesky (2017). Dinner in the sky. www.eventsinthesky.asia.
  • Gürün, D. (2012). Kabare tiyatrosu ve Haldun Taner. https://www.academia.edu/6548765/KABARE_T%C4%B0YATROSU_ve_HALDUN_TANER-Dikmen_G%C3%BCr%C3%BCn.
  • Habertürk (2017a). Hastane temalı restoran ilgi çekiyor. http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1443603-hastane-temali-restoran-ilgi-cekiyor.
  • Habertürk (2017b). Yemeğinizi gökyüzünde yemek ister misiniz? https://www.haberturk.com/yasam/haber/77182-yemeginizi-gokyuzunde-yemek-ister-misiniz.
  • Hardrock (2017). Hard Rock Cafe. http://www.hardrock.com/. Hemenmasa (2017). Dünyadaki en ilginç 5 restoran. http://blog.hemenmasa.com/post/%20enilgincrestoranlar.
  • Heung, V. C. S. (2002). American Theme Restaurants: A study of consumer’s perceptions of the important attributes in restaurant selection. Asia Pacific Journal of Tourism Research, 7(1), 19-28.
  • Hsu, H.L., Lee, S.H., Li, Y. H. (2009). A cognitive analysis of customer preferences regarding themed restaurants in Taiwan. Journal of Global Business Management, 5(1). http://www.jgbm.org/page/9%20Hwang-Lin%20Hsu%20.pdf
  • Karahan, K. (2000). Hizmet Pazarlaması. Beta Basım A.Ş. İstanbul.
  • Kim, W.G. ve Moon, Y.J. (2009). Customers cognitive, emotional and actionable response to the service scape: A test of the moderating effect of the restaurant type. International journal of Hospitality Management, 28(1), 144-156.
  • Kılınç, O. (2014). Temalı Restoranlar ve Barlar. O.N. Özdoğan (Ed.), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler Kavramlar, Yaklaşımlar, Başarı Hikayeleri (89-110). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kılınç, O., Çavuş, Ş. (2010). Yiyecek- İçecek Sektörüne Genel Bakış. M. Sarıışık, Ş. Çavuş ve K. Karamustafa (Ed.) Profesyonel Restoran Yönetimi: İlkeler, Uygulamalar ve Örnek Olaylar (s. 1-18). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Koçak, N. (2012). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık, 5.Baskı, Ankara.
  • Kokpit (2017). Kayseri’nin Uçak Restoranı: Airbus. http://www.kokpit.aero/.
  • Laankara (2017). Castle Black Bahçeli Cadde. https://laankara.com/mekanlar/castle-black-bahceli-7-cadde/.
  • LMK (2017). Leman Kültür. http://www.lmk.com.tr/.........
  • Milliyet (2017a). Tuvalet Temalı Restoran. http://blog.milliyet.com.tr/tuvalet-temali-restoran/Blog/?BlogNo=357446.
  • Milliyet (2017b). Yemeğinizi hapishanede mi alırsınız yoksa karanlıkta mı? http://www.milliyet.com.tr/pazar/yemeginizi-hapishanede-mi-alirsiniz-yoksa-karanlikta-mi-981919.
  • Moderntoilet (2017). Modern Toilet Restoran. http://www.moderntoilet.com.tw/en/about.asp.
  • Özer, Ç., Akbulut, M.B., Çevik, A. (2015). Temalı Restoranlar, Uluslararası Örnekler ve Türkiye’de Uygulanabilirliği. Avrasya Turizm Kongresi. 28-30 Mayıs 2015, Konya.
  • Puspita, O.D. (2015). Physical evidence of small theme restaurant in Indonesia: A case study of ramen house. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 169, 289-295.
  • Sökmen, A. (2003). Ağırlama Endüstrisinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Detay Yayıncılık. Ankara.
  • Spacealiens (2017). Space Aliens Restoran. https://spacealiens.com/.
  • Spnutniknews (2019). Yalova’da hapishane konseptli cafe. https://tr.sputniknews.com/yasam/201801311032046538-yalovada-hapishane-konseptli-kafe/
  • TDK (2017). Tema. http://www.tdk.gov.tr/tema/..............
  • Weiss, R., Feinstein, A.H, Dalbor, M. (2014). Customer satisfaction of theme restaurant attributes and their ınfluence on return ıntent. Journal of Foodservice Business Research, 7(1), 23-41.
  • Yıldız, E. (2010). Restoran İşletmelerine Giriş. M. Sarıışık, Ş. Çavuş ve K. Karamustafa (Ed.) Profesyonel Restoran Yönetimi: İlkeler, Uygulamalar ve Örnek Olaylar (s. 19-36). Ankara: Detay Yayıncılık
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Kültürel çalışmalar
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Nurten Çekal Bu kişi benim 0000-0002-7596-9129

Bahar Memiş Bu kişi benim 0000-0002-7258-5744

Yayımlanma Tarihi 25 Temmuz 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çekal, N., & Memiş, B. (2020). Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencilerinin Temalı Restoranlara İlişkin Tutum ve Davranışları. Aydın Gastronomy, 4(2), 63-72.



Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png