Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinin Fermente Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının İstatistiksel Analizi

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 91 - 103, 25.06.2021

Öz

Fermente süt ürünlerinin insan sağlığı üzerinde birçok yararlı etkisi olmasına rağmen halen kefir gibi ürünler yeterince tüketilmemektedir. Bu araştırma makalesinde, üniversite öğrencilerinin fermente süt ürünlerini tüketim alışkanlıklarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gümüşhane Üniversitesindeki 259 öğrenciden anket (online) yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. En çok tercih edilen fermente süt ürünü yoğurt (%87) iken, en düşük tercih edilen ürünün probiyotik yoğurt olduğu (%0,6) tespit edilmiştir. Probiyotik yoğurdu %1,2 ile kefir izlemiştir. Sade kefirin tüketim oranının (%1,2) aromalı kefirden (%35) daha düşük olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %48,3’ü üniversite eğitiminin fermente süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını değiştirmediğini, buna karşın %37,8’i üniversite eğitimiyle birlikte tüketiminin düştüğünü bildirmişlerdir. Sonuç olarak, eğitim düzeyinin fermente süt ürünlerinin tüketim alışkanlıkları üzerinde etkisinin olmadığı belirlenmiştir. İnsan sağlığı açısından birçok faydalı etkiye sahip olan kefirin tüketim oranı diğer ürünlere göre düşük bulunmuştur. Dolayısıyla, fermente süt ürünleri tüketim bilinci üniversiteden önce kazandırılmalıdır. Kefir gibi fermente süt ürünlerinin tüketimini artırmak için toplum bilinci artırılmalıdır.

Kaynakça

  • Çebi, K., Özyürek, S., Türkyılmaz, D. (2018). “Süt ve Süt Ürünleri Tüketiminde Tüketici Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Erzincan İli Örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1): 70-77.
  • Ebringer, L., Ferenčík, M., Krajčovič, J. (2008). “Beneficial health effects of milk and fermented dairy products - Review”. Folia Microbiologica, 53(5), 378–394. https://doi.org/10.1007/s12223-008-0059-1.
  • Farnworth, E. R. (2005). “Kefir - a complex probiotic”. Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods, 2(1), 1–17. https://doi.org/10.1616/1476-2137.13938
  • Fernández, M., Hudson, J. A., Korpela, R., Reyes-Gavilán, C. G. D. L. (2015). “Impact on human health ofmicroorganisms present in fermented dairy products: An overview”. BioMed Research International 106-107, 2015, 2–4. https://doi.org/10.1155/2015/412714.
  • Ghosh, T., Beniwal, A., Semwal, A., Navani, N. K. (2019). “Mechanistic insights into probiotic properties of lactic acid bacteria associated with ethnic fermented dairy products”. Frontiers in Microbiology, 10(MAR). https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00502.
  • Gözener, B., Sayılı, M. (2013). “Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği”. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. I, 160-175.
  • Itsaranuwat, P., Al-Haddad, K. S. H., Robinson, R. K. (2003). “The potential therapeutic benefits of consuming “health-promoting” fermented dairy products: A brief update”. International Journal of Dairy Technology, 56(4), 203–210. https://doi.org/10.1046/j.1471-0307.2003.00106.x.
  • Karakaya, E., Akbay, C. (2013). “İstanbul İlinde Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 65-77.
  • Macori, G., Cotter, P. D. (2018). “Novel insights into the microbiology of fermented dairy foods”. Current Opinion in Biotechnology, 49, 172–178. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2017.09.002
  • Para, G., Ülger, İ., Kaliber, M. (2018). “Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(1), 329-339.
  • Şahinöz, S., Özdemir, M. (2017). “Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4), 106–112.
  • Tarakçı, Z., Karaağaç, M., Çelik, Ö.F. (2015). “Ordu İl Merkezindeki Tüketicilerin Fermente Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları”. Akademik Ziraat Dergisi 4(2), 71-80.
  • Terzioğlu, M. E., Bakırcı, İ. (2019). “Lisans Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının ve Davranışlarının Belirlenmesi”. Gıda, 44 (1), 163-172.
  • Ürkek, B., Erkaya, T., Şengül, M. (2011). “Kefir: Bileşimi, üretimi,probiyotik ve terapötik özellikleri”. Akademik Gıda, 9(5), 60–66.
  • Yalçin, M., Argun, M. Ş. (2017). “Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler”. BEÜ Fen Bilimleri Dergisi, 6(1), 51–60.

Statistical Analysis of the Fermented Dairy Products Consumption Habits of University Students

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 91 - 103, 25.06.2021

Öz

Fermented dairy products have many beneficial effects on human health. But some fermented dairy products such as kefir are not consumed sufficiently. In this research, the determination of affecting factors of fermented milk products consumption habits of university students were aimed. The obtained data from 259 students in Gümüşhane University via questionnaire (online) were used. According to the results of the study, it was determined that the most preferred fermented milk product was yoghurt (87%) and the least was probiotic yoghurt (0.6%). It has been found that the plain kefir consumption ratio (1.2%) was lower than fruit kefir (35%). It has been found that consumption habits of fermented dairy products of 48.3% of the participants did not change by university training and 37.8% of the participants reported that their consumption decreased with university training. As a result, it was determined that the university education did not have a positive effect on consumption habits of fermented dairy products. Kefir that has many beneficial effects on human health had a low consumption rate. The conscious of fermented dairy products consumption should be gained before university training. So, to increase the consumption of fermented dairy products such as kefir, community awareness should be raised

Kaynakça

  • Çebi, K., Özyürek, S., Türkyılmaz, D. (2018). “Süt ve Süt Ürünleri Tüketiminde Tüketici Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Erzincan İli Örneği”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 28(1): 70-77.
  • Ebringer, L., Ferenčík, M., Krajčovič, J. (2008). “Beneficial health effects of milk and fermented dairy products - Review”. Folia Microbiologica, 53(5), 378–394. https://doi.org/10.1007/s12223-008-0059-1.
  • Farnworth, E. R. (2005). “Kefir - a complex probiotic”. Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods, 2(1), 1–17. https://doi.org/10.1616/1476-2137.13938
  • Fernández, M., Hudson, J. A., Korpela, R., Reyes-Gavilán, C. G. D. L. (2015). “Impact on human health ofmicroorganisms present in fermented dairy products: An overview”. BioMed Research International 106-107, 2015, 2–4. https://doi.org/10.1155/2015/412714.
  • Ghosh, T., Beniwal, A., Semwal, A., Navani, N. K. (2019). “Mechanistic insights into probiotic properties of lactic acid bacteria associated with ethnic fermented dairy products”. Frontiers in Microbiology, 10(MAR). https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00502.
  • Gözener, B., Sayılı, M. (2013). “Tüketicilerin Açık Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Tercihlerinin İncelenmesi: Tokat-Turhal İlçesi Örneği”. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi. I, 160-175.
  • Itsaranuwat, P., Al-Haddad, K. S. H., Robinson, R. K. (2003). “The potential therapeutic benefits of consuming “health-promoting” fermented dairy products: A brief update”. International Journal of Dairy Technology, 56(4), 203–210. https://doi.org/10.1046/j.1471-0307.2003.00106.x.
  • Karakaya, E., Akbay, C. (2013). “İstanbul İlinde Tüketicilerin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 65-77.
  • Macori, G., Cotter, P. D. (2018). “Novel insights into the microbiology of fermented dairy foods”. Current Opinion in Biotechnology, 49, 172–178. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2017.09.002
  • Para, G., Ülger, İ., Kaliber, M. (2018). “Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(1), 329-339.
  • Şahinöz, S., Özdemir, M. (2017). “Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4), 106–112.
  • Tarakçı, Z., Karaağaç, M., Çelik, Ö.F. (2015). “Ordu İl Merkezindeki Tüketicilerin Fermente Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları”. Akademik Ziraat Dergisi 4(2), 71-80.
  • Terzioğlu, M. E., Bakırcı, İ. (2019). “Lisans Öğrencilerinin Süt Tüketim Alışkanlıklarının ve Davranışlarının Belirlenmesi”. Gıda, 44 (1), 163-172.
  • Ürkek, B., Erkaya, T., Şengül, M. (2011). “Kefir: Bileşimi, üretimi,probiyotik ve terapötik özellikleri”. Akademik Gıda, 9(5), 60–66.
  • Yalçin, M., Argun, M. Ş. (2017). “Bitlis Eren Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları ve etkileyen faktörler”. BEÜ Fen Bilimleri Dergisi, 6(1), 51–60.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beslenme ve Diyetetik, Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Bayram Ürkek 0000-0002-7909-7364

Ahmet Taş 0000-0002-1444-6068

Yayımlanma Tarihi 25 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ürkek, B., & Taş, A. (2021). Üniversite Öğrencilerinin Fermente Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının İstatistiksel Analizi. Aydın Gastronomy, 5(2), 91-103.



Aksi belirtilmediği sürece, bu sitedeki içerik Creative Commons Attribution 4.0 International lisansı ile lisanslanmıştır. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png