Objective: The main aim of the research was to assess the quality traits of 18 mm and 16 mm sized ‘Palaz’, ‘Tombul’ and ‘Çakıldak’ hazelnut cultivars, which were dried cold dried at 2 °C and 7 °C, overshadowed room conditions, and under direct sunlight throughout storage.
Materials and Methods: Hazelnuts were kept under conditions at 70-85% relative humidity (RH) and 20-25 °C for 9 months. Measurements of fruit and kernel weight, core cavity, black tip kernel rate, moldy kernel rate, rotten kernel rate, defective kernel rate and lemoning rate were performed in the 0th, 3rd, 6th and 9th months.
Results: At the end of the storage, it was observed that the 18 mm size and 7 °C cold-dried ‘Tombul’ hazelnuts had lower fruit and kernel weights compared to other drying conditions. ‘Palaz’ hazelnuts, which 18 mm in size and dried at 2 °C cold, had a higher core cavity than dried under sun and shade conditions. It was determined that 18 mm in size and ‘Tombul’ hazelnuts dried at 2 °C cold had higher black-tipped kernels (except for shadow) and moldy kernels, and less rotten kernels than other drying conditions. A higher lemoning rate was obtained from the 18 mm-sized and sun-dried nuts of ‘Çakıldak’ and ‘Tombul’ cultivars than other drying conditions. In the 18 mm size and shade-dried nuts of ‘Tombul’ cultivar, lower internal defective rate was measured than to other drying conditions.
Conclusion: In the research, it was concluded that drying methods and fruit size can affect the quality of stored hazelnut. When evaluated holistically, it was observed that the cold-dried fruit of the Çakıldak cultivars, which has a size of 16 mm, had lower black-tipped kernel, moldy kernel, rotten kernel and defective kernel rate.
Corylus avellana Core cavity Moldy kernel Rotten kernel nut weight
Amaç: Araştırmanın temel amacı, oda koşullarında, güneş ışığı altında, 2 °C ve 7 °C soğukta kurutulan 16 mm ve 18 mm irilikteki ‘Tombul’, ‘Palaz’ ve ‘Çakıldak’ fındık (Corylus avellana) çeşitlerinin depolama süresince kalite özelliklerindeki değişimi belirlemektir.
Materyal ve Yöntem: Fındık çeşitleri, 9 ay süresince depo koşullarda (%70-85 oransal nem ve 20-25 °C) muhafaza edilmiştir. Meyve ve iç ağırlığı, göbek boşluğu, siyah uçlu iç oranı, küflü iç oranı, çürük iç oranı, kusurlu iç oranı ve limonlaşma oranına ait ölçümler 0., 3., 6. ve 9. aylarda yapılmıştır.
Araştırma Bulguları: Depolamanın sonunda, 18 mm büyüklükte ve 7 °C soğukta kurutulan ‘Tombul’ fındıklarının diğer kurutma koşullarına nazaran daha düşük meyve ve iç ağırlığına sahip olduğu görülmüştür. 18 mm büyüklükte ve 2 °C soğukta kurutulan ‘Palaz’ fındıkları, güneş ve gölge koşullarında kurutmaya nazaran daha yüksek göbek boşluğuna sahip olmuştur. 18 mm büyüklükte ve 2 °C soğukta kurutulan ‘Tombul’ fındıklarının diğer kurutma koşullarına kıyasla daha yüksek siyah uçlu iç (gölge hariç) ve küflü içe, aksine daha düşük çürük içe sahip olduğu belirlenmiştir. ‘Çakıldak’ ve ‘Tombul’ çeşitlerinin 18 mm iriliğe sahip ve güneşte kurutulan meyvelerinden, diğer kurutma koşullarına nazaran daha yüksek limonlaşma oranı elde edilmiştir. ‘Tombul’ çeşidinin 18 mm irilik ve gölgede kurutulan meyvelerinde, diğer kurutma koşullarına kıyasla daha düşük kusurlu iç oranı ölçülmüştür.
Sonuç: Araştırmada, kurutma yöntemleri ve meyve büyüklüğünün muhafaza edilen fındığın kalitesi üzerine etki edebileceği sonucuna varılmıştır. Bütünsel olarak değerlendirildiğinde, 16 mm iriliğe sahip Çakıldak çeşidinin soğukta kurutulan meyvelerinin daha düşük siyah uçlu iç, küflü iç, çürük iç ve kusurlu içe sahip olduğu görülmüştür.
Corylus avellana Çürük iç Göbek boşluğu Küflü iç Meyve ağırlığı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |