Objective: This research was to determine the some physical and chemical properties of the Tombul cv, which was purchased by the representatives of Fiskobirlik (F), Soil Products Office (TMO, T), an Private sector (O), which purchase hazelnut in Giresun and its districts.
Materials and Methods: In the work, Tombul cv samples taken from of a total of 19 points, including 5 from F, 5 from T, and 9 from O representatives puchase points. Samples taken from each sack with the probe device were collected and mixed in a bucked, and 500 g samples were randomly taken for analysis. For example, 250 g of this samples was used purchase based pricing, and the remain was used to determine the physical traits of nuts and kernel, as well as chemical properties such as free fatty acidity, peroxide, and tancimate value.
Results: The difference between the physical and chemical properties of the samples taken from different pointsin the study was found to be statistically significant with minör exceptions (P˂0.01). In the work, the highest percentage was F4 with 58.27% followed by T5 with 57.70%. Interestingly, kernel percentage below 50% were not recorded in any of the samples. Likewise, moisture content of all samples was below 6%. In addition, the highest rancimate value was observed in T1 with 6.19h.
Conclusion: As a result, although the Tombul cv at different intake points differ in physical and chemical properties, it was found that sampling was not performed below the hazelnut puschase standards in general. In other words, it can be said that hazelnuts that do not meet the purchasing standards are not purchased.
Hazelnut Corylus avellana L. Kernel percentage Rancimate value Free fatty acidity
Amaç: Bu araştırma Giresun ve ilçelerinde fındık alımı yapan Fiskobirlik (F), Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO, T) ve Özel sektör (Ö) temsilcileri tarafından satın alınan Tombul çeşidinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada Fiskobirlik satın alma noktalarından 5, TMO satın alma noktalarında 5 ve Özel sektör temsilcilerinin satın alma noktalarından 9 olmak üzere toplam 19 noktadan Tombul fındık örnekleri seçilmiştir. Sonda aletiyle her çuvaldan alınan örnekler bir kovada toplanarak karıştırılmış ve içerisinden tesadüfen 500 g örnek analizler için ayrılmıştır. Bu örneğin 250 g kadar kısmı alıma esas fiyatlandırmada kullanılmış, geriye kalan yarısı ise meyve ve iç fındıkların fiziksel özellikleri ile serbest yağ asitliği, peroksit ve ransimat gibi kimyasal özellikleri belirlemek için kullanılmıştır.
Araştırma Bulguları: Çalışmada farklı noktalardan alınan örneklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri arasındaki farklılık bazı istisnalar dışında istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P˂0.01). Çalışmada en yüksek randıman (iç oranı) değeri %58.27 ile F4’de bulunmuş ve onu %57.70 ile T5 izlemiştir. Hiçbir örnekte %50’nin altında randıman değeri kaydedilmemiştir. Tüm örneklerde nem oranı %6 değerinin altında tespit edilmiştir. Diğer taraftan en yüksek ransimat değeri 6.19 sa ile T1 örneğinde görülmüştür.
Sonuç: Farklı alım noktalarındaki Tombul çeşidi fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından farklılık gösterse de genel olarak fındık alım standartlarına uyulduğu görülmüştür. Diğer bir ifadeyle satın alma standartlarını karşılamayan fındıkların satın alınmadığı söylenebilir.
Fındık Corylus avellana L. Randıman Ransimat değeri Serbest yağ asitliği
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |