Bu
çalışmanın amacı, değişik yaş gruplarında ve farklı kafes katlarında
yetiştirilen beyaz ve kahverengi yumurta tavuklarından elde edilen yumurtaların
dış kalite özelliklerinin belirlenmesi/karşılaştırılmasıdır. Çalışmalarda ticari yumurtacı Nick-Chick ve
Nick- Brown hibritlerinde farklı kafes katlarında (1, 3, 5. katlarda) 28, 52 ve
70 haftalık yaşlarda elde edilen yumurtaların dış kalite özellikleri arasındaki
farklılıklar incelenmiştir. Dış kalite kriterleri olarak, yumurta ağırlığı, özgül ağırlık, şekil
indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk kırılma mukavemeti ve yumurta kabuk yüzey alanı
değerleri belirlenmiştir. Sonuçta, tavuklarda genotip, yaş ve kafes katının
yumurta ağırlığı, özgül ağırlık ve kabuk özelliklerine önemli etkileri
bulunmuştur (P<0,01). Kafes katlarının yumurta kalitesine etkileri, birinci
katın yumurta ağırlığı, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, kabuk yüzey alanı,
parametreleri bakımından diğer katlara (3-5) göre daha yüksek olarak tespit
edilmiştir (P<0.01). Yumurta tavuklarında yaş ilerledikçe yumurta
ağırlığının ve özgül ağırlığın arttığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |