‘Tombul’ fındık çeşidinde renk değerlerinin sulama ve depolama süresine göre değişimi
Yıl 2019,
Cilt: 8 Sayı: Özel Sayı, 85 - 90, 31.12.2019
Yaşar Akçin
,
Saim Zeki Bostan
Öz
Çalışma, 2015 ve 2016
yıllarında Giresun ilinde yetiştirilen ‘Tombul’ fındık çeşidinde yürütülmüştür.
Bu araştırmada bitkilere 3 farklı periyodda
(P1: Döllenme sonu-meyve tutumu periyodu, P2: Ovül-embriyo gelişimi periyodu,
P3: Hasat önü periyodu) 4 farklı sulama konusu (Slm1: sulama uygulanmayacak konu, Slm2: P1, P2 ve P3’te sulama, Slm3: P2’de sulama diğer periyot susuz, Slm4: P2 ve P3’te sulama, diğer periyotlar
susuz) uygulanmıştır. Deneme, 3 ocak, 3
tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre düzenlenmiştir. Her bir uygulamadan elde edilen
fındıkların 12 ay boyunca adi koşullarda depolama süresince fındık ununda L*, a* ve b* cinsinden renk değerlerinin değişimi araştırılmıştır. Çalışma
sonucunda, farklı sulama programlarının fındık ununda renk değişimine etkisinin
önemli olmadığı fakat depolama sürecinde fındık unu renk değerlerinde önemli
düzeyde değişiklik olduğu belirlenmiştir. Çalışmada bununla ilgili olarak elde
edilen verilerden renk skalası hazırlanmıştır.
Destekleyen Kurum
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
Proje Numarası
(TÜBİTAK) (Proje No: 114O553) Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (Proje No: TF-1517)
Teşekkür
Bu çalışma, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) (Proje No: 114O553) ve Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (Proje No: TF-1517) tarafından desteklenmiştir. Bu desteklerinden dolayı ilgili kurumlara teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Anonim, 2018. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü-Fındık Raporu. 2017 verisi. AB Fındık Danışma Kurulu toplantısı 2017.
- Bostan, S. Z. 1998. Bazı Önemli Fındık Çeşitlerinde Tohum Taslağı Gelişimi Üzerine Bir Araştırma. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 22: 295-298.
- Çetiner, E. 1976. Karadeniz Bölgesi özellikle Giresun ve çevresinde Tombul çeşidi üzerinde seleksiyon çalışmaları ile bunları tozlayıcı yuvarlak tiplerin seçimi üzerine araştırmalar. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara.
- Demirci Ercoşkun, T. 2009. Bazı İşlenmiş Fındık Ürünlerinin Raf Ömrü Üzerine Araştırmalar, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ankara.
- Granato, D., Masson, M. L. 2010. Instrumental color and sensory acceptance of soy-based emulsions: a response surface approach. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 30(4) :1090–1096.
- Kavanagh, E. E., W. B. McGlasson, and R. L. McBride. 1986. Harvest maturity and acceptability of Flora-Date tomatoes. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 111:78-82.
- Keme, T., Messerli, M., Shejbal, J. and Vitali, F., 1983. The storage of hazelnuts at room temperature under nitrogen (ІІ), Review for ChocolateConfectionery and Bakery, 8 (2), 15-24.
- Koç Güler, S. 2015. Gama ışını uygulamalarının natürel iç fındıkta depolama kalitesine etkileri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ordu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Ordu.
- Külahçilar, A., Tonkaz, T., Bostan, S.Z., 2018. Effect of irrigation regimes by mini sprinkler on yield and pomological traits in ‘Tombul’ hazelnut. Acta Horticulturae, 1226: 301-307.
- Lopez, A., Pique, M., Boatella, J., Romero, A., Ferran, A., Garcia, J. 1997. Influence drying conditions on the hazelnut quality. III. Browning. Drying Technology, 15(4): 989–1002.
- Malekjani, N., Emam-Djomeh, Z., Hashemabadi, S. H., Askari, R. 2017. Internal and External Color Development Kinetics during Microwave Assisted Fluidized Bed Drying of Hazelnut. J. Agr. Sci. Tech. 19: 613-626
- Massantini, R., Contini, M., Mordacchini Alfani, M.L., Guerrieri, M., 2009. The comsumption of fresh hazelnuts: quality and storage. Acta Hort. 845, 635-640.
- Okuroğlu, M., Örüng, İ., 2000. Karadeniz Bölgesinde fındık depolama yapılarının planlama kriterlerinin belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 31 (1): 43-49.
- Özdemir, M., Seyhan, F. G., Bakan, A. K., İlter, S., Özay, G., Devres, O. 2001. Analysis of Internal Browning of Roasted Hazelnuts. Food Chem., 73(2): 191-196.
- Özdemir,M., 2005. Fındık ve Yetiştiriciliği,Trabzon, 119 s.
- Venkatachalam, M., Sathe, S. K. 2006. Chemical composition of selected edible nut seeds. J. Agric. Food Chem. 54: 4705–4714.