EN
TR
Kumar, Zehir ve Cinayet: Elfriede Blauensteiner Vakası
Öz
“Kara Dul” olarak bilinen Elfriede Blauensteiner, Avusturyalı bir seri katildir ve kurbanlarını yüksek doz ilaçla zehirleyerek öldürmüştür. Seri cinayetlerinin asıl nedeninin kumar bağımlılığıdır. 1997 ve 2001 yıllarındaki davaların sonucunda Elfriede Blauensteiner, iki defa ömür boyu hapse mahkum edilmiştir. Cinayetlerini 50 yaşından sonra işlemeye başlayan seri katilin, dava sürecindeki kayıtlarında öforik, hafif lögorik, olayın vahametinden uzak, umursamaz, laubali duygulanım hali içerisinde, ve mizacın hafif neşe yönünde artmış olduğu görülmektedir. 2003 yılında, mahkumiyeti sırasında tespit edilen beyin tümörü nedeniyle ölmüş olması dikkat çekicidir. Kumar bağımlılarında frontal lob ve orbitofrontal korteks aktivitelerinde bozulmalar görülebilir. Nedenlerinden biri prefrontal yerleşimli beyin tümörü olan frontal lob sendromu, kişilik değişiklikleri ile karakterize bir hastalıktır. Bir formu hipomanik veya sosyopatik kişiliği uyarabilirken diğer formu depresyonu uyarabilir. Yavaş büyüyen prefrontal tümörler uzun süre bulgu vermeyebilir. İlk bulguları basit kognitif fonksiyonlarda bozulma yerine davranışsal ve karar verme bozuklukları olabilir. Özellikle ileri yaşta ortaya çıkan dürtüsel kontrol bozukluklarında yavaş büyüyen beyin tümörlerinin ve frontal lob sendromunun araştırılması gereklidir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Elfriede Blauensteiner. Murderpedia. https://murderpedia.org/female.B/b/blauensteiner.htm (erişildi: 25.09.2020)
- Quintero GC. A biopsychological review of gambling disorder. Neuropsychiatr Dis Treat 2016;13:51–60
- American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-IV. Fourth ed., Washington, DC:APA, 1994: 210-214.
- Tosun DG, Eşsizoğlu A, Köşger F, Güleç G. Frontal lob sendromu ayırıcı tanısı: Vaka sunumu. J Mood Disord 2016; 6:74-78
- Elfriede Blauensteiner, Lonely Hearts Serial Killer – Austria, 1996. http://unknownmisandry.blogspot.com/2016/09/elfriede-blauensteiner-lonely-hearts.html (erişildi: 25.09.2020)
- Stuss DT, Gow CA, Hetherington CR. “No longer Gage”: frontal lobe dysfunction and emotional changes. J Consult Clin Psychol 1992; 60(3): 349-59.
- Abel TJ, Manzel K, Bruss J, et al. The cognitive and behavioral effects of meningioma lesions involving the ventromedial prefrontal cortex. J Neurosurg 2016;124(6), 1568-1577.
- Kar H, Bilgili M, Yavuz E, Akgül Kalkan E. Frontal lob sendromu ve cinsel suç. Klinik Adli Tıp Dergisi 2002;2:21-24.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Psikiyatri
Bölüm
Editöre Mektup
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
21 Eylül 2020
Kabul Tarihi
26 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 21 Sayı: 4