Araştırma Makalesi

Farklı Kurutma Ön İşlemleri ve Yöntemlerinin Pırasanın (Allium Porrum L.) Fizikokimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi

Cilt: 52 Sayı: 1 22 Mayıs 2023
PDF İndir
EN TR

Farklı Kurutma Ön İşlemleri ve Yöntemlerinin Pırasanın (Allium Porrum L.) Fizikokimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi

Öz

Bu çalışmada 1 cm dilim kalınlığında doğranan taze pırasalar (Allium porrum L.) suda ve tuzlu suda haşlama ön işlemlerinden geçirilerek tepsili ve mikrodalga kurutucularda kurutulmuştur. Tepsili kurutucuda 60oC sıcaklık, 2 m s-1 hava akım hızı, %10 bağıl nem ve 3 devir dk-1 tepsi devri ile çalışılmıştır. Mikrodalga kurutucuda ise pırasanın içeriğindeki su miktarının azalmasıyla birlikte kuruma süresinin uzamaması için farklı mikrodalga güç seviyelerinde çalışılmıştır. İlk 70 dakika için 3200 W, daha sonra belirli zaman aralıkları ile 4000, 4480 ve 5040 W olmak üzere güç seviyeleri kademeli olarak arttırılmıştır. Yapılan kurutma işlemleri sonucunda tepsili kurutucuda en hızlı kuruyan grup hiçbir ön işlem görmemiş kontrol grubu olurken, mikrodalga kurutucuda gerçekleşen kurutmada en hızlı kuruyan grup tuzlu suda haşlama grubu olmuştur. Kurutulmuş pırasalara toplam fenolik madde, DPPH, askorbik asit, pH, titre edilebilir toplam asitlik, rehidrasyon ve duyusal analizler uygulanmıştır. Toplam fenolik madde ve askorbik asit miktarı her iki kurutma metodunda da kontrol gruplarında en yüksek miktarda tespit edilmiştir. Rehidre olma özelliği en iyi olan grup genel olarak ön işlemli gruplar olmuştur. Duyusal analizde renk bakımından en iyi grup tepsili kurutucuda kurutulan kontrol grubu olurken, gevreklik bakımından en iyi özellik gösteren grubun genel olarak ön işlemli gruplar olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bulunmamaktadır

Proje Numarası

Bulunmamaktadır

Kaynakça

  1. 1.Lundegardh, B., Botek, P, Schulzov, V., Hajslov, J., Strömberg, A., Andersson H.C., 2008. Impact of different green manures on the content of S-Alk(en)yl-L-cysteine sulfoxides and L-ascorbic acid in leek (Allium porrum). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56:2102-2111.
  2. 2.Bianchini, F., Vainio, H., 2001. Allium vegetables and organosulfur compounds: do they help prevent cancer? Environmental Health Perspectives, 109(9):893-902.
  3. 3. Özgür, M., Akpinar-Bayizit, A., Özcan, T., Yilmaz-Ersan, L., 2011. Effect of dehydration on several physico-chemical properties and the antioxidant activity of leeks (Allium porrum L.). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, 39(1):144-151.
  4. 4. Poojary, MM., Putnik, P., Bursać Kovačević, D., Barba, FJ., Manuel Lorenzo, J., Dias, AD., Shpigelman, A., 2017. Stability and extraction of bioactive sulfur compounds from Allium genus processed by traditional and innovative technologies. Journal Food of Composition and Analysis, 61:28-39.
  5. 5. Putnik, P., Gabrić, D., Roohinejad, S., Barba, FJ., Granato, D., Mallikarjunan, K., Lorenzo, JM., Bursac Kovacevic, D., 2019. An overview of organosulfur compounds from Allium Spp.: from processing and preservation to evaluation of their bioavailability, antimicrobial, and anti-inflammatory properties. Food Chemistry, 276:680-691.
  6. 6. Kurtuluş, E., 2012. Çanakkale ilinde pırasa sarı çizgi virüsü (leek yellow stripe virüs; LYSV)’nün biyolojik ve moleküler karakterizasyonu (Yüksek Lisans Tezi). Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Çanakkale, 56 s.
  7. 7. Kiremit, MS., 2015. Farklı sulama suyu kalitesi ve sulama düzeylerinin pırasa (Allium porrum L.) bitkisinin verim ve kalite parametreleri üzerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuzmayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Samsun, 111 s.
  8. 8. Tsouvaltzis, P., Gerasopoulos, D., Siomos, AS., 2006. Effect of storage temperature and size of stalks on quality of minimally processed leeks. Journal of the Science Food Agriculture, 86(3):372-379.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

22 Mayıs 2023

Gönderilme Tarihi

4 Temmuz 2022

Kabul Tarihi

27 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 52 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Taşan, M., & Altunkanat, H. (2023). Farklı Kurutma Ön İşlemleri ve Yöntemlerinin Pırasanın (Allium Porrum L.) Fizikokimyasal ve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi. Bahçe, 52(1), 45-57. https://doi.org/10.53471/bahce.1140541

Cited By

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram