In this study, fruit quality and antioxidant properties of southern highbush blueberry cultivars Ventura, Camellia and Suziblue grown under cover with soilless culture technique in Serik/Antalya region were determined at two different harvest periods. There was a significant difference in berry weight between the harvest periods and the fruit weight (3.71 g) increased in the second harvest period. The factors of cultivar, harvest period, and cultivar × harvest period were found to be statistically significant in terms of berry size (length and width). Berry size increased in the second harvest period and Ventura cultivar gave the longest fruits (15.32 mm) and Camellia cultivar gave the widest fruits (20.55 mm). The factors of cultivar, harvest date, and cultivar × harvest date interaction was found to be statistically significant in terms of L*, b*, total soluble solids (TSS), titratable acid (TA), pH, total phenolic content, total flavonoid content, and total antioxidant content. L* value ranged from 19.82 (Ventura, first harvest) to 27.88 (Suziblue, second harvest), a* value ranged from -0.22 (Suziblue, second harvest) to 0.38 (Suziblue first harvest), b* value ranged from -3.42 (Ventura, first harvest) to -1.08 (Camelia, second harvest), TSS ranged from 5.96% (Camelia second harvest) to 11.10% (Suziblue first harvest), pH ranged from 3.21 (Ventura, first harvest) to 4.21 (Suziblue, second harvest), TA ranged from 0.19%(Suziblue, second harvest) to 0.60% (Suziblue, first harvest), total phenolic content ranged from 31.75 mg GAE/100 g (Camellia, first harvest) to 286.47 mg GAE/100 g (Camelia, second harvest), total flavonoid content ranged from 4.98 mg GAE/100 g (Suziblue, first harvest) to 44.12 mg GAE/100 g (Camellia, second harvest), and total antioxidant capacity ranged from 75.84%(Ventura, first harvest) to 98.74% (Suziblue, second harvest). As a result, Camellia cultivar was found to be with the largest fruit and the highest antioxidant properties.
Vaccinium corymbosum L. fruit quality harvest time antioxidant capacity
Bu çalışmada, Serik/Antalya bölgesinde saksıda ve topraksız tarım tekniği ile örtü altında yetiştirilmiş Ventura, Camellia ve Suziblue güney orjinli yüksek boylu maviyemiş çeşitlerinin iki farklı hasat döneminde meyve kalite ve antioksidan özellikleri belirlenmiştir. Meyve ağırlığı bakımından hasat dönemleri arasında önemli fark çıkmış ve ikinci hasat döneminde meyve ağırlığı (3,71 g) artmıştır. Meyve boyutları (boy ve en) bakımından çeşit, hasat dönemi ve çeşit × hasat dönemi faktörleri önemli bulunmuştur. İkinci hasat döneminde meyve boyutları artarken, Venture çeşidi en uzun (15.32 mm) Camellia çeşidi ise en geniş (20.55 mm) meyveleri vermiştir. L*, b*, SÇKM, TEA, pH, toplam fenolik, toplam flavonoid ve toplam antioksidan içerikleri bakımından çeşit, hasat tarihi ve çeşit × hasat dönemi faktörleri önemli çıkmıştır. L* değeri 19.82 (Ventura 1. hasat) ile 27.88 (Suziblue 2. hasat), a* değeri -0.22 (Suziblue 2. hasat) ile 0.38 (Suziblue 1. hasat), b* değeri -3.42 (Ventura 1. hasat) ile -1.08 (Camellia 2. hasat), SÇKM %5.96 (Camellia 2. hasat) ile %11.10 (Suziblue 1. hasat), pH 3.21 (Ventura 1. hasat) ile 4.21 (Suziblue 2. hasat), TEA %0.19 (Suziblue 2. hasat) ile %0. 60 (Suziblue 1. hasat), toplam fenolik madde 31.75 mg GAE/100 g (Camellia 1. hasat) ile 286.47 mg GAE/100 g (Camellia 2. hasat), toplam flavonoid 4.98 mg GAE/100 g (Suziblue 1. hasat) ile 44. 12 mg GAE/100 g (Camellia 2. hasat), toplam antioksidan kapasite %75.84 (Ventura 1. hasat) ile %98.74 (Suziblue 2. hasat) arasında değişmiştir. Sonuçta, Camellia en iri meyve ve en yüksek antioksidan özelliklere sahip çeşit olarak bulunmuştur
Vaccinium corymbosum L. meyve kalitesi hasat dönemi antioksidan
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Temmuz 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 30 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram