Konferans Bildirisi

Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 31 Mart 2016
PDF İndir
TR EN

Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Öz

Çukurova Bölgesinde yüksek yoğunlukla üretimi yapılan salçalık biber yetiştiriciliğinde verim ve kalitenin arttırılması amacıyla yeni sulama teknolojileri ile çiftçinin hali hazırda uyguladığı geleneksel sulama yöntemleri uygulanarak karşılaştırılmıştır. Araştırma, 2010 ve 2011 yıllarında Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Topçu İstasyonunda Karaisalı salçalık biber bitkisinde yürütülmüştür. Deneme konuları, damla sulama parsellerinde 60 cm toprak derinliğinde kullanılabilir nemin %25’i kullanıldığında tam sulama konusu (DTS) tarla kapasitesine getirilmiştir. Diğer konular ise tam sulama konusunun %75’i (DKS75) ve %50’sinin uygulanması şeklinde oluşturularak farklı sulama düzeyleri (DKS-50) ile farklı kısmi kök kuruluğu (PRD) uygulamaları (sabit PRD (DSPRD), alternatif PRD (DAPRD)) olmuştur. Ayrıca, çiftçilerin yoğun kullandığı karık sulama yöntemiyle, atlamalı karık (AKS) ve PRD karık (PRDKS) ile karıkta tam sulama (KTS) gibi farklı karık işletim biçimleri de incelenmiştir. KTS’de 60 cm kök derinliğindeki kullanılabilir nemin %40’ı tüketildiğinde eksik nem tarla kapasitesine tamamlanırken, AKS ve PRDKS konularına KTS’ye uygulanan sulama suyunun yarısı uygulanmıştır. AKS konusunda her sulamada aynı karık sulanırken, PRDKS konusunda ise bir önceki sulamada sulanmayan karıklara su uygulanmıştır. Araştırma karık ve damla sulama sistemlerinde olmak üzere dört yinelemeli tesadüf blokları deneme deseninde yürütülmüştür. Damla sulama konularında en yüksek verim DTS’den alınırken, karık sulama konularında ise KTS konusu en yüksek verimle sonuçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Antony, E., Singandhupe, R.B., 2004. Impact of drip and surface irrigation on growth, yield and WUE of capsicum (Capsicum annum L.). Agric. Water Manage., 65:121-132.
  2. Costa, L.D., Gianquinto, G., 2002. Water stress and water table depth influence yield, water use efficiency, and nitrogen recovery in bell pepper: Lysimeter studies. Aust. J. Agric. Res. 53:201-210.
  3. Dağdelen, N., Yılmaz, E., Sezgin, F., Gürbüz, T., 2004. Effects of water stress at different growth stages on processing pepper yield, water use and quality. Pak. J. Biol. Sci., 7(12):2167-2172.
  4. Demirel, K., Genç, L., Saçan, M., 2012. Effects of different irrigation levels on pepper yield and quality parameters in semi-arid conditions. J. Tekirdağ Agricultural Fac. 9(2):7-15.
  5. Dorji, K., Behboudian, M.H., Zegbe, J., Dominguez, A., 2005. Water relations, growth, yield, and fruit quality of hot pepper under deficit irrigation and partial rootzone drying. Sci. Hort., 104:137-149.
  6. Ferrara, A., Lovelli, S., Di Tommaso, T., Pemiola, M., 2011. Flowering, growth and fruit setting in greenhouse bell pepper under water stress. J. of Agron. 10:12-19.
  7. Hsiao, T.C., 1993. Growth and productivity of crops in relation to water stress. Acta. Hort., 335:137-148.
  8. Howell, T.A., Cuenca, R.H., Solomon, K.H., 1990. Crop yield response. Management of farm irrigation systems. ASAE, 312p.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ziraat Mühendisliği (Diğer)

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yazarlar

Yıldırım Akhondnejad Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2016

Kabul Tarihi

31 Ocak 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA
Sezen, S. M., Yazar, A., Tekin, S., Daşgan, H. Y., Akyıldız, A., Yıldız, M., & Akhondnejad, Y. (2016). Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 7-11. https://izlik.org/JA82DE76YD
AMA
1.Sezen SM, Yazar A, Tekin S, vd. Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):7-11. https://izlik.org/JA82DE76YD
Chicago
Sezen, Semih Metin, Attila Yazar, Servet Tekin, vd. 2016. “Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 45 ((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi): 7-11. https://izlik.org/JA82DE76YD.
EndNote
Sezen SM, Yazar A, Tekin S, Daşgan HY, Akyıldız A, Yıldız M, Akhondnejad Y (01 Mart 2016) Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 7–11.
IEEE
[1]S. M. Sezen vd., “Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”, Bahçe, c. 45, sy (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 7–11, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82DE76YD
ISNAD
Sezen, Semih Metin - Yazar, Attila - Tekin, Servet - Daşgan, Hayriye Yıldız - Akyıldız, Asiye - Yıldız, Mehmet - Akhondnejad, Yıldırım. “Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (01 Mart 2016): 7-11. https://izlik.org/JA82DE76YD.
JAMA
1.Sezen SM, Yazar A, Tekin S, Daşgan HY, Akyıldız A, Yıldız M, Akhondnejad Y. Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe. 2016;45:7–11.
MLA
Sezen, Semih Metin, vd. “Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”. Bahçe, c. 45, sy (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Mart 2016, ss. 7-11, https://izlik.org/JA82DE76YD.
Vancouver
1.Semih Metin Sezen, Attila Yazar, Servet Tekin, Hayriye Yıldız Daşgan, Asiye Akyıldız, Mehmet Yıldız, Yıldırım Akhondnejad. Akdeniz İklim Koşullarında Karık ve Damla Yöntemleriyle Uygulanan Kısmi Kök Kuruluğu (PRD) ve Geleneksel Kısıntılı Sulama Stratejilerinin Salçalık Biberde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Bahçe [Internet]. 01 Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):7-11. Erişim adresi: https://izlik.org/JA82DE76YD

BAHÇE Dergisi
E-posta: editor@bahcejournal.org
Web Sitesi: bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Yalova 77100, Türkiye
Bizi takip edin:
X (Twitter) | Linkedin | Facebook | Instagram