BibTex RIS Kaynak Göster

BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI

Yıl 2011, Cilt: 40 Sayı: 1, 9 - 16, 01.03.2011

Öz

Ülkemizde elma suyu daha çok Golden Delicious ve Starking Delicious çeşitlerinin
sofralık olarak pazarlanamayan küçük ve ıskarta sınıfına giren meyvelerinden ve bazı
mahalli çeşitlerden yapılmaktadır. Bu da, elma suyunun kalite ve kantitesinin yıllara
göre büyük değişiklikler göstermesine ve dolayısıyla meyve suyu sanayinin, üretiminde
ve pazarlamasında önemli derecede istikrarsızlığa neden olmaktadır.
Çalışmada Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü‟nde 1964 yılında
başlayan ve devam eden “Yerli ve Yabancı Elma Çeşitlerinin Seçimi" Projesi kapsamında
belirlenen standart elma çeşitlerinden Golden Sel B, Prima, Skyline
Supreme, Yellow Spur, Auwill Spur, Mor Spur, Goldjon, Ed Gould Golden, Amasya,
All Red Jonathan, Jonagold çeşitleri ele alınmıştır. Bu çeşitlerde suda çözünür kuru
madde, meyve suyu randımanı, pH, malik asit cinsinden toplam asit, fruktoz, glikoz,
sakkaroz, şeker asit oranı, Hunter Lab. değerlerine bakılmış ve seçilen sekiz elma çeşidi aynı zamanda Bursa-Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü‟ne gönderilerek
elma suyuna işlenmiş, elde edilen sonuçlara göre elma suyuna uygun elma çeşitleri
belirlenmiştir.
Yapılan tartılı derecelendirme ile elde edilen veriler sonucunda Skyline Supreme,
Ed Gould Golden, Yellow Spur, Auwill Spur, Goldjon, Golden Sel B çeşitleri elma
suyu yapımına uygun çeşitler olarak önerilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2001a. Fruit Juice and Concentrates in Turkey. İGEME (İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi). Ankara.
  • Anonim, 2001b. Principles and Practices of Medium-Scale Fao Processing. Bulletin, s:151-166. Fruit Juice Agricultural Services
  • Anonim, 2010. Tarımsal Üretim İstatistikleri. TUİK.
  • Burak, M., F. Öz, ve M. Büyükyılmaz, 1998. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşit- leri-IV. Bahçe 27(1-2):107-119. 5. Cemeroğlu, B., 2009. Meyve ve Sebze İşle- me Teknolojisi. 1. Cilt, 3. Baskı, Gıda Tek- nolojisi Derneği Yayınları No:38. Ankara. 707 s. 6. Cemeroğlu, B. ve J. Acar, 1986. Meyve Seb- ze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 6, Ankara. 508 s. 7. Doyuran S. D. ve M. Gültekin, 2002. Türki- ye‟de Meyve Suyu Sektörü. Gıda Mühendis- liği Dergisi, s: 35-39. 8. Ekşi, A. ve İ. Köksal, 1989. The Turkish
  • Apple Variety Amasya – Characteristics and Chemical 56(4):156-8 (2pp). Fluessiges-Obst
  • Ibarz, A. and T. Casero, 1987. Rheology of Apple Juices of Diffrent Varieties. Dep de Tecnologia de Alimentos, ETSI Agronomos de Lerida, Univ. Politecnica de Cataluna, Lerida, Spain, No.185, 57-59 p.
  • Meyvacı, K., B. İlbi, H. Şen, F. Can, H.Z. Balcı, B. E. Düzyaman ve U. Aksoy, 2002. Avrupa Birliği Ülkelerinde İşlenmiş Bahçe Ürünleri Üretimi ve Yakın Gelecekte Bekle- nen Gelişmeler. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı, Bahçe Bitkileri Derneği, Ankara.
  • Öz, A.T., İ.S. Özelkök, ve B. Albayrak, 2004. Sugar and Tannin Content Changes in Persimmon Ripening With Dry Ice. Acta Horticulturae 682(2): 987-992. During Articifial
  • Regnell, C. J., 1976. İşlenmiş Meyve ve Sebzelerin Kalite Kontrolü İle İlgili Analitik Metodlar. Gıda Kontrol ve Araştırma Ensti- tüsü Yayını 2, Bursa. 156 s.
Yıl 2011, Cilt: 40 Sayı: 1, 9 - 16, 01.03.2011

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2001a. Fruit Juice and Concentrates in Turkey. İGEME (İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi). Ankara.
  • Anonim, 2001b. Principles and Practices of Medium-Scale Fao Processing. Bulletin, s:151-166. Fruit Juice Agricultural Services
  • Anonim, 2010. Tarımsal Üretim İstatistikleri. TUİK.
  • Burak, M., F. Öz, ve M. Büyükyılmaz, 1998. Marmara Bölgesi İçin Ümitvar Elma Çeşit- leri-IV. Bahçe 27(1-2):107-119. 5. Cemeroğlu, B., 2009. Meyve ve Sebze İşle- me Teknolojisi. 1. Cilt, 3. Baskı, Gıda Tek- nolojisi Derneği Yayınları No:38. Ankara. 707 s. 6. Cemeroğlu, B. ve J. Acar, 1986. Meyve Seb- ze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın No: 6, Ankara. 508 s. 7. Doyuran S. D. ve M. Gültekin, 2002. Türki- ye‟de Meyve Suyu Sektörü. Gıda Mühendis- liği Dergisi, s: 35-39. 8. Ekşi, A. ve İ. Köksal, 1989. The Turkish
  • Apple Variety Amasya – Characteristics and Chemical 56(4):156-8 (2pp). Fluessiges-Obst
  • Ibarz, A. and T. Casero, 1987. Rheology of Apple Juices of Diffrent Varieties. Dep de Tecnologia de Alimentos, ETSI Agronomos de Lerida, Univ. Politecnica de Cataluna, Lerida, Spain, No.185, 57-59 p.
  • Meyvacı, K., B. İlbi, H. Şen, F. Can, H.Z. Balcı, B. E. Düzyaman ve U. Aksoy, 2002. Avrupa Birliği Ülkelerinde İşlenmiş Bahçe Ürünleri Üretimi ve Yakın Gelecekte Bekle- nen Gelişmeler. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı, Bahçe Bitkileri Derneği, Ankara.
  • Öz, A.T., İ.S. Özelkök, ve B. Albayrak, 2004. Sugar and Tannin Content Changes in Persimmon Ripening With Dry Ice. Acta Horticulturae 682(2): 987-992. During Articifial
  • Regnell, C. J., 1976. İşlenmiş Meyve ve Sebzelerin Kalite Kontrolü İle İlgili Analitik Metodlar. Gıda Kontrol ve Araştırma Ensti- tüsü Yayını 2, Bursa. 156 s.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

S. Seçil Erdoğan Bu kişi benim

Zekiye Göksel Bu kişi benim

Masum Burak Bu kişi benim

Ahmet Kılınç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 27 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 40 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdoğan, S. S., Göksel, Z., Burak, M., Kılınç, A. (2011). BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe, 40(1), 9-16.
AMA Erdoğan SS, Göksel Z, Burak M, Kılınç A. BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe. Mart 2011;40(1):9-16.
Chicago Erdoğan, S. Seçil, Zekiye Göksel, Masum Burak, ve Ahmet Kılınç. “BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI”. Bahçe 40, sy. 1 (Mart 2011): 9-16.
EndNote Erdoğan SS, Göksel Z, Burak M, Kılınç A (01 Mart 2011) BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe 40 1 9–16.
IEEE S. S. Erdoğan, Z. Göksel, M. Burak, ve A. Kılınç, “BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI”, Bahçe, c. 40, sy. 1, ss. 9–16, 2011.
ISNAD Erdoğan, S. Seçil vd. “BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI”. Bahçe 40/1 (Mart 2011), 9-16.
JAMA Erdoğan SS, Göksel Z, Burak M, Kılınç A. BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe. 2011;40:9–16.
MLA Erdoğan, S. Seçil vd. “BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI”. Bahçe, c. 40, sy. 1, 2011, ss. 9-16.
Vancouver Erdoğan SS, Göksel Z, Burak M, Kılınç A. BAZI ELMA ÇEŞİTLERİNİN ELMA SUYU ÜRETİMİNE UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI. Bahçe. 2011;40(1):9-16.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram