Ülkemizde elma suyu daha çok Golden Delicious ve Starking Delicious çeşitlerinin
sofralık olarak pazarlanamayan küçük ve ıskarta sınıfına giren meyvelerinden ve bazı
mahalli çeşitlerden yapılmaktadır. Bu da, elma suyunun kalite ve kantitesinin yıllara
göre büyük değişiklikler göstermesine ve dolayısıyla meyve suyu sanayinin, üretiminde
ve pazarlamasında önemli derecede istikrarsızlığa neden olmaktadır.
Çalışmada Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü‟nde 1964 yılında
başlayan ve devam eden “Yerli ve Yabancı Elma Çeşitlerinin Seçimi" Projesi kapsamında
belirlenen standart elma çeşitlerinden Golden Sel B, Prima, Skyline
Supreme, Yellow Spur, Auwill Spur, Mor Spur, Goldjon, Ed Gould Golden, Amasya,
All Red Jonathan, Jonagold çeşitleri ele alınmıştır. Bu çeşitlerde suda çözünür kuru
madde, meyve suyu randımanı, pH, malik asit cinsinden toplam asit, fruktoz, glikoz,
sakkaroz, şeker asit oranı, Hunter Lab. değerlerine bakılmış ve seçilen sekiz elma çeşidi aynı zamanda Bursa-Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü‟ne gönderilerek
elma suyuna işlenmiş, elde edilen sonuçlara göre elma suyuna uygun elma çeşitleri
belirlenmiştir.
Yapılan tartılı derecelendirme ile elde edilen veriler sonucunda Skyline Supreme,
Ed Gould Golden, Yellow Spur, Auwill Spur, Goldjon, Golden Sel B çeşitleri elma
suyu yapımına uygun çeşitler olarak önerilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2011 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 40 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram