Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması

Yıl 1978, Cilt: 9 Sayı: 1-2-3, 100 - 114, 31.12.1978

Öz

1975 ve 1976 yıllarında Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nün koleksiyon bağında yetiştirilen 22 çeşit üzümden üzüm suyu üretilmiştir.
1. Üzüm suyu elde etmek için klasik yöntemler kullanılmıştır.
2. Üzüm suyunun kısmi bileşimlerini ve sonuçları çıkarmak için kullanılan bazı değerleri belirlemek amacıyla şu analizler yapılmıştır: şıra verimi, yoğunluk, çözünmüş katı madde, pH, toplam tartarik asit, kül, renk, toplam ve invert şeker, sakaroz ve tat değerleri.
3. Satış rakamlarının değerlendirilmesi. 1975 ve 1976 yıllarında yapılan deneylere göre Burgunder, Papazkarası, Narince ve Ali Cante Boucher çeşitleri en iyi olarak bulunmuştur.
Kalite ve verim açısından bu üzüm çeşitleri bu bölge için önerilmektedir.

Kaynakça

  • Anonyms, 1973. Fédération Internationale des producteurs des jus de fruits.
  • Anonim, 1972. Ortak Pazar ve Türkiye’de Meyve Suyu Sanayii. İKV Yayınları Y.S. 30.
  • Anonyms, 1970. Précis d’initiation à la dégustation.
  • Anonyms, 1975. Pectinex, Société de Ferments S.A. CH-4056 Bale 13.
  • Anonim, 1973. Meyve ve Sebze Suyu Konsantre ve Konserve araştırılması DPT Müsteşarlığı, Sınai Araştırma Danışma ajansı.
  • Anonim, 1975. DİE’den şahsen alınan Veriler.
  • Akman, A., 1950. Tatlı Şıra (Mehlitz, A.’den Tercüme). Tarım Bakanlığı Neşriyat Müd. s.677. Hüsnü Tabiat Matbaası, İstanbul.
  • Cemeroğlu, B., 1976 Dünya ve Türkiye’de Meyve Suyu Sanayiinin Durumu ve bu sanayide Teknolojik gelişmeler ve yenilikler. Bursa Gıda Kont rol, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Yayın No: 8. Ayyıldız Matbaası, Ankara.
  • Cheftel. K., 1951 La préparation des jus de fruits et de légumes aux Etates Unis Bulletin No. 10. Librairie. II Rue Lawossier Paris-8.
  • Donald, K., 1961. Fruit and vegetable juice processing technology. The Aui Publishing Company, Inc. Library of Congress Catalog Card No: 61-14980.
  • Gachot, H., 1955. Manuel des jus de Fruits. Deuxième Edition revue et cugmantee. P.H. Heitz Strasbourg.
  • Lecoq, R. 1965. Manuel d’Analyses Alimentaires et d’expertises usuelles. tame 2. Editions Doin 8, place de 1’adeon, Paris (Vie).
  • Jahz, P.H., 1970. A brief introduction to probability theory. International textbook Company, Pennsylvania,
  • Randoin, L., 1961 Tables de Composition des Aliments. 3 e Edition. Jacques Lanose editeur-12 rue Oudinot, Paris (VII).
  • Ural, A. 1976. Askorbik asidin besin sanayiinde kullanılması. Bursa Gıda Kontrol, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Yayınları. No: 8 Ayyıldız Matbaası, Ankara.
  • Uslu, İ., Gökçay, E., 1974. Bazı Üzümlerde Olgunluk Tespiti. Tarım Bakanlığı Proje Kod No: III-133-3-342.

The Search for Suitable Varieties for Grape Juice, Among Certain Native Grape Varieties and Stringers

Yıl 1978, Cilt: 9 Sayı: 1-2-3, 100 - 114, 31.12.1978

Öz

In 1975 and 1976, grape juice was produced from 22 varieties grown in the collection vineyard of the Yalova Horticultural Research Institute.
1. Classical methods were used to obtain the grape juice.
2. To determine the partial compositions of grape juice and some of the figures used to draw conclusions, the following analyses were conducted: must yield, density, dissolved solids, pH, total tartaric acid, ash, color, total and invert sugar, sucrose, and tasting values.
3. Valuation of sales figures. According to experiments conducted in 1975 and 1976, the Burgunder, Papazkarasi, Narince, and Ali Cante Boucher varieties were found to be the best.
From a quality and yield perspective, these grape varieties are recommended for this region.

Kaynakça

  • Anonyms, 1973. Fédération Internationale des producteurs des jus de fruits.
  • Anonim, 1972. Ortak Pazar ve Türkiye’de Meyve Suyu Sanayii. İKV Yayınları Y.S. 30.
  • Anonyms, 1970. Précis d’initiation à la dégustation.
  • Anonyms, 1975. Pectinex, Société de Ferments S.A. CH-4056 Bale 13.
  • Anonim, 1973. Meyve ve Sebze Suyu Konsantre ve Konserve araştırılması DPT Müsteşarlığı, Sınai Araştırma Danışma ajansı.
  • Anonim, 1975. DİE’den şahsen alınan Veriler.
  • Akman, A., 1950. Tatlı Şıra (Mehlitz, A.’den Tercüme). Tarım Bakanlığı Neşriyat Müd. s.677. Hüsnü Tabiat Matbaası, İstanbul.
  • Cemeroğlu, B., 1976 Dünya ve Türkiye’de Meyve Suyu Sanayiinin Durumu ve bu sanayide Teknolojik gelişmeler ve yenilikler. Bursa Gıda Kont rol, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Yayın No: 8. Ayyıldız Matbaası, Ankara.
  • Cheftel. K., 1951 La préparation des jus de fruits et de légumes aux Etates Unis Bulletin No. 10. Librairie. II Rue Lawossier Paris-8.
  • Donald, K., 1961. Fruit and vegetable juice processing technology. The Aui Publishing Company, Inc. Library of Congress Catalog Card No: 61-14980.
  • Gachot, H., 1955. Manuel des jus de Fruits. Deuxième Edition revue et cugmantee. P.H. Heitz Strasbourg.
  • Lecoq, R. 1965. Manuel d’Analyses Alimentaires et d’expertises usuelles. tame 2. Editions Doin 8, place de 1’adeon, Paris (Vie).
  • Jahz, P.H., 1970. A brief introduction to probability theory. International textbook Company, Pennsylvania,
  • Randoin, L., 1961 Tables de Composition des Aliments. 3 e Edition. Jacques Lanose editeur-12 rue Oudinot, Paris (VII).
  • Ural, A. 1976. Askorbik asidin besin sanayiinde kullanılması. Bursa Gıda Kontrol, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Yayınları. No: 8 Ayyıldız Matbaası, Ankara.
  • Uslu, İ., Gökçay, E., 1974. Bazı Üzümlerde Olgunluk Tespiti. Tarım Bakanlığı Proje Kod No: III-133-3-342.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özkul Bumin Baykal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 1978
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 1978
Kabul Tarihi 31 Ocak 1978
Yayımlandığı Sayı Yıl 1978 Cilt: 9 Sayı: 1-2-3

Kaynak Göster

APA Baykal, Ö. B. (1978). Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması. Bahçe, 9(1-2-3), 100-114.
AMA Baykal ÖB. Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması. Bahçe. Aralık 1978;9(1-2-3):100-114.
Chicago Baykal, Özkul Bumin. “Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması”. Bahçe 9, sy. 1-2-3 (Aralık 1978): 100-114.
EndNote Baykal ÖB (01 Aralık 1978) Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması. Bahçe 9 1-2-3 100–114.
IEEE Ö. B. Baykal, “Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması”, Bahçe, c. 9, sy. 1-2, ss. 100–114, 1978.
ISNAD Baykal, Özkul Bumin. “Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması”. Bahçe 9/1-2 (Aralık1978), 100-114.
JAMA Baykal ÖB. Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması. Bahçe. 1978;9:100–114.
MLA Baykal, Özkul Bumin. “Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması”. Bahçe, c. 9, sy. 1-2-3, 1978, ss. 100-14.
Vancouver Baykal ÖB. Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinin Şıraya Elverişlilik Durumlarının Araştırılması. Bahçe. 1978;9(1-2-3):100-14.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram