Araştırma Makalesi

Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği

Cilt: 11 Sayı: 21 31 Mayıs 2020
PDF İndir

Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği

Öz

Globalleşme, nüfus, sınırlı kaynak tüketimi, kentleşme, çevre kirliliği ve sert ekonomik rekabet koşulları gibi konulardaki hızlı artışlar küresel çaptaki yerleşim alanlarında birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Bilişim ve iletişim teknolojileri, akıllı cihazlar ve sensörlerdeki gelişmeler, yerel yönetim ve şehir planlama kurumlarına kentsel problemlere karşı çözüm oluşturabilmeleri için kesin ve canlı verilere ulaşabilmelerini mümkün kılan bir yerleşim konsepti olan Akıllı Şehirleri ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı, akıllı turizm modelinin Türkiye uygulanabilirliğini İstanbul ili üzerinden incelemektir. Bu bağlamda İstanbul ilinde bulunan turizm ve şehircilik alanında faaliyet gösteren 10 ana paydaş kurum araştırmaya dâhil edilmiştir. Nitel yöntemlerin kullanıldığı bu çalışmada bahsi geçen kurumlardan seçilen üst düzey yöneticilere, görüşmelerde sorulan sorular neticesinde alınan veriler Türk turizminin İstanbul üzerinden Akıllı Turizm modeline uygunluğu 7 boyutta değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda İstanbul ilinin akıllı şehir alt yapısının tam olarak tamamlanmasa da bazı iyileştirme ve planlamaların yapılması ile akıllı turizm konseptinin uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgül, O. (2004). Niteliksel Araştırma Ve Turizmde Uygulamaları, Seyahat Ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 130–136.
  2. Albino, V., Berardi, U. Ve Dangelico R. M. (2015). Smart Cities: Definitions, Dimensions, Performance And Initiatives. Journal of Urban Technology, 22(1), 3-21.
  3. Almeida, A., Anacleto, R., Figueiredo, L., & Novais, P. (2014). Mobile Application To Provide Personalized Sightseeing Tours. Journal of Network and Computer Applications, 41(1), 56–64.
  4. Almobaideen, W., Allan, M., & Saadeh, M. (2016). Smart Archaeological Tourism: Contention, Convenience and Accessibility in the Context of Cloud-Centric IOT. Mediterranean Archaeology And Archaeometry, 16(1), 227–236.
  5. Aren, S. (1949). Şehirleşme Hareketleri, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 4(1). 332-346.
  6. Bakıcı, T., Almirall, E. Ve Wareham, J. (2013). A Smart City Initiative: The Case of Barcelona. Journal of the Knowledge Economy, 2(1), 1–14.
  7. Bilici, Z. Ve Babahanoğlu, V. (2018). Akıllı Kent Uygulamaları Ve Konya Örneği, Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 9 (2), 124-139.
  8. Boes, K., Buhalis, D., & Inversini, A. (2015). Conceptualising Smart Tourism Destination Dimensions. In L. Tussyadiah, & A. Inversini (Eds.), Information And Communication Technologies in Tourism 2015 (ss: 391-403). Cham, New York: Springer.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2020

Gönderilme Tarihi

31 Mart 2020

Kabul Tarihi

14 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 11 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Ağraş, S., Yıldız, A., & Aktürk, E. (2020). Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11(21), 207-231. https://izlik.org/JA47XC37AC
AMA
1.Ağraş S, Yıldız A, Aktürk E. Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği. BÜİİBFD. 2020;11(21):207-231. https://izlik.org/JA47XC37AC
Chicago
Ağraş, Süleyman, Azat Yıldız, ve Eyüp Aktürk. 2020. “Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11 (21): 207-31. https://izlik.org/JA47XC37AC.
EndNote
Ağraş S, Yıldız A, Aktürk E (01 Mayıs 2020) Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11 21 207–231.
IEEE
[1]S. Ağraş, A. Yıldız, ve E. Aktürk, “Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği”, BÜİİBFD, c. 11, sy 21, ss. 207–231, May. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47XC37AC
ISNAD
Ağraş, Süleyman - Yıldız, Azat - Aktürk, Eyüp. “Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11/21 (01 Mayıs 2020): 207-231. https://izlik.org/JA47XC37AC.
JAMA
1.Ağraş S, Yıldız A, Aktürk E. Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği. BÜİİBFD. 2020;11:207–231.
MLA
Ağraş, Süleyman, vd. “Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği”. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 21, Mayıs 2020, ss. 207-31, https://izlik.org/JA47XC37AC.
Vancouver
1.Süleyman Ağraş, Azat Yıldız, Eyüp Aktürk. Akıllı Turizmin Türkiye’de Uygulanabilirliği: İstanbul Örneği. BÜİİBFD [Internet]. 01 Mayıs 2020;11(21):207-31. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47XC37AC

Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa yayımlanan, 16. yılını doldurmuş çift kör hakemli uluslararası açık erişim bir dergidir. Dergi EBSCO Business Source Ultimate, Index Copernicus, Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS) ve SOBIAD indekslerinde taranmaktadır. TR Dizin indeksinde taranması için de girişimlerde bulunulmuş olup değerlendirilme süreci devam etmektedir. 

Telif hakkı yazardadır CC BY-NC 4.0