Yazım Kuralları


1. Batman Akademi Dergisi bilimsel hakemli bir dergi olup Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanır.

2. Yayın Kurulu dergiye gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmamasına karar veren tek yetkili organdır. Editörler Yayın Kurulu’nun doğal üyesi sayılırlar.

3. Derginin yayın dili Türkçe, Arapça ve İngilizce dilleridir. Diğer dillerdeki makalelerin yayınlanma kararı Yayın Kuruluna aittir.

4. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen yazılar en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Dergide kör hakemlik sistemi uygulanır.

5. Hakem ve Yayın Kurulu Değerlendirme Raporlarının denetime açık bir şekilde 5 yıl saklı tutulması zorunludur.

6. Dergiye gönderilen makalenin başında Türkçe ve İngilizce başlıklar, 150-200 kelimelik Türkçe Öz ve İngilizce Abstract, en az 5 kelimelik Türkçe anahtar kelimeler ve İngilizce keywords yazılmalıdır. İlk anahtar kelime mutlaka ilgili bilim alanının adı olmalıdır. (Örneğin: İslam Hukuku, Din Eğitimi ...) Anahtar kelimeler genelden özele sıralanmalıdır.

7. Makale hacmi, (başlık, yazar bilgisi, öz ve kaynakça dahil) 10.000 kelimeyi geçmemelidir.

8. Yazılarda kullanılan kaynaklar, makale sonunda kaynakça listesi olarak verilmiş olmalıdır. Arapça makalelerin sonunda latin harfleriyle KAYNAKÇA bulunmak zorundadır.

9. Yazıda yazarın ismi, unvanı, çalıştığı kurum ve iletişim bilgileri açık bir şekilde bildirilmelidir. Yazılardaki fikirlerin her türlü yasal sorumluluğu yazara aittir. Lisansüstü tezlerden üretilen metinler ile sempozyum bildirileri makale başında etik beyana yer verilerek dergi sistemine yüklenebilir. Örnek: Bu çalışma … tarihinde sunulan/tamamlanan … başlıklı doktora tezi esas alınarak hazırlanmıştır.

10. Makaledeki tüm başlıklar ilk harfleri büyük harf 12 punto ve sola dayalı olarak yazılmalıdır. Yazılar 1,15 satır aralıklı; yazı karakteri ana metin Türkçe ve İngilizce için Palatino Linotype 11 punto, dipnotlar Palatino Linotype 9 punto; kenar boşlukları ise sol 3 cm, üst 3 cm, alt 3 cm ve sağ 3 cm olacak şekilde bırakılmalıdır.  Türkçe öz ve İngilizce abstract 10 punto Palatino Linotype ile yazılmalıdır. Metin yazı tipi Arapça için Traditional Arabic 14 punto olmalıdır.

11. Başlıklar (Öz, Abstract, Giriş, Sonuç ve Kaynakça haricinde) ondalık sistem düzeninde, “1. 2. 3.; 1.1., 1.2.; 1.2.1.” şeklinde rakam ve sonrasında nokta kullanılarak oluşturulmalıdır. Başlık numarası ile başlığın ilk harfi arasında bir boşluk bırakılmalıdır.

12. Batman Akademi Dergisi akademik makalelerin yanı sıra akademik etkinlik, söyleşi, kitap ve makale değerlendirmesi ve eleştiri yazılarına da, 600 ile 6000 kelime arası olmak kaydıyla, yer verir.

13. Dergi çeviri makalelere de yer verir. Çevirisi yapılacak makalenin yazarı, tarihi, nerede yayımlandığı, cildi, sayısı ve sayfası gibi künye bilgileri eksiksiz belirtilmeli ve eğer telif koruması kapsamından çıkmamışsa yayım izni alınmış olmalıdır.

14. Yayımlanan yazıların tüm hakları Batman Akademi Dergisine aittir. Kaynak gösterilmek şartıyla alıntı yapılabilir.

15. Metinler intihal/benzerlik oranı açısından Turnitin yazılımı aracılığıyla incelenir. Yayın Kurulunca belirlenmiş intihal/benzerlik oranı %15’tir. Bu oranı aşan yazılar hakem sürecine dahil edilmeden reddedilir.

16. Makaleler, İsnad Atıf Sistemi 2. edisyona (Dipnotlu) uygun olmalıdır. (İsnad atıf sistemi için bkz. https://www.isnadsistemi.org/ ) İSNAD Atıf Sistemi 2. edisyona (Dipnotlu) uygun olarak hazırlanmayan makaleler ön kontrol aşamasında doğrudan reddedilir ve aynı yayın döneminde tekrar işleme alınmaz.





Son Güncelleme Zamanı: 12.09.2024 12:55:52



88x31.png

Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Batman Akademi Dergisi’ne devrolunmuştur.