The foundations of today's Turkish cuisine were laid during the Central Asian, Seljuk and Ottoman periods. One of the representations that are effective in creating the richness of Turkish cuisine is banquets. Ottoman palace cuisine was determined as the subject of the study, with the idea that banquet culture and menus could be a guide within the framework of today's consumption changes. It was thought that the most suitable stage to examine the Ottoman banquet culture was the province of Istanbul. The purpose of the study is to define the maintenance status of Ottoman palace cuisine-themed food and beverage establishments' banquet menus and to reveal the factors that are effective in terms of sustainability. Thus, interviews were held with 14 Ottoman cuisine-themed food and beverage establishments operating in Istanbul. Consequently data analysis, it was determined that the sustainability of the Ottoman banquet culture was in danger. It has been noticed that businesses are effective in transferring their cultural sustainability to future generations, but there are some shortcomings. Especially; It has been determined that there are deficiencies in menu diversity and reflection of the atmosphere, lack of information about Ottoman cuisine, cost of meals, lack of standard recipes, and insufficient state incentives and policies.
Culture Culinary Culture Ottoman Palace Cuisine Food and Beverages Turkish Culinary and Banquet Culture Sustainability
Türkler, tarih öncesi çağlardan beri geniş bir coğrafyaya yayılım göstermiştir. Bu durum farklı kültürlerle etkileşim kurulmasına ve zengin bir mutfak kültürü oluşmasını sağlamıştır. Orta Asya, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli beslenme alışkanlıkları geliştirilerek bugünkü Türk mutfağının temeli atılmıştır. Türk mutfağının zenginliğinin oluşumunda etkili olan temsillerden biri de ziyafetlerdir. Ziyafetler, Osmanlı saray mutfağını yansıtan önemli kültürel etkileşim araçlarındandır. Osmanlı saray mutfağı, ziyafet kültürü ve menüleri günümüzde yaşanan tüketim değişimleri çerçevesinde rehberlik edebileceği düşüncesiyle çalışma konusu olarak belirlenmiştir. Osmanlı saray mutfağının ve ziyafet kültürünün araştırılmasında en uygun il, yüzyıllar boyunca Osmanlı’ya başkentlik yapmış olan İstanbul ilidir. Çalışmanın amacı, Osmanlı saray mutfağı temalı işletmelerin ziyafet menülerini sürdürme durumlarının tespit edilmesi ve sürdürülebilirlik açısından etkili olan faktörlerin ortaya koyulmasıdır. Böylelikle İstanbul’da faaliyet gösteren Osmanlı mutfağı temalı 14 yiyecek içecek işletmesiyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veri analizi neticesinde, Osmanlı ziyafet kültürünün sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğu saptanmıştır. İşletmelerin kültürel sürdürülebilirliği, gelecek nesillere aktarım hususunda etkin olduğu ancak kısmen yetersizliklerin olduğu saptanmıştır. Özellikle; menü çeşitliliği, Osmanlı mutfağına yönelik bilgi eksikliği, yiyecek maliyetlerinin bütçeye ağır yansıması, standart reçetelerin sınırlı olması, devlet teşvik ve politikalarının yetersizliği olduğu saptanmıştır.
Kültür Mutfak Kültürü Osmanlı Saray Mutfağı Yiyecek ve İçecekleri Türk Mutfağı ve Ziyafet Kültürü Sürdürülebilirlik
Çalışma bir araştırma makalesidir. Etik kurul belgesi dosyalar kısmında yüklenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mutfak Sanatları |
Bölüm | Gastronomi ve Mutfak Sanatları |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 5 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 27 Sayı: 52 |
BAUNSOBED