Bu
araştırma, farklı lokasyonlardaki ön verim, verim ve bölge verim
denemelerindeki ekmeklik buğday genotiplerinin kalite performanslarının
belirlenmesi amacıyla 2010-2015 yılları arasında sulu koşullarda yürütülmüştür.
Çalışma boyunca ekmeklik buğday ıslah materyallerinin bazı kalite özellikleri
(bin tane ağırlığı, protein oranı, Zeleny sedimantasyon, reolojik özellikler
(miksograf, farinograf ve ekmek hacmi) incelenmiştir. Sulu koşullardaki 828 ekmeklik buğday genotipinin
(ön verim 408, verim 210 ve bölge verim 210) kalite analizleri yapılmış, elde
edilen veriler değerlendirilerek seleksiyona katkı sağlanmış ve 138 genotip (ön
verim 69, verim 36 ve bölge verim 33) ileri kademelere aktarılmıştır. Ön verim, verim ve bölge verim denemelerinde
seçilen hatlarda ortalama bin tane ağırlığı
%12.78, Zeleny sedimantasyon değeri 41.91 ml, miksograf gelişme süresi 2.63
dk., miksograf pik alanı 123.5 Nm, farinograf su absorbsiyonu %62.46 ve ekmek
hacmi 465.50 cm3 olarak tespit edilmiştir. Buğday ıslah programları,
ekmeklik buğday verimini ve kalitesini artırmaya odaklanmıştır. Ekmeklik buğday
ıslah programlarındaki materyallerin kalite yönünden değerlendirilmesi kaliteli
çeşitlerin geliştirilmesinde önem taşımaktadır.
This
research was carried out to determine the quality performances of bread wheat
genotypes in the pre-yield, yield and advanced yield trials in different
locations during the 2010-2015 years in irrigated conditions. During the study, some quality traits of bread wheat breeding materials
(thousand kernel weight, protein content, Zeleny sedimentation, rheological
properties (mixograph, farinograph and bread volume) were examined. The quality analyzes of 828 bread wheat genotypes (pre-yield 408, yield 210 and advanced yield 210) in irrigated conditions were done and contribution
to selection was provided by evaluation of the obtained data and 138 genotypes (pre-yield 69, yield 36 and advanced yield 33) were transferred to advanced stage. In the selected lines of pre-yield, yield and
advanced yield trials, mean values were determined as
weight, 12.78% for protein content, 41.91 ml for Zeleny sedimentation value, 2.63
min for mixograph development time, 123.5 Nm for mixograph peak area, 62.46%
for farinograph water absorption and 465.50 cm3 for bread volume. Wheat
breeding programs focus on improving the yield and quality of bread wheat. Evaluation of the quality of the materials in the bread wheat breeding
programs is important in the development of high quality varieties.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |