In
this study, a total of 328 oat grown in the conditions of Central Anatolia
between 2012 and 2016 were used. It was aimed to determine the relationship
between grain yield and the examined technological properties. Grain yield
(kg/da), thousand kernel weight (g), hectoliter (kg), protein content (%), fat
content (%), beta glucan (%), acid detergent fiber (ADF) (%), neutral detergent
fiber (NDF) (%), cellulose (%) of oat genotypes were determined. Correlations
and regressions, which were found to be significant between grain yield and
properties, examined. It was determined that the average grain yield of oat
genotypes was 314.40 kg/da and the grain yield potential could be increased to
655 kg/da. Parallel to the increase in the grain yield, thousand kernel weight
and beta glucan ratio were not affected, protein content, fat content, test
weight, ADF amount decreased, NDF and cellulose content increased. The change
intervals and average of examined properties; protein content 10.59-20.85
(15.02)%, fat content 3.23-8.09 (5.33)%, test weight 27.03-62.74 (44.83) kg,
thousand kernel weight 13.55-43.22 (29.93) g, beta glucan 0.84-4.24 (2.84)%,
ADF 8.52-25.43 (16.84)%, NDF 16.84-49.01 (31.91)%, cellulose 5.77-25.46
(12.82)% of oat genotypes were determined as.
Bu
çalışmada 2012-2016 yılları arasında Orta Anadolu şartlarında yetiştirilen
toplamda 328 adet yulaf materyali kullanılmıştır.
Tane verimi ile incelenen teknolojik özellikler
arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yulaf genotiplerinin, tane
verimi (kg/da), bin tane ağırlığı (g), hektolitre ağırlığı (kg), protein oranı
(%), yağ oranı (%), beta glukan (%), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) (%),
nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) (%) ve selüloz (%) oranları tespit
edilmiştir. Tane verimi ile özellikler arasında önemli bulunan korelasyonlar ve
regresyonlar incelenmiştir. Yulaf genotiplerinin ortalama tane veriminin 314.40
kg/da olduğu, tane verimi potansiyelinin 655 kg/da’a kadar çıktığı tespit
edilmiştir. Tane verimindeki artışa paralel olarak bin tane ağırlığı ve beta
glukan oranı etkilenmemiş, protein oranı, yağ oranı, hektolitre ağırlığı, ADF
miktarı azalmış, NDF ve selüloz miktarı
artmıştır. İncelenen özelliklerin değişim aralıkları ve ortalaması; protein
oranı %10.59-20.85 (15.02), yağ oranı %3.23-8.09 (5.33), hektolitre ağırlığı
27.03-62.74 (44.83) kg, bin tane ağırlığı 13.55-43.22 (29.93) g, beta glukan
%0.84-4.24 (2.84), ADF %8.52-25.43 (16.88), NDF %16.84-49.01 (31.91), selüloz
%5.77-25.46 (12.82) olarak tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |