The climate change – a phenomenon regarded as one of the most significant negative externalities of globalization and defined as a global “public bad” – and its impacts on the financial sector and the real economy demonstrated the need for central banks to brace themselves for a green transformation whereby these institutions resort to green money and capital instruments in resource allocation. The urgency of tacking the phenomenon of climate crisis, mainly due to the partial irreversibility of climate change and significant costs of delaying action, requires all policy makers to reconsider their roles and existing potentials in light of these challenges. As indicated by an ever-growing number of academic studies, the emergence of international central banks, including such institutions as the Network for Greening the Financial System (NGFS) and the Sustainable Banking Network (SBN), manifest the fact that the conventional targets formerly proposed by central banks are undergoing a crucial transformation as part of an overall effort to tackle the climate crisis. In consideration of these current circumstances, green central banking came to be defined as a banking concept that aims to minimize the risks arising from climate and environmental change, and to protect the price and financial stability objectives by adopting a sustainable approach. This study aims to explore the climate-related financial risks to gain insight into how these risks might affect the financial sector and the real economy, which instruments central banks can use to respond to climate- related risks, alongside the potentiality of central banks to realise the green transformation and their intrinsic limitations. The purpose of this paper is to suggest a strategic and global approach to long-term sustainability by identifying alternative methods to be applied by central banks to reduce the risks caused by climate change and instability in monetary policies. Managing climate change risks, the adoption of a low-carbon economy to encourage the transition to a green economy, the increasing costs of climate adaptation, the reallocation of labour and capital to green industries instead of emission-intensive sectors are the economic results which will be addressed in this study. The rising indemnity claims and insurance premiums, the changing structural interest-rate levels and the difficulties concerning the sustainability of government debt will also be analyzed within the scope of this study as the financial consequences of climate change.
Green Central Banking Green Transformation Climate Change Financial Stability
Küreselleşme fenomeni ile ortaya çıkan en önemli negatif dışsallıkların başında gelen ve küresel kamusal kötü olarak nitelendirilen iklim değişikliği, finans sektörü ve reel ekonomiyi etkilediği için merkez bankalarının kaynak tahsisinde yeşil para ve sermaye araçlarını kullanması yeşil dönüşümü gerektirmiştir. İklim krizi olgusu ile mücadele edilmesi gerekliliğinin aciliyeti, esas olarak iklim değişikliğinin kısmen geri döndürülemezliği ve eylemi geciktirmenin önemli maliyetleri nedeniyle, tüm politika yapıcıların bu zorluklara karşı rollerini ve var olan potansiyellerini keşfetmelerini gerektirmektedir ki son dönemde sayıları artan akademik çalışmalarla birlikte finansal sistemi yeşillendirme ağı ve sürdürülebilir bankacılık ağı gibi uluslararası merkez bankalarının dâhil olduğu kuruluşların vücut bulması, iklim krizi ile mücadele kapsamında merkez bankalarının geleneksel hedeflerinden dönüşümüne bir işaret olarak gösterilmektedir. Bu bağlamda yeşil merkez bankacılık, sürdürülebilir bir anlayışla iklim ve çevre değişikliğinden kaynaklanan riskleri minimize etmeyi, fiyat ve finansal istikrar hedeflerini korumayı amaçlayan bir bankacılık kavramı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada iklim kaynaklı finansal risklerin neler olduğu, bu risklerin finansal sektörü ve reel ekonomiyi nasıl etkilediği, merkez bankalarının iklim kaynaklı risklere karşı hangi enstrümanları kullanarak nasıl tepki verebileceği ve merkez bankalarının yeşil dönüşümü gerçekleştirme potansiyeli ile birlikte var olan sınırlılıklar incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, merkez bankalarının iklim değişikliğinden kaynaklı riskleri ve para politikalarındaki istikrarsızlıkları azaltmak için uygulayacağı alternatif yöntemleri belirleyerek küresel düzeyde uzun vadeli sürdürülebilir bir stratejik yaklaşımı benimsemektir. İklim değişikliğinden kaynaklı risklerin azaltılması, yeşil ekonomiye geçiş için düşük karbon ekonomisinin benimsenmesi, iklim adaptasyonunun maliyetlerinin artması, emek ve sermayenin yoğun emisyonlardan yeşil endüstrilere yeniden tahsisi, çalışmanın ekonomik sonuçları kapsamında yer almaktadır. Bu kapsamda fazla tazminat talebi ve daha pahalı sigorta primleri, değişen yapısal faiz oranı seviyesi ve devlet borcunun sürdürülebilirliği ile ilgili zorluklar ise iklim değişikliğinden kaynaklı finansal sonuçlar kapsamında ele alınmaktadır.
Yeşil Merkez Bankacılık Yeşil Dönüşüm İklim Değişikliği Finansal İstikrar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Kasım 2022 |
Kabul Tarihi | 28 Eylül 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 3 |
Dergimize gönderilecek makalelerin aşağıda linki verilen şablon dosyasına göre hazırlanması gerekmektedir. Şablon dosyasını indirip üzerinde düzeltmeler de yapılabilir. Şablon dosyasına uygun olarak hazırlanmayan makaleler editör tarafından yazara iade edilir.