BibTex RIS Kaynak Göster

Görme Engelli ve Az Gören Bireyler için Geliştirilen Donanım ve Yazılımlar

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 2, 51 - 62, 01.10.2017

Öz

Yakın bir zamanda hayatımıza giren bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Yaşamı daha kolay hale getirme amacı ile geliştirilen bu teknolojilerin herkes için eşit koşullarda erişilebilir ve kullanılabilir olması gerekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 39 milyonu görme engelli olmak üzere toplam 285 milyon görme kusuruna sahip birey bulunmaktadır. Türkiye’de ise yapılan çalışmalar gelişmiş bir kayıt sisteminin olmaması yüzünden farklılık göstermekle birlikte en güncel çalışmalardan biri olan Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı 2011 verilerine göre 400.000’dir. Bu bireylerin bağımsız bir şekilde yaşamını sürdürme ve kolay bir şekilde bilgiye erişmeleri için çeşitli özel donanımlar ve yazılımlar üretilmektedir. Görme engelli bireyler bu donanım ve yazılımlar sayesinde herkes gibi günlük yaşamlarını sürdürebilmekte ve toplumdaki yerini alabilmektedir. Bu çalışmada görme engelli ya da az gören bireylerin Türkiye’de ve dünyadaki durumları ve bu bireylere yönelik geliştirilen donanım ve yazılımlar ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu çalışmalara ek olarak web sayfalarında erişilebilirlik, evrensel tasarım ve görme engelli bireylerin sayısı ve durumları da incelenmiştir.

Hardware and Software Developed for Visually Impaired and Low-vision Individuals

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 2, 51 - 62, 01.10.2017

Öz

Computers that have recently entered our lives have become an indispensable part of our lives. Developed with the aim of making life easier, these technologies need to be accessible and usable on equal terms for everyone. According to the World Health Organization, there are a total of 285 million blind individuals in the world, 39 million of whom are visually impaired. In Turkey, the studies vary because of the lack of a sophisticated recording system. However, according to Bogazici University Visually Impaired Technology Laboratories in 2011, 400,000 individuals in our country have vision defects. Various special equipment and software are produced for these individuals to survive independently and to access information easily. Individuals with disabilities can continue their daily lives and take their places in the society with these hardware and software. This study examined visually impaired or partially sighted individuals in Turkey and the world situation. In addition, information about hardware and software developed for these individuals is also given. In addition to these studies, accessibility on web pages, universal design and the number and status of visually impaired individuals were also examined

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA85AN78UA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mustafa Tevfik Hebebci

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Hebebci, M. T. (2017). Görme Engelli ve Az Gören Bireyler için Geliştirilen Donanım ve Yazılımlar. Bilim Eğitim Sanat Ve Teknoloji Dergisi, 1(2), 51-62.

EBSCOhost.jpg
        Google_Scholar_logo_2015.PNG                road-issn.png                    citefactor_logo.png
ici2.png                SIS-Logo.png        15220


Creative Commons Lisansı