Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Bucak İşletme Fakültesi Dergisi, bildirilen veya şüphelenilen akademik suistimalleri titizlikle değerlendirerek, yayınlanmış kayıtların bütünlüğünü korumak amacıyla sürekli çaba göstermektedir. Bilimsel etik ve dürüstlük ilkesine uygun olarak, bu tür endişeleri araştırırken tarafsız bir şekilde hareket etmekte ve bağımsız kararlar almaktadır. Potansiyel bilimsel suistimal vakalarını değerlendirirken, yasal prosedürlere bağlı kalmakla birlikte, gelecekteki araştırmaları etkileyebilecek soruşturmaların sonuçlarını kamuoyuna en kısa sürede açıklama sorumluluğunu gözetmektedir. Bucak İşletme Fakültesi Dergisi olarak COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen politikalara (https://publicationethics.org/guidance/Guidelines) sıkı sıkıya bağlı kalmaktayız.


Etik İlkeler
Yazarlar için:

• Rapor edilen araştırma etik kurallarına, sorumluluk bilincine ve ilgili tüm mevzuata uygun olarak hazırlanmalıdır.
• Çalışmanın sonuçları uydurma, tahrifat veya uygunsuz veri manipülasyonu olmadan açık ve dürüstçe sunulmalıdır.
• Araştırmacılar, çalışmalarında kullandıkları yöntemleri, belirsizliğe yer vermeden ve açık bir şekilde ortaya koymaya çalışmalıdır. Böylelikle araştırma bulguları diğer araştırmacılar tarafından doğrulanabilecektir.
• Araştırmacılar, gönderilen çalışmanın orijinal olması, intihal içermemesi, ve başka bir yerde yayınlanmaması gibi yayın şartlarına uymalıdır.
• Ortak yayınlı yazarlarda gönderilen ve yayınlanan çalışmalar için ortak sorumluluk almalıdır.
• Yazar sıralaması bireylerin çalışmaya ve raporlamaya katkısını yansıtmalıdır.
• Çalışmada kullanılan finansman kaynakları varsa ya da çalışma belli bir proje tarafından destekleniyorsa, bu durum yazar tarafından çalışmada belirtilmelidir.

Hakemler için:

• Hakemler, yazarların çalışmalarını dürüst, tarafsız ve bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirmelidir.
• Hakemler, yazarların çalışmaları ile ilgili bilgileri gizli tutmakla sorumludur.
• Hakemler, herhangi bir çalışmada etik kurallara ve bilimsel bakış açısına uymayan durumlarla karşılaştıklarında, editör kurulunu bilgilendirmelidir.


Editörler için:
• Editörler, ticari düşünce ve değerlendirmelerden bağımsız olarak adil ve tarafsız kararlar almalı, makale yayın süreçlerini adil ve tarafsız bir şekilde sağlamalıdır.
• Editörler, şeffaf, eksiksiz ve dürüst raporlamayı teşvik eden yayım ilkeleri benimsemelidir.
• Editörler yayınların bütünlüğünü korumak için, gerektiğinde düzeltme verebilir, yayının geri çekilmesini isteyebilir ve şüpheli ya da sözde yayınları ve yayın suistimalini takip eder.
• Editörler hakemleri ve yayım suistimali takip etmelidir.
• Editörler, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların etik kurallara uygunluğu eleştirel ve tarafsız bir bakış açısıyla incelemelidir.
• Yazarlardan ve hakemlerden istenilen koşullar açıkça belirtilmelidir.
• Editörler, çıkar çatışmalarını yönetebilecek uygun ilkeleri belirlemeli ve benimsemelidir.


Yayın Politikası
Bucak İşletme Fakültesi Dergisi’ne makale gönderen yazar(lar) ve dergi, YAYIN ETİĞİ'ne uygun etik sorumlulukları kabul eder. Her yazar kendi makalesinin içeriğinden sorumludur. Aynı makalenin farklı dergilere gönderilmesi kabul edilmeyecektir. Bucak İşletme Fakültesi Dergisi kapsamı dışındaki içeriklerin gönderimi gözden geçirilmeyecektir. Tüm makalelerin orijinal içeriğe sahip olması beklenmektedir. Daha önce yayımlanmamış olmalıdır. Yazarlar, makalelerinin yazma kalitesinden sorumludur.

Yayın Değerlendirme Süresi

Gönderilen çalışmaların yayın değerlendirme süreci yaklaşık 3 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

Yayın Dili

Türkçe ve İngilizce dilleridir.

Ücret
Dergimizde yayımlanan çalışmalar için herhangi bir ücret alınmamaktadır.

İntihal Programı ve Oranı
Dergimizde benzerlik oranının tespitinde intihal.net programı kullanılmaktadır ve %20'nin üzerindeki intihal raporlu çalışmaları yazar makaleyi uygun alıntı ve düzeltme için geri almalıdır.


Açık Erişim Politikası
Açık erişim (OA) dergileri, çevrimiçi olarak "internet erişimine ulaşmanın internet erişiminden ayrılmayan finansal, yasal veya teknik engeller olmaksızın” sunulan bilimsel dergilerdir. Derginin Açık Erişim olması, o dergideki araştırma yayınlarının çevrimiçi olarak sınırsız erişilebileceği ve yeniden kullanılabileceği anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, açık erişimli dergiler, araştırma yayınlarının en geniş kitleye ulaşmasını sağlarken tam metinleri paylaşma ve üzerlerine inşa etme ağı oluşturur.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak İşletme Fakültesi Dergisi (MAKU BİFD) bilimsel araştırmaları halka ücretsiz sunmanın bilginin küresel paylaşımını artıracağı ilkesini benimseyerek, açık erişim sağlamaktadır. Bu doğrultuda Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak İşletme Fakültesi Dergisi (MAKU BİFD) Budapeşte Açık Erişim Deklarasyonunu imzalamıştır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak İşletme Fakültesi Dergisi'nde yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf Lisansı şartları ve koşulları altında dağıtılan Açık Erişim makaleleridir. Detaylı bilgi için dergimizin Açık Erişim Politikası ve Telif Hakkı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yayın Süreci

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak İşletme Fakültesi Dergisi'ne gönderilen makaleler "Ön İnceleme", "Değerlendirme" ve "Düzenleme" olmak üzere üç aşamalı bir süreçte incelenir. Bu süreçler editör kurulu tarafından planlanır ve uygulanır.
1- Ön İnceleme Süreci
Yazar tarafından makalenin gönderilmesinin ardından sekreterya tarafından yapılan genel değerlendirmedir. Bu kapsamda makalenin kapsam uygunluğu, benzerlik oranının uygunluğu, doldurulması istenilen belgelerin eksiksiz tamamlanması, makalenin yazım kurallarına uygunluğu, atıfların uygunluğu ve güncelliği incelenir. Sorunlu araştırmalarda çıkarılması, tamamlanması, düzeltilmesi/düzenlenmesi gereken maddeler ve esasların, yazar tarafından tamamlanması istenir. Düzeltilmiş incelemeler ile problemsiz makaleler değerlendirme aşamasına aktarılır.
2- Değerlendirme Süreci
Bu süreçte çalışmalar, çalışmanın niteliğine göre editör kurulu tarafından belirlenecek alanında uzman en az 2 hakeme iletilir. Değerlendirme sürecinde "Çift Kör Hakemlik Yöntemi" uygulanır. Hakemler, makale kendilerine gönderildikten sonra en geç 3 gün içinde çalışmayı değerlendirip değerlendiremeyeceğini yayın kuruluna bildirir. Eğer hakem belirtilen sürede bildirimde bulunmazsa ya da değerlendiremeyeceğini iletirse çalışmaya yeni hakem ataması gerçekleştirilir. Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre 15 gündür. Bu süreç sonunda hakemler olduğu gibi yayınlanmasını isteyebilir, küçük ya da büyük düzeltme verebilir ya da yayımlanamayacağına karar verebilir. Hakemler bu kararı verirken makalenin bilimsel niteliği, ilgili bilim dalına orijinal katkısı, hazırlama sistematiğine uygunluğu, bilimsel yazım kurallarına uygunluğu, başlığı ile içeriğinin tutarlılığı, literatürden yararlanma derecesi, sorunun ve çalışma amacının ortaya konulması, hem Türkçe hem de İngilizce hazırlanmış özetin yeterliliği, dilin kolay anlaşılabilirliği, alan araştırmalarında kullanılan araştırma yönteminin yeterliliği, araştırmaya eklenen tablo ve şekillerin anlaşılabilirliği ve bulgulardan yeterli sonuçların çıkarılması gibi kriterleri incelerler. Hakemin düzeltme talep ettiği durumlarda, yazarın en kısa zamanda hakem görüşleri doğrultusunda çalışmasında değişiklik yapması ve çalışmasını aynı sisteme yüklemesi beklenir. Hakemler yazarın yapmış olduğu düzeltmeleri inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilirler. Düzeltilmiş olan çalışma, gerektiğinde değişiklik ya da düzeltme isteyen hakemlerce tekrar değerlendirilir. Çalışmaların yayımlanmasına, alınan hakem görüşleri doğrultusunda editör kurulunca karar verilir. Hakem görüşlerinde uyumsuzluk olması durumunda editör kurulu çalışmayı farklı bir hakeme daha gönderir. İki hakemin yayınlanabilir görüşü alındığı takdirde makaleler düzeltme aşamasına geçirilir. Öte yandan, iki hakemin yayınlanamaz görüşünün alınması çalışmanın reddedilmesine neden olmaktadır.
3- Düzenleme Süreci
Düzenleme sürecinde makalenin dizgi ve düzenlemesi yapılır.

30381


Makale geri çekme
Yazar talep ettiğinde makalesini çekebilir.

Kilitleme Politikası (LOCKSS)

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak İşletme Fakültesi Dergisi, LOCKSS arşivleme sistemini kullanmaktadır.
LOCKSS, dijital koruma alanında ve daha geniş anlamda dijital bilgilerin kalıcılığını sağlamak için yaygın olarak kabul edilen bir uygulamadır. Stanford Üniversitesi Kütüphanelerinde kullanılan programa dayanan LOCKSS Programı, düşük maliyetli, açık kaynak kodlu dijital koruma araçları sağlayarak kütüphanelere ve yayıncılara kalıcı ve otoriter dijital içeriğe erişim sağlar ve korur. LOCKSS Programı (https://www.lockss.org/), “bir sürü kopya malzemenin güvende kalmasını sağlar” ilkesine dayanan, açık kaynak kodlu, kütüphane önderliğinde bir dijital koruma sistemidir. LOCKSS Programı, açık kaynaklı, eşler arası dijital koruma yazılımı kullanan ve destekleyen kütüphaneleri geliştirir. LOCKSS sistemi, kütüphanecilere abone oldukları e-içeriğe erişim sağlar ve onları bir dijital kitaplık olan "LOCKSS kutusu"nda, yani esasen bir dijital kitaplıkta, kütüphane koleksiyonlarını geri yükler. Global LOCKSS Ağı, bugünün e-dergilerini ve e-kitaplarını yarının okuyucuları için korur. Global LOCKSS Ağı, hem kütüphanelere hem de yayıncılara benzersiz bir koruma yaklaşımı sağlayan kanıtlanmış bir koruma yaklaşımıdır. Kütüphanecilerin abone olduğu e-içeriğe erişim sağlar ve kütüphane koleksiyonlarını geri yükler. Global LOCKSS Ağı, yayıncının ilgi alanını korur, tüm okuyucu trafiğini web sitelerine yönlendirir. Global LOCKSS Ağı, Stanford Üniversitesi Kütüphaneleri LOCKSS Programı tarafından yönetilir ve idare edilir. LOCKSS yazılımının neyi özel kıldığını ve LOCKSS ağındaki korumanın nasıl çalıştığını (örneğin, teknik altyapı, güvenlik) ayrıntılı bir açıklama şu bağlantıda bulunabilir: https://www.lockss.org/use-lockss/how-lockss-works
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak İşletme Fakültesi Dergisi, LOCKSS verileri şu bağlantıda bulunabilir: https://dergipark.org.tr/tr/pub/bifd/lockss-manifest

Şikayet Politikası
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak İşletme Fakültesi Dergisi'ne iletilen şikayetler, iyileşme fırsatı sağladığına inanılması nedeniyle memnuniyetle karşılanmaktadır. Şikayetlere hızlı, yardımcı ve yapıcı cevaplar verilmesi önemsenmektedir. Lütfen şikayetleri cilt numarası, sayı numarası, makale kimliği, makale başlığı ve sayfa numarasını belirterek bif@mehmetakif.edu.tr adresine mail atınız.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak İşletme Fakültesi Dergisi aşağıdaki şikayetleri kabul eder:
• Yazarlık şikayetleri
• İntihal şikayetleri
• Çoklu, kopya ve eş zamanlı yayınlar veya eşzamanlı gönderimler
• Araştırma hataları ve dolandırıcılık iddiaları
• Araştırma standartlarının ihlali
• Açıklanmayan çıkar çatışmaları
• Hakem yanlılığı veya hakemler tarafından rekabetçi / zararlı davranışlar


Şikayetlerin İşlenmesi Politikası
Şikayetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedür takip edilir.
Şikayetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikayetçi, şikayetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
• Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.

Son Güncelleme Zamanı: 8.03.2024 17:30:03