Arı poleni, işçi arıların (Apis mellifera) topladıkları bitki polenlerini tükürük salgıları ile
birleştirmeleri sonucunda oluşturdukları doğal bir arı üründür. Polen, ergin larvaların ve genç
arıların büyüyüp gelişimlerinin tamamlanması, enerji ihtiyacının karşılanması, üremesi ve salgı
bezlerinin gelişmesi için başlıca protein kaynağıdır. Polen, su, protein, aminoasit, karbonhidrat,
lipitler, mineraller, flavonoidler, polifenoller, vitaminler ve karotenoidler gibi bileşenleri
bulundurmaktadır. İçeriğindeki zengin biyoaktif bileşenler sayesinde antioksidan,
antimikrobiyal, antienflamatuvar, antitümoral, antikarsinojen, antialerjik, anntilipidemik,
antiaging, kardiyoprotektif, hücre koruyucu-yenileyici ve yüksek irtifa hastalığının
semptomlarını azaltma gibi pek çok özellik gösterir. Arı ürünleri, uzun yıllardır farmakolojik
faydalarının bir sonucu olarak apiterapi adı verilen alternatif tıp uygulamasında
kullanılmaktadır. Polen de apiterapide destekleyici fonksiyonel bir gıda olarak tercih
edilmektedir. Polen tüketimi ve pazarlanması her ne kadar ilerleme gösterse de, özel diyet
uygulamaları dışında (vejetaryen, natürist) uzun bir süre gıda ürünü olarak tanınmamıştır.
İspanya, Çin, Macaristan, Arjantin, Brezilya, İsviçre ve Meksika gibi polen üretiminin ve
tüketiminin yaygın olduğu ülkelerde resmi kalite standartları oluşturulmuş ve polen bir gıda
ürünü olarak kabul edilmiştir.
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
| Bölüm | Doğal Bir Ürün: Arı Poleni ve Bazı Biyoaktif Etkileri |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1 |