Fusarium pseudograminearum buğdayda kök ve kök boğazı çürüklüğüne sebep olan en tahripkar Fusarium türlerinden birisidir. Dayanıklı genotiplerin seçilmesi en etkili ve çevre ile dost bir mücadele yöntemlerinden birisidir. Günümüzde kısmi dayanıklılık gösteren sınırlı sayıda genotip bulunmaktadır. Bu çalışmada CIMMYT’den temin edilen 200 adet ekmeklik buğday genotipinin ve 6 adet kontrol genotipinin Fusarium pseudograminearum’a karşı dayanıklılık durumları iklim odası şartlarında tespit edilmiştir. 200 adet ekmeklik buğday hattının Fusarium pseudograminearum’a karşı 1 adedinin (%0.5) dayanıklı, 35 adedinin (%17.5) orta derecede dayanıklı, 112 adedinin (%56) orta derecede hassas, 45 adedinin (%22.5) hassas ve 7 adedinin (%3.5) ise çok hassas olduğu bulunmuştur. Dayanıklı ve orta derecede dayanıklı olarak bulunan genotipler ıslah çalışmalarında kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalığına karşı dayanıklı çeşitler geliştirmede kullanılabilinir.
ekmeklik buğday Triticum aestivum Fusarium pseudograminearum hastalığa dayanıklılık kök ve kök boğazı çürüklüğü
Fusarium pseudograminearum is one of the most damaging Fusarium species that causes root, crown, and foot rots in wheat. Identification of resistant germplasm is one of the most efficient and environmentally sound control methods. However, up to date, limited wheat genotypes with partial resistance are available. Therefore, in this study, the seedling resistance reaction of 200 bread wheat genotypes plus 6 control genotypes obtained from CIMMYT to Fusarium pseudograminearum was determined under growth room conditions. Out of the 200 tested genotypes; 1 (0.5%), 35 (17.5%), 112 (56%), 45 (22.5%), and 7 (3.5%) were resistant, moderately resistant, moderately susceptible, susceptible and very susceptible to Fusarium pseudograminearum, respectively. Resistant and moderately resistant genotypes could be used in breeding studies for developing crown rot-resistant cultivars.
bread wheat Triticum aestivum Fusarium pseudograminearum disease resistance root crown and foot rot
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2022 |
Gönderilme Tarihi | 3 Şubat 2022 |
Kabul Tarihi | 12 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |