Sünenin yumurta parazitoitleri Trissolcus semistriatus Nees ve Trissolcus simoni (Mayr.) (Hymenoptera: Scelionidae) arasındaki rekabet
Öz
Trissolcus semistriatus Nees ve T. simoni (Mayr.) (Hymenoptera: Scelionidae), Sünenin [Eurygaster integriceps Put. (Hemiptera: Scutelleridae)] en önemli ve yaygın doğal düşmanlarıdır. T. semistriatus ve T. simoni dişilerinin önceden parazitlenmiş E. integriceps yumurtalarını multiparazitleyip parazitlenmediğini saptamak ve T. semistriatus ve T. simoni arasındaki larva ve ergin rekabetini değerlendirmek için çalışma yürütülmüştür. Bu amaçla, tercihli denemelerde yarısı bir tür tarafından parazitlenmiş ve parazitlenmemiş yumurta paketi diğer türün dişilerine verilmiş, tercihsiz denemelerde ise tamamı bir tür tarafından parazitlenmiş yumurta paketi diğer türün dişilerine verilmiştir. Multiparazitizm denemeleri ilk ovipozisyondan bir saat, 24 saat ve 72 saat sonrasında uygulanmıştır. Ergin rekabetini saptamak için iki yumurta paketine aynı anda T. semistriatus ve T. simoni’nin birer dişisi salınmıştır. Tüm denemeler stereomikroskop altında gözlenmiştir. Tercihli denemelerde, diğer türün dişisi tarafından önceden parazitlenmiş yumurtalarda multiparazitizm oranı hem T. semistriatus hem de T. simoni için önemli oranda düşük bulunmuştur ve bu oranlar ilk parazitlenmeden geçen süre ile birlikte azalmıştır, oysa tercihsiz denemelerde multiparazitizm oranı tercihli denemelerdekine göre daha yüksek gerçekleşmiştir. Multiparazitlenmiş yumurtalardan ergin çıkışı daima ikinci türe göre birinci tür için daha fazla olmuştur. Ergin rekabeti denemelerinin sonucu, T. semistriatus dişisinin T. simoni’ye göre daha üstün rakip olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Agboka K., Schulthess F., Chabi-olaye A., Labo I., Gounou S. and Smith H. 2002. Self-, intra-, and interspecific host discrimination in Telenomus busseolae Gahan and T. isis Polaszek (Hymenoptera: Scelionidae), sympatric egg parasitoids of the African cereal stem borer Sesamia calamistis Hampson (Lepidoptera: Noctuidae). J. Insect Behav., 15: 1-12.
- Allahyari H., Fard P.A. and Nozari J., 2004. Effects of host on functional response of offspring in two populations of Trissolcus grandis on the Sunn Pest. J. Appl. Entomol., 128: 39–43.
- Brown E.S. 1962. Notes on parasites of Pentatomidae and Scutelleridae (Hemiptera-Heteroptera) in middle east countries, with observations on biological control. Bull. Ent. Research, 53: 241-256.
- Buleza V.V. 1971. Selectivity in the behaviour of females of certain egg-parasites (Hymenoptera, Scelionidae) when attacking their hosts. Zoologicheskii Zhurnal, 50(12): 1885-1888.
- Cingolani M.F., Greco N.M. and Liljesthröm G.G. 2013. Multiparasitism of Piezodorus guildinii eggs by Telenomus podisi and Trissolcus urichi. BioControl, 58: 37-43.
- Colazza S., Rosi M.C., Sebastiani P. and Ursini M. 1996. Host acceptance behavior in the egg parasitoid Trissolcus basalis (Hymenoptera: Scelionidae). Acta Oecologica, 17: 109-125.
- Collier T., Hunter M. and Kelly S. 2007. Heterospecific ovicide influences the outcome of competition between two endoparasitoids, Encarsia formosa and Encarsia luteola. Ecol. Entomol., 32: 70–75
- Corrêa-Ferreira B.S. 1993. Utilização do parasitóide de ovos Trissolcus basalis (Wollaston) no controle de percevejos da soja. Londrina: Embrapa-CNPSo, 40 p. (Circular Técnica, 11).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
28 Haziran 2018
Gönderilme Tarihi
5 Nisan 2018
Kabul Tarihi
20 Haziran 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 58 Sayı: 2
