EN
TR
Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi
Öz
Kalça eklemlerinde ileri derecede hasar oluşmuş hastalarda, kalça protezleri hasarlı eklemin yapay bir eklem olarak değiştirilmesi sonucunda kullanılmaktadır. Kalça protezi, kobalt krom veya titanyumdan imal edilen ana parçalar ile bunların eklemleştiği yerde plastik, metal veya seramik ara parçalardan oluşmaktadır. Kalça protezleri ve uygulamaları ile ilgili birçok tasarımsal problemin olduğu bilinmektedir. Bu sorunların çözümü hedeflenerek, endüstriyel tasarıma sahip üç farklı tip tasarım geometrisi seçilmiş ve Catia V5 programı ile modellenmiştir. Bu protezlerin ve femurun montaj tasarımına etkiyen kuvvetler dikkate alınarak, emniyet katsayısı değerleri, sonlu elemanlar yönteminde, mühendislik gerilmeleri altında hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar dikkate alındığında üç farklı endüstriyel tasarım içinden hacim oranı düşük olup gerilme miktarı diğer tasarımlara göre daha düşük olan tasarım tipi belirlenmiştir. Bu tasarımın 6 farklı kesiti içine alan bir loft tasarım aracı ile modellenebileceği gözlemlenmiştir. Bu kesitlerde yer alan profillerin ölçü değişimi ana tasarım geometrisinden 1 mm ofset yapılarak modellenmiştir. Bu modelleme yapılırken Taguchi L8 deney tasarımı kullanılmıştır. Böylece her bir kesitin mukavemet ve hacim özelliklerine etkisi istatiksel yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Tersine mühendislik ile tasarlanan bu protezlerin hacim miktarı 31285 ile 18438 mm3 ölçüleri arasında değişkenlik göstermektedir. Minimum hacim ve maksimum emniyet katsayısı elde edilebilmesi için gerekli tasarım seçimleri bu sonuçlar dikkate alınarak yapılmıştır. Minimum tasarım için deney tasarımı parametreleri A2, B1, C1, D2, E1, F1 olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre hacim 17975mm3 ve gövde de oluşan maksimum gerilme 774 MPa olarak bulunmuştur. Böylece hacim miktarı %4 oranında azaltılırken emniyet katsayısı ise %8 oranında artırılmıştır. Bu sonuçlar dikkate alındığında maksimum emniyet minimum hacim miktarı için elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Proje Numarası
2018-01.BŞEÜ.03-04
Teşekkür
Bu çalışma, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen 2018-01.BŞEÜ.03-04 numaralı proje kapsamında yürütülmüştür. Yazarlar, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine mali desteklerinden dolayı teşekkür etmektedir
Kaynakça
- Dangles, C. J., Altstetter, C. J. (2010). Failure of the modular neck in a total hip arthroplasty. J Arthroplasty, 25 (7), 1169, 5-7.
- Sotereanos, N. G., Sauber, T. J., Tupis, T. T. (2013). Modular femoral neck fracture after primary total hip arthroplasty. J Arthroplasty, 28 (1), 196. 7-9.
- Morley, D., Starks, I., Lim J. (2012). A case of a C-Stem fracture at the head-neck junction and a review of the literature. Case Rep Orthop, Article ID 158604
- Baratz, M. D., Abdeen, A. (2014). Fracture of a tapered femoral neck after total hip arthroplasty. JBJS Case Connect, 4 (1), 1-4.
- Garellick, G, K€arrholm, J, Rogmark, C, Rolfson, O. (2012). Swedish Hip Arthroplasty Register: Annual Report; Available at: www.shpr.se/en/
- National Joint Registry for England. Report Wales and Northern Ireland. 7the11th Annual Report, 2010-2014. Available at: www.njrcentre.org.uk.
- Charnley J. (1975). Fracture of femoral prostheses in total hip replacement. A clinical study. Clin Orthop., 11:105-120.
- Galante, J. O. (1980). Causes of fractures of the femoral component in total hip replacement. J Bone Jt Surg Am., 62(4), 670-673.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
20 Mart 2020
Kabul Tarihi
23 Ağustos 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2
APA
Küçük, Ö., & Öztürk, B. (2020). Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 7(2), 837-849. https://doi.org/10.35193/bseufbd.706661
AMA
1.Küçük Ö, Öztürk B. Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020;7(2):837-849. doi:10.35193/bseufbd.706661
Chicago
Küçük, Özkan, ve Burak Öztürk. 2020. “Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7 (2): 837-49. https://doi.org/10.35193/bseufbd.706661.
EndNote
Küçük Ö, Öztürk B (01 Aralık 2020) Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7 2 837–849.
IEEE
[1]Ö. Küçük ve B. Öztürk, “Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 2, ss. 837–849, Ara. 2020, doi: 10.35193/bseufbd.706661.
ISNAD
Küçük, Özkan - Öztürk, Burak. “Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 7/2 (01 Aralık 2020): 837-849. https://doi.org/10.35193/bseufbd.706661.
JAMA
1.Küçük Ö, Öztürk B. Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2020;7:837–849.
MLA
Küçük, Özkan, ve Burak Öztürk. “Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi”. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 7, sy 2, Aralık 2020, ss. 837-49, doi:10.35193/bseufbd.706661.
Vancouver
1.Özkan Küçük, Burak Öztürk. Kalça Protezlerinde Loft Tasarım Aracı Kesit Değişimlerinin Gerilme Miktarı Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 01 Aralık 2020;7(2):837-49. doi:10.35193/bseufbd.706661