Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Turistik Bir Ürün Olan Maraş Dondurmasının Dondurma Üreticileri Tarafından Değerlendirilmesi

Yıl 2018, , 354 - 364, 31.12.2018
https://doi.org/10.33905/bseusbed.482899

Öz

Türkiye’de dondurma
denilince ilk akla gelen ve coğrafi işareti olan Maraş dondurmasının üretici
bakış açısıyla irdelenmesi gelişimi için önemlidir. Bu bağlamda çalışmada
Kahramanmaraş ili sınırları içerisinde faaliyet gösteren dondurma üreticisi
firmalarının yapısal özellikleri, üretim ve pazarlama durumları ile sorunları
ele alınmıştır. Dondurma üretimi gerçekleştiren dokuz işletme yöneticisine yarı
yapılandırılmış görüşme formu ile mülakat yapılmıştır. Sonuç olarak, üreticilerin,
Maraş dondurmasını tanıtıcı ve turistik bir değer olarak gördüğü, en çok Arap ülkelerine
ihracat yaptıkları, üretim ve pazarlama inovasyonu gerçekleştirdikleri, tümünün
HACCP belgesine sahip olduğu ve nitelikli personel temini sorunu yaşadıkları tespit
edilmiştir. 

Kaynakça

  • Bars, T. ve Akbay, C. (2013). “Kahramanmaraş İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen Mandıra İşletmelerinin Yapısal Analizi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 16(2), 9-20.
  • Bars, T. ve Akbay, C. (2016). “Kahramanmaraş İlinde Dondurma İşletmelerinin Yapısal Analizi”, TEAD, 2(2), 35-45.
  • Çavuş, A., (2010). Gastronomi Turizmi Açısından Akçaabat Köftesi ve Trabzon'daki Turistik Aktiviteye Katkısı. Uluslaraarası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 184-199.
  • Doğanay, H. Zaman, S., (2016). Türkiye Turizm Coğrafyası. Pegem Akademi Yayınları.
  • Dayısoylu, K. S., Yörükoğlu, T. ve Ançel, T. (2017). “Kahramanmaraş’ın Coğrafi İşaretli Ürünleri ve İlin Potansiyel Durumu”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20(1), 80-88.
  • Giritlioğlu, İ ve Kızılcık, O. (2016). “Turizme Hizmet Sunan Pastane İşletmelerinde Çalışan Dondurma Üretim Personelinin Hijyen Ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi ve Uygulama Düzeyi Üzerine Bir Araştırma”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15), 301-319.
  • Karademir, N., Kaya Sandal, E. ve Urhan, F. B. (2018). “Kahramanmaraş’ta Turizm Algısı”, Doğu Coğrafya Dergisi, 23(39), 45-64.
  • Kaya, E., Karabekmez Erdem, T. ve Tekin, F. B. (2017). “Maraş Dondurması Üretimi ve Üretilen Dondurmanın Fizikokimyasal Niteliklerinin Belirlenmesi”, Caucasian Journal of Science, 45-56.
  • Özel, G. ve Ceylan, R. (2016). “Dondurma Tüketimi Tercihini Etkileyen Özelliklerin Konjoint Analizi ile Belirlenmesi”, The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems, 4(2), 147-158.
  • Şimşek, O., Tuncay, İ. ve Bilgin, B. (2006). “Endüstriyel Dondurma Üretiminde Farklı Stabilizatör Kullanımının Dondurma Kalitesine Etkisi”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3/1, 55-63.
  • Tiryaki, G. Y. ve Akbay, C. (2009). “Kahramanmaraş’ta Dondurma Tüketim Alışkanlığı”, GIDA, 34(3), 143-148.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu (2017). “Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni”, Sayı 5, Ankara.
  • Uludağ, P. (2009). “Türkiye’de Dondurma Sektörü, Tüketici Eğilimleri Ve Firmalar Arası Rekabet”, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Uzmay, A., Koyubenbe, N. ve Konca, Y. (2006). “İzmir İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen ve Pazarlayan İşletmelerin Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43/3, 43-53.
  • Zaman, S. ve Kayserili, A. (2015). “The Role Of Geographical Signs In Gastronomy Tourism: A Case Study Of Erzurum Cag Kebap”. International Journal Of Academic Research In Enviriment And Geography, 2(1), 40-45., Doi: 10.6007/IJAREG/v2-i1/1878 (Yayın No: 1655351)
  • Zeren, H. E. ve Gül, S. (2013). “Kent İmajının Markalaşmaya Etkisi: Kahramanmaraş Örneği”, Journal of Social and Humanities Sciences Research, 3(2), 1-26.

An Evaluation of Maraş Ice-cream as a Touristic Product by Ice-cream Producers

Yıl 2018, , 354 - 364, 31.12.2018
https://doi.org/10.33905/bseusbed.482899

Öz

It is important for its development to examine from the producer’s point of view of Maras ice cream which is the first ice cream that springs to mind and has geographical indication in Turkey. In this context, the structural features, production, marketing and problems of the ice cream producer firms operating within the boundaries of Kahramanmaras province were discussed. Nine business managers who were involved in ice cream production were interviewed by a semi-structured interview form. As a result, it has been determined that the producers see Maras ice cream as an advertiser and touristic value, they mostly export to Arab countries, realize production and marketing innovations, all have HACCP certificate and they experience qualified personnel supply problems.

Kaynakça

  • Bars, T. ve Akbay, C. (2013). “Kahramanmaraş İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen Mandıra İşletmelerinin Yapısal Analizi”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 16(2), 9-20.
  • Bars, T. ve Akbay, C. (2016). “Kahramanmaraş İlinde Dondurma İşletmelerinin Yapısal Analizi”, TEAD, 2(2), 35-45.
  • Çavuş, A., (2010). Gastronomi Turizmi Açısından Akçaabat Köftesi ve Trabzon'daki Turistik Aktiviteye Katkısı. Uluslaraarası Doğu Karadeniz Turizm Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 184-199.
  • Doğanay, H. Zaman, S., (2016). Türkiye Turizm Coğrafyası. Pegem Akademi Yayınları.
  • Dayısoylu, K. S., Yörükoğlu, T. ve Ançel, T. (2017). “Kahramanmaraş’ın Coğrafi İşaretli Ürünleri ve İlin Potansiyel Durumu”, KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 20(1), 80-88.
  • Giritlioğlu, İ ve Kızılcık, O. (2016). “Turizme Hizmet Sunan Pastane İşletmelerinde Çalışan Dondurma Üretim Personelinin Hijyen Ve Gıda Güvenliğine İlişkin Bilgi ve Uygulama Düzeyi Üzerine Bir Araştırma”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15), 301-319.
  • Karademir, N., Kaya Sandal, E. ve Urhan, F. B. (2018). “Kahramanmaraş’ta Turizm Algısı”, Doğu Coğrafya Dergisi, 23(39), 45-64.
  • Kaya, E., Karabekmez Erdem, T. ve Tekin, F. B. (2017). “Maraş Dondurması Üretimi ve Üretilen Dondurmanın Fizikokimyasal Niteliklerinin Belirlenmesi”, Caucasian Journal of Science, 45-56.
  • Özel, G. ve Ceylan, R. (2016). “Dondurma Tüketimi Tercihini Etkileyen Özelliklerin Konjoint Analizi ile Belirlenmesi”, The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems, 4(2), 147-158.
  • Şimşek, O., Tuncay, İ. ve Bilgin, B. (2006). “Endüstriyel Dondurma Üretiminde Farklı Stabilizatör Kullanımının Dondurma Kalitesine Etkisi”, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3/1, 55-63.
  • Tiryaki, G. Y. ve Akbay, C. (2009). “Kahramanmaraş’ta Dondurma Tüketim Alışkanlığı”, GIDA, 34(3), 143-148.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu (2017). “Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni”, Sayı 5, Ankara.
  • Uludağ, P. (2009). “Türkiye’de Dondurma Sektörü, Tüketici Eğilimleri Ve Firmalar Arası Rekabet”, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.
  • Uzmay, A., Koyubenbe, N. ve Konca, Y. (2006). “İzmir İlinde Süt ve Süt Ürünleri İşleyen ve Pazarlayan İşletmelerin Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 43/3, 43-53.
  • Zaman, S. ve Kayserili, A. (2015). “The Role Of Geographical Signs In Gastronomy Tourism: A Case Study Of Erzurum Cag Kebap”. International Journal Of Academic Research In Enviriment And Geography, 2(1), 40-45., Doi: 10.6007/IJAREG/v2-i1/1878 (Yayın No: 1655351)
  • Zeren, H. E. ve Gül, S. (2013). “Kent İmajının Markalaşmaya Etkisi: Kahramanmaraş Örneği”, Journal of Social and Humanities Sciences Research, 3(2), 1-26.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beşeri Coğrafya
Bölüm Makaleler
Yazarlar

AHMET Çavuş

Zafer Türkmendağ Bu kişi benim

Kaan Güldoğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 14 Kasım 2018
Kabul Tarihi 5 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Çavuş, A., Türkmendağ, Z., & Güldoğan, K. (2018). Turistik Bir Ürün Olan Maraş Dondurmasının Dondurma Üreticileri Tarafından Değerlendirilmesi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 354-364. https://doi.org/10.33905/bseusbed.482899