Eğitim alanında son zamanlarda yapılan reformlar, STEM eğitimi yaklaşımının birey ve toplum hayatındaki önemini daha çok ön plana çıkarmaktadır. STEM eğitimi yaklaşımının tanımı, özellikleri ve farklılıkları ile ilgili olarak alan yazında net açıklamalar yapan çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmanın amacı var olan alan yazına dayanılarak STEM eğitimi yaklaşımının tanımını yapmak, özelliklerini belirlemek, ve STEM ile birlikte ele alınan üç eğitimsel yaklaşım ile farklılıklarını ortaya koymaktır. Bu bir derleme çalışması olup yapılan alan yazın taramasında çalışmaların belirlenmesinde herhangi bir ön kriter kullanılmamış, ilgili olduğu düşünülen tüm çalışmalar veri tabanlarından bu araştırma kapsamında okunmuş ve değerlendirilmeye alınmıştır. STEM eğitimi yaklaşımına ait 10 özellik belirlenmiş ve açıklanmıştır. Ayrıca STEM eğitimi yaklaşımının teorik çerçevesi olan mühendislik tasarım süreci detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bununla birlikte alan yazında STEM eğitimi yaklaşımı ile birlikte kullanılan proje tabanlı öğrenme, probleme dayalı öğrenme ve deneysel etkinlikler ile öğrenme ile olan benzerlik ve farklılıkları ortaya konmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre, STEM eğitimi yaklaşımı ile diğer yaklaşımlar arasında problem durumunu sunmada, problem durumuna çözüm bulmada ve uygulama süreçlerinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Proje tabanlı öğrenmede süreçten ziyade ortaya bir ürünün çıkması daha önemlidir. STEM eğitimi yaklaşımında problemin çözümüne ulaşmada farklı disiplinlerin bütünleşik olarak bir tasarım için kullanılması önemliyken, probleme dayalı öğrenmede problemin çözümüne ulaşmada tek bir disiplinin kullanılması yeterli olabilir. STEM eğitimi yaklaşımının sadece bir deneysel etkinlikler süreci olmadığı, ancak STEM eğitimi yaklaşımının uygulama sürecinde deneylerden yararlanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
STEM STEM eğitiminin özellikleri mühendislik tasarım süreci proje tabanlı öğrenme probleme dayalı öğrenme deneysel etkinlikler ile öğrenme
Recent educational reforms emphasize the importance of the STEM education approach in individual and community life. While asserting that the STEM education approach is so crucial, there is a limited number of studies making clear elucidations in the literature considering its definition, characteristics, and differences. This study addresses how to define the STEM education approach based on the existing literature to ascertain its characteristics and compare it with the other three educational approaches. This is a review study. There were no predetermined criteria for choosing the related sources, and all sources considered to be relevant were read from the online databases and taken into account. 10 characteristics of the STEM education approach were determined and explained. The engineering design process, the theoretical framework of the STEM education approach, is elaborated in detail. Similarities and differences of the STEM education approach with project-based learning, problem-based learning, and learning with experiments activity were compared. The results of the study point to differences between the STEM education approach and other approaches in presenting the problem, finding solutions to the problem, and application processes. In project-based learning, it is more important to have a product to emerge at the end rather than the process itself. In the STEM education approach, it is essential to use different disciplines in an integrated way to achieve the solution. However, it may be sufficient to use one discipline to achieve the solution in problem-based learning. It was concluded that the STEM education approach is not an experimental activity but can benefit from experiments in the STEM education process.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Özgün Çalışma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 37 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.