Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 33 Sayı: 2, 197 - 207, 02.12.2019

Öz

Yeşil
yapraklı yenilebilir bitkiler, insan beslenmesinde önemli rol oynayan antioksidan
bileşikleri yüksek miktarda içerdikleri için, günlük diyetin önemli
bileşenleridir. İnsan organizması, reaktif oksijen türlerinin zararlı
etkilerini yok etmek için doğal olarak antioksidan koruma sistemlerine sahip
olsa da, bu savunma sistemi oksidatif stresin önlenmesi için yeterli değildir.
Bu nedenle, diyetle alınan antioksidanlar hücresel savunmaları artırabilir ve
hücre bileşenlerinin oksidatif hasarları önlemeye yardımcı olabilir. Bitkilerin
içerdikleri antioksidan konsantrasyonu, büyüme evresine, bitkinin farklı
bölümlerine, iklime ve mevsimlere göre değişmektedir. Bununla birlikte, bu bileşiklerin
birikimi yapraklarda çok yüksektir. Rumex
acetosella
L., Polyganaceae familyasına aittir ve Türkiye'de yerel olarak
"Kuzu kulağı" olarak bilinmektedir. 
Rumex acetosella L.'nin
yaprakları, başta salata ve sos şeklinde olmak üzere gıda olarak kullanılmaktadır.
Buna ek olarak, Rumex acetosella L. Anadolu’da
geleneksel tıpta, iltihap kurutucu olarak, ekzama gibi cilt hastalıklarında,
karaciğer rahatsızlıklarında ve kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bu
çalışmanın amacı, Rumex acetosella L.
yapraklarının toplam fenolik içeriğini, antioksidan kapasitesinin ve bunların
biyoalınabilirliklerinin araştırılmasıdır.



Biyoalınabilirliğin
belirlenmesi için in-vitro olarak sindirim sistemi taklit edilmiş ve örneklere enzimatik
ekstraksiyon işlemi uygulanmıştır. Bitkilerin ekstrakte edilebilir toplam
fenolik içeriği 3,48-6,47 GAE /100g iken, hidrolize edilebilir toplam fenolik
içeriği, 9,46-13,64 mg GAE /100g arasında değişmektedir. ABTS metoduna göre
biyoalınabilirlik % 40,02- %83,28 arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak bu
çalışma,
Rumex
acetosella
L.’nın antioksidan bileşikleri içeren iyi bir kaynak olduğunu göstermektedir.

Kaynakça

  • 1. Referans: Prof. Dr. Nurcan DeğirmencioğluBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bandırma Meslek Yüksek Okulu, Gıda İşleme Bölümü E- mail: nurcan.degirmencioglu@gmail.comTel: 0 266 714 93 02- 03
  • 2. Referans: Yrd. Doç. Dr. Ayşe Neslihan İnkaya DündarBursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği BölümüE- mail: neslihanayse@gmail.comTel: 0 224 300 35 01
  • 3.Referans: Yrd. Doç.Dr. Emine AYDINDüzce Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji BölümüE-mail: emineaydin@duzce.edu.trTel: 0 380 541 22 94
Yıl 2019, Cilt: 33 Sayı: 2, 197 - 207, 02.12.2019

Öz

Kaynakça

  • 1. Referans: Prof. Dr. Nurcan DeğirmencioğluBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bandırma Meslek Yüksek Okulu, Gıda İşleme Bölümü E- mail: nurcan.degirmencioglu@gmail.comTel: 0 266 714 93 02- 03
  • 2. Referans: Yrd. Doç. Dr. Ayşe Neslihan İnkaya DündarBursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği BölümüE- mail: neslihanayse@gmail.comTel: 0 224 300 35 01
  • 3.Referans: Yrd. Doç.Dr. Emine AYDINDüzce Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji BölümüE-mail: emineaydin@duzce.edu.trTel: 0 380 541 22 94
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Merve Sabuncu 0000-0001-8771-0643

Merve Konak Bu kişi benim 0000-0003-1451-8452

Yasemin Şahan 0000-0003-3457-251X

Yayımlanma Tarihi 2 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 6 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 33 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sabuncu, M., Konak, M., & Şahan, Y. (2019). Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(2), 197-207.

TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.

Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.



Makale başvurusunda;

(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)

(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),

(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)

(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,

(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.

Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür. 


25056 

Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.