The phrase "Let food be thy medicine and medicine be thy food (Hippocrates)", which was said 2500
years ago, is considered a milestone in emphasizing the relationship between nutrition and health, and is still valid for current nutritional approaches. Personalized nutrition habits, it is a factor that can be accelerated depending on demographic variables, can be revised according to trend suggestions without taking specialist’ opinion, and unfortunately, its long-term effects are ignored and held responsible for miraculous changes. And so, it is accepted as one of the major reasons for the increase in obesity, high blood pressure, cardiovascular diseases, diabetes, etc. diagnoses on a global scale.
In modern medical science based on scientific data rather than popular discourses, it is emphasized that all possible factors related to nutrition should be evaluated together in the treatment and prevention of many acute and chronic disorders. Because nutrition has not only physical, but also spiritual and mental healing effects. In other words, instead of recommending direct therapy according to the patient's complaint in the treatment of a disease, it is important to evaluate all the factors that may induced these complaints together and to be able to solve the underlying problem. In this context, in addition to the nutritional habits that can treat or prevent the disease, the individual's spiritual, mental and physical status should also be addressed. The purpose of this review is to examine the role of the holistic approach to spiritual, mental and physical nutrition for a sustainable healthy life.
holistic nutrition diet holistic approach spiritual nutrition
Bulunmamaktadır
2500 yıl önce ifade edilen "Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun (Hipokrat)" ifadesi, beslenme ve sağlık
arasındaki ilişkinin vurgulanmasında bir kilometre taşı olarak kabul edilirken, güncel beslenme yaklaşımları için de geçerliliğini sürdürmektedir. Kişiye özel beslenme alışkanlıkları; demografik değişkenlere bağlı olarak ivmelenebilen, uzman görüşü almaksızın trend önerilere göre revize edilebilen ve ne yazık ki uzun dönemdeki etkileri göz ardı edilerek mucizevi değişimlerden sorumlu tutulan bir etmendir. Bu nedenle, obezite, yüksek tansiyon, kardiyovasküler rahatsızlıklar, diyabet vb. tanılardaki küresel artışın majör sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Popüler söylemlerden ziyade bilimsel verilerden yola çıkan modern tıbbı disiplinlerde, gerek akut gerekse kronik birçok şikâyetin tedavisinde ve önlenmesinde, beslenmeyle ilişkili olası tüm faktörlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiği üzerinde durulmaktadır. Çünkü beslenme sadece fiziksel değil, mental ve ruhsal olarak da iyileştirici etkilere sahiptir. Diğer bir ifadeyle, bir rahatsızlığın tedavisinde hastanın şikâyetine en uygun tedaviyi önermekten ziyade, bu şikâyeti tetikleyebilecek tüm faktörlerin göz önüne alınarak temelde yatan sorunun çözümlenebilmesi önem kazanmaktadır. Bu bağlamda hastalığı tedavi edebilecek veya önleyebilecek beslenme alışkanlıklarının yanı sıra bireyin ruhsal, zihinsel ve bedensel durumu da ele alınmalıdır.
Bu derlemenin amacı, sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için ruhsal, zihinsel ve bedensel beslenmede holistik yaklaşımın rolünün irdelenmesidir.
Bulunmamaktadır
Bulunmamaktadır
Bulunmamaktadır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Bulunmamaktadır |
Erken Görünüm Tarihi | 8 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 8 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 13 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 37 Sayı: 2 |
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.