The relevance to the medicinal and aromatic plants, the products generated from them, usage areas of these products and effect of these products is increasing invariably. Hyperici oleum (St. John’s Wort oil) is one of them and multi-purpose usage of it is quite prevalent. There are many parameters affecting St. John’s Wort oil quality. Within the scope of this study, it was aimed to optimize the plant/olive oil ratio, maceration environment and time parameters in the production of St. John’s Wort oil. Optimization was carried out by taking into account the active ingredients hypericin, hyperforin, pseudohypericin, which are determinants of product quality, as well as free fatty acidity and peroxide number data. Study findings showed that in terms of the active ingredient amounts of hyperforin, hypericin and pseudohypericin, shade environment (at room temperature), 25% plant ratio and 30-day maceration period gave the most successful results. The amounts of hyperforin, hypericin and pseudohypericin in the samples produced in the shade were 44.70 mg L-1, 0.104 mg L-1, 0.075 mg L-1, respectively, and in the samples produced under the sun, the amounts were 31.51 mg L-1, 0.079 mg L-1, 0.108 mg L-1 in same order. The active ingredient amounts of hyperforin, hypericin and pseudohypericin were determined as 48.57 mg L-1, 0.155 mg L-1 and 0.162 mg L-1, respectively, for 25% plant ratio. In the evaluation made according to the maceration times, the highest active ingredients of hyperforin (69.30 mg L-1), hypericin (0.235 mg L-1) and pseudohypericin (0.121 mg L-1) were detected in the 30th day samples. After this period, it was observed that the amount of active ingredients decreased.
St. John’s wort hyperforin hypericin Hypericum perforatum Hyperici oleum
TAGEM/TBAD/16/A04/P06/01
Tıbbi ve aromatik bitkiler, bunlardan üretilen ürünler ile bu ürünlerin kullanım alanları ve etkileri konusuna olan ilgi sürekli olarak artma eğilimindedir. Bu ürünlerden birisi de kantaron yağı olup birçok amaçla kullanımı oldukça yaygındır. Kantaron yağı üretiminde kaliteyi etkileyen birçok parametre bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında kantaron yağı üretiminde yer alan bitki/zeytinyağı oranı, maserasyon ortam ve süresi parametrelerinin optimize edilmesi amaçlanmıştır. Optimizasyon ürün kalitesinde belirleyici olan hiperisin, hiperforin, pseudohiperisin etken maddeleri ile birlikte serbest yağ asitliği ve peroksit sayısı verileri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma bulguları hiperforin, hiperisin ve pseudohiperisin etken madde miktarları açısından gölgede, %25 bitki oranı ve 30 günlük maserasyon süresinin en başarılı sonucu verdiğini göstermiştir. Ortalama değerlere göre gölgede üretilen örneklerde hiperforin, hiperisin ve pseudohiperisin miktarlarının sırasıyla 44.70 mg L-1, 0.104 mg L-1, 0.075 mg L-1, güneş altında üretime örneklerde ise yine aynı sıra ile 31.51 mg L-1, 0.079 mg L-1 ve 0.108 mg L-1 olarak tespit edilmiştir. Hiperforin (48.57 mg L-1), hiperisin (0.155 mg L-1) ve pseudohiperisin (0.162 mg/L) etken madde miktarları en yüksek %25 bitki oranında belirlenmiştir. Maserasyon sürelerine göre yapılan değerlendirmede de en yüksek hiperforin (69.30 mg/L), hiperisin (0.235 mg/L) ve pseudohiperisin (0.121 mg/L) etken maddeleri 30. gün örneklerinde tespit edilmiştir. Bu süreden sonra etken madde miktarlarında azalış olduğu görülmüştür.
Kantaron hiperforin hiperisin Hypericum perforatum kantaron yağı
Bu makalede araştırma ve yayın etiği kurallarına uyulmaktadır. Çalışmada etik kurul onayına gerek duyulmamaktadır.
Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)
TAGEM/TBAD/16/A04/P06/01
Çalışmayı destekleyen TAGEM’e teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM/TBAD/16/A04/P06/01 |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Ekim 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 38 Sayı: 2 |
TR Dizin kriterleri gereği dergimize gönderilecek olan makalelerin mutlaka aşağıda belirtilen hususlara uyması gerekmektedir.
Tüm bilim dallarında yapılan, ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir.
- Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
- İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
- İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
- Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
- Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
- Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
- Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
- Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi.
Makale başvurusunda;
(1) Tam metin makale, Dergi yazım kurallarına uygun olmalı, Makalenin ilk sayfasında ve teşekkür bilgi notu kısmında Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna ve Etik kurul izni gerektirmediğine dair ifadeye yer verilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makale ilk/son sayfasında yer verilmeli ve sisteme belgenin yüklenmesi gerekmektedir. (Dergiye gönderilen makalelerde; konu ile ilgili olarak derginin daha önceki sayılarında yayımlanan en az bir yayına atıf yapılması önem arz etmektedir. Dergiye yapılan atıflarda “Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Derg.” kısaltması kullanılmalıdır.)
(2) Tam metin makalenin taratıldığını gösteren benzerlik raporu (Ithenticate, intihal.net) (% 20’nin altında olmalıdır),
(3) İmzalanmış ve taratılmış başvuru formu, Dergi web sayfasında yer alan başvuru formunun başvuran tarafından İmzalanıp, taratılarak yüklenmesi , (Ön yazı yerine)
(4) Tüm yazarlar tarafından imzalanmış telif hakkı devir formunun taranmış kopyası,
(5) Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, Çıkar Çatışması beyanı verilmesi Makale sonunda; Araştırmacıların Katkı Oranı beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanı verilmesi ve sisteme belgenin (Tüm yazarlar tarafından imzalanmış bir yazı) yüklenmesi gerekmektedir.
Belgelerin elektronik formatta DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/tr/login adresinden kayıt olunarak başvuru sırasında yüklenmesi mümkündür.
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.