Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KOVADA LAKE ECOTOURISM EVALUATION

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 1, 39 - 48, 01.08.2022
https://doi.org/10.47257/busad.1142395

Öz

With the urbanization process, today's tourism preferences are changing. Ecotourism activities, which have attracted interest in tourism diversity in recent years, are preferred by tourists. Our study measures the perceived service quality of visitors coming to the Kovada Lake Nature Park in Isparta and its surroundings for ecotourism purposes. As a result of the analyzes made from the data obtained, it was seen that there were no significant differences in terms of gender, income level and educational status. In terms of marital status, it was observed that married individuals differed statistically from singles and had a higher average score. It was observed that those who participated in ecotourism activities before differed in terms of safety, responsiveness and reliability and had higher average scores. It has been observed that there are high correlation values between the dimensions of perceived service quality.

Kaynakça

  • Akesen, Aytuğ. (2009). Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımında Ekoturizmin İşlevsel Önemi. 10. Ulusal Turizm Kongresi (21-24 Ekim 2009), ss.365-374, Mersin Üniversitesi, Mersin.
  • Akpınar, Elif ve Bulut, Yahya. (2010). Ülkemizde Alternatif Turizm Bir Dalı Olan Ekoturizm Çeşitlerinin Bölgelere Göre Dağılımı ve Uygulama Alanları. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi (20-22 Mayıs 2010), ss.1575-1594, Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin.
  • Aksu, Murat. (2012). Hizmet Kalitesinin Bir Unsuru Olarak Atmosferin Müşteri Sadakati Üzerine Etkisi: Bozcaada’daki Otellerde Konaklayan Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Aksu, Murat. (2012). Hizmet Kalitesinin Bir Unsuru Olarak Atmosferin Müşteri Sadakati Üzerine Etkisi: Bozcaada’daki Otellerde Konaklayan Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Alkan, Ceylan. (2014). Turizm Politikası: Tanımı ve Özellikleri. İçinde A. Timur (Edt.), Turistik Ürün Politikası (ss.7-28). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Aydın Tükeltürk, Şule ve Yılmaz, İbrahim Alpay. (2013). Ekoturizm. İçinde Ş. Aydın Tükeltürk ve M. Boz (Edt.), Turizmde Güncel Konu ve Eğilimler (ss.3-30). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bekdemir, Ünsal ve Elmacı, Süleyman. (2014). Giresun İlinin Eko-Turizm Potansiyeli ve Değerlendirme Olanakları. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, Karadeniz Özel Sayısı (6), 1-30.
  • Buckley, Ralf. (2013). Defining Ecotourism: Consensus on Core, Disagreement on Detail. İçinde Roy Ballantyne and Jan Packer (Edt.), International Handbook on Ecotourism (ss.9-14). UK: Edward Elgar Publishing.
  • Burton, Rosemary. (1998). Maintaining the Quality of Ecotourism: Ecotour Operators’ Responses to Tourism Growth. Journal of Sustainable Tourism, 6 (2), 117-142.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2012). Örnekleme yöntemleri.
  • Cosmescu, Ioan ve Cosmescu, Denisa. (2007). The Ecotourism-A Strategic Alternative for Contemporany Tourism. Annals of the University of Petroşani, Economics, 7, 65-72.
  • Çelik, Mücahit. (2012). Müşteri Memnuniyeti ve Hizmet Kalitesi Üzerine Adıyaman Üniversitesi Yemekhanesinde Bir Uygulama. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5 (10), 29-54.
  • Demir, Şirvan Şen. (2014a). Beş Yıllık Kalkınma Planlarından Türkiye Turizm Stratejisi 2023’e: Turizmde Tanıtma Çalışmalarına Yönelik İçerik Analizi. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (15), 101-119.
  • Demirbulat, Ö. G., ve Aymankuy, Y. (2019). Ekoturizme Katılan Yerli Turistlerin Destinasyon Hizmet Kalitesine Yönelik Değerlendirmeleri (Doğu Karadeniz Bölgesi Örneği. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 16(1), 48-70.
  • Gheorghe, Alina ve Udrescu, Mircea Alecsandru. (2018). Management Model of Ecoturism Services Quality Analize. Romanian Statistical Review, 2, 119-136.
  • Güçlü, İsmail. (2013). İşletmelerin Uluslararasılaşma Sürecinde İhracat Stratejileri ve Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.
  • Haberal, Hikmet. (2015). Turizmde Alternatif Ekolojik Turizm-Doğa Turizmi-Kırsal Turizm-Yayla Turizmi. (1. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kafyri, A., Hovardas, T. ve Poirazidis, K. (2012). Determinants of Visitor Pro- Environmental Intentions on Two Small Greek Islands: Is Ecotourism Possible at Coastal Protected Areas?. Environmental Management, 50, 64-76.
  • Kaplan, Sevgi. (2013). Community Based Ecotourism for Sustainable Development in Eastern Black Sea Region an Evaluaion Through Local Communities Tourism Perception. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Markovic, Suzana ve Raspor, Sanja. (2010). Measuring Perceived Service Quality Using Servqual: A Case Study of the Croatian Hotel Industry. Management, 5 (3), 195-209.
  • Tekin, M., Kasalak, M.A. ve Öztürk, A. (2014). Sürdürülebilir Turizm Çeşidi Olarak Ekoturizm: Beyşehir ve Çevresi Ekoturizm Kaynakları Uygulaması. III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi (04-05 Nisan 2014), ss.618-627, Kuşadası, Aydın.
  • Turizm Şurası Eylem Planı. (Mart 2018). http://turizmsurasi.kultur turizm.gov.tr Yazıcıoğlu, Yahşi-Erdoğan, Samiye, (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yıldız, Oğuz ve Erdil, T. Sabri. (2013). Türkiye Havayolu Yolcu Taşımacılığı Sektöründe Hizmet Kalitesinin Karşılaştırmalı Ölçümlenmesi. Öneri, 10 (39), 89-100.

KOVADA GÖLÜ EKOTURİZM DEĞERLENDİRMESİ

Yıl 2022, Cilt: 6 Sayı: 1, 39 - 48, 01.08.2022
https://doi.org/10.47257/busad.1142395

Öz

Kentleşme süreci ile birlikte günümüz turizm tercihleri değişiklik göstermektedir. Turizm çeşitliliği içinde son yıllarda ilgi gören ekoturizm faaliyetleri turistler tarafından tercih edilmektedir. Çalışmamız Isparta’da bulunan Kovada Gölü Tabiat Parkı ve çevresine ekoturizm amacı ile gelen ziyaretçilere ekoturizme yönelik algıladıkları hizmet kalitesini ölçmektedir. Elde edilen verilerden yapılan analizler sonucunda cinsiyet, gelir düzeyi ve eğitim durumu bakımından anlamlı farklılıklar olmadığı görülmüştür. Medeni durum bakımından ise evli bireylerin bekarlara göre istatistiksel olarak farklılaştığı ve daha yüksek puan ortalamasına sahip olduğu görülmüştür. Daha önce ekoturizm faaliyetine katılanların güvenlik, heveslilik ve güvenilirlik boyutları bakımından farklılaştığı ve daha yüksek ortalama puanlara sahip olduğu görülmüştür. Algılanan hizmet kalitesinin boyutları arasında yüksek korelasyon değerleri olduğu görülmüştür.

Kaynakça

  • Akesen, Aytuğ. (2009). Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımında Ekoturizmin İşlevsel Önemi. 10. Ulusal Turizm Kongresi (21-24 Ekim 2009), ss.365-374, Mersin Üniversitesi, Mersin.
  • Akpınar, Elif ve Bulut, Yahya. (2010). Ülkemizde Alternatif Turizm Bir Dalı Olan Ekoturizm Çeşitlerinin Bölgelere Göre Dağılımı ve Uygulama Alanları. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi (20-22 Mayıs 2010), ss.1575-1594, Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin.
  • Aksu, Murat. (2012). Hizmet Kalitesinin Bir Unsuru Olarak Atmosferin Müşteri Sadakati Üzerine Etkisi: Bozcaada’daki Otellerde Konaklayan Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Aksu, Murat. (2012). Hizmet Kalitesinin Bir Unsuru Olarak Atmosferin Müşteri Sadakati Üzerine Etkisi: Bozcaada’daki Otellerde Konaklayan Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Alkan, Ceylan. (2014). Turizm Politikası: Tanımı ve Özellikleri. İçinde A. Timur (Edt.), Turistik Ürün Politikası (ss.7-28). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Aydın Tükeltürk, Şule ve Yılmaz, İbrahim Alpay. (2013). Ekoturizm. İçinde Ş. Aydın Tükeltürk ve M. Boz (Edt.), Turizmde Güncel Konu ve Eğilimler (ss.3-30). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bekdemir, Ünsal ve Elmacı, Süleyman. (2014). Giresun İlinin Eko-Turizm Potansiyeli ve Değerlendirme Olanakları. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, Karadeniz Özel Sayısı (6), 1-30.
  • Buckley, Ralf. (2013). Defining Ecotourism: Consensus on Core, Disagreement on Detail. İçinde Roy Ballantyne and Jan Packer (Edt.), International Handbook on Ecotourism (ss.9-14). UK: Edward Elgar Publishing.
  • Burton, Rosemary. (1998). Maintaining the Quality of Ecotourism: Ecotour Operators’ Responses to Tourism Growth. Journal of Sustainable Tourism, 6 (2), 117-142.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2012). Örnekleme yöntemleri.
  • Cosmescu, Ioan ve Cosmescu, Denisa. (2007). The Ecotourism-A Strategic Alternative for Contemporany Tourism. Annals of the University of Petroşani, Economics, 7, 65-72.
  • Çelik, Mücahit. (2012). Müşteri Memnuniyeti ve Hizmet Kalitesi Üzerine Adıyaman Üniversitesi Yemekhanesinde Bir Uygulama. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5 (10), 29-54.
  • Demir, Şirvan Şen. (2014a). Beş Yıllık Kalkınma Planlarından Türkiye Turizm Stratejisi 2023’e: Turizmde Tanıtma Çalışmalarına Yönelik İçerik Analizi. Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (15), 101-119.
  • Demirbulat, Ö. G., ve Aymankuy, Y. (2019). Ekoturizme Katılan Yerli Turistlerin Destinasyon Hizmet Kalitesine Yönelik Değerlendirmeleri (Doğu Karadeniz Bölgesi Örneği. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 16(1), 48-70.
  • Gheorghe, Alina ve Udrescu, Mircea Alecsandru. (2018). Management Model of Ecoturism Services Quality Analize. Romanian Statistical Review, 2, 119-136.
  • Güçlü, İsmail. (2013). İşletmelerin Uluslararasılaşma Sürecinde İhracat Stratejileri ve Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.
  • Haberal, Hikmet. (2015). Turizmde Alternatif Ekolojik Turizm-Doğa Turizmi-Kırsal Turizm-Yayla Turizmi. (1. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Kafyri, A., Hovardas, T. ve Poirazidis, K. (2012). Determinants of Visitor Pro- Environmental Intentions on Two Small Greek Islands: Is Ecotourism Possible at Coastal Protected Areas?. Environmental Management, 50, 64-76.
  • Kaplan, Sevgi. (2013). Community Based Ecotourism for Sustainable Development in Eastern Black Sea Region an Evaluaion Through Local Communities Tourism Perception. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Markovic, Suzana ve Raspor, Sanja. (2010). Measuring Perceived Service Quality Using Servqual: A Case Study of the Croatian Hotel Industry. Management, 5 (3), 195-209.
  • Tekin, M., Kasalak, M.A. ve Öztürk, A. (2014). Sürdürülebilir Turizm Çeşidi Olarak Ekoturizm: Beyşehir ve Çevresi Ekoturizm Kaynakları Uygulaması. III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi (04-05 Nisan 2014), ss.618-627, Kuşadası, Aydın.
  • Turizm Şurası Eylem Planı. (Mart 2018). http://turizmsurasi.kultur turizm.gov.tr Yazıcıoğlu, Yahşi-Erdoğan, Samiye, (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Yıldız, Oğuz ve Erdil, T. Sabri. (2013). Türkiye Havayolu Yolcu Taşımacılığı Sektöründe Hizmet Kalitesinin Karşılaştırmalı Ölçümlenmesi. Öneri, 10 (39), 89-100.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm MAKALELER
Yazarlar

Serkan Okay 0000-0002-7064-3445

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2022
Kabul Tarihi 31 Temmuz 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Okay, S. (2022). KOVADA GÖLÜ EKOTURİZM DEĞERLENDİRMESİ. Bilge Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(1), 39-48. https://doi.org/10.47257/busad.1142395