Araştırma Makalesi

İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI

Cilt: 35 28 Ekim 2026
PDF İndir
TR EN

İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI

Öz

Osmanlıların Arz-ı Filistin olarak isimlendirdikleri coğrafya, Kudüs başta olmak üzere pek çok şehre ev sahipliği yapmıştır. Bu çalışmada, İngiltere’nin Arz-ı Filistin topraklarında gerçekleştirdiği teknik çalışmalar özellikle topografya alanındaki faaliyetleri ele alınmıştır. Bu haritalama çalışmalarının teknik düzeyde ikinci kez tekrarlanması ve daha önce yapılan bazı çalışmalarla birleştirilmek istenmesi bu süreç içerisinde irdelenmektedir. İngiltere Hükümeti, Filistin topraklarında, topografya haritaları çıkarma yolunda büyük bir çaba göstermiştir. Bu ilginin altında mutlak surette başka nedenler olduğu aşikardır. Çalışmada sosyal bilimlerde çokça kullanılan nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Arz-ı Filistin ve Mısır gibi coğrafi bölgelerin topografya alanında haritalanmak suretiyle yeniden ele alınması ilerleyen süreçte Yahudi Devletinin kurulması ve bölgedeki İngiliz çıkarlarının gerçekleştirilmesi için bir ön hazırlık olarak değerlendirilmektedir. Bu teknik işlemlerin başlangıç noktasında bir yandan da XIX. Yüzyılın ikinci yarısından sonra Arz-ı Filistin’e gelen Musevi / Yahudi göçmenlerin sayısında belirgin artış gözlenmesi bölge ile ilgili bazı planlamalar olduğu düşüncesini akıllara getirmektedir. XIX. Yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti’nde bir Yahudi Devleti kurulması çalışmaları hızlanmıştır. Ortadoğu’da Birinci Dünya Savaşı öncesinde araziyi haritalayarak topografik anlamda detaylandıracak alt yapı çalışmalarının nasıl şekillendirildiği ortaya konulmaktadır. İngiltere’nin bölgeye yerleşme ve Yahudi Devletinin kurulması sürecini hızlandıran gelişmelerin nasıl şekillendiği ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aaronsohn, A. (2003). Türk ordusuyla Filistin’de (N. Alkan, Çev.). Selis Kitaplar.
  2. Acar, İ. C. (1989). Lübnan bunalımı ve Filistin sorunu. Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  3. Ahmad, F. (1999). İttihat ve terakki:1908–1914 (N. Yavuz, Çev.). Kaynak Yayınları.
  4. Armaoğlu, F. (1989). Filistin meselesi ve Arap-İsrail savaşları: (1948-1988). Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  5. Armaoğlu, F. (1997). 19. yüzyıl siyasi tarihi:(1789-1914). Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  6. Avcı, Y. (2004). Değişim sürecinde bir Osmanlı kenti:Kudüs (1890-1914). Phoenix Yayınları.
  7. Balcı, R. (2006). Osmanlı’yı yıkan cephe Filistin. Nesil Yayınları.
  8. Besant, W. (1886). Twenty-one years' work in the Holy Land:A record and a summary. June 22.1865-June 22.1886. Palestine Exploration Fund.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Siyasi Tarih (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Ekim 2026

Gönderilme Tarihi

24 Ağustos 2026

Kabul Tarihi

6 Ekim 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 35

Kaynak Göster

APA
Şahin, M. (2026). İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 35. https://doi.org/10.35379/cusosbil.2025076
AMA
1.Şahin M. İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026;35. doi:10.35379/cusosbil.2025076
Chicago
Şahin, Meral. 2026. “İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 35 (Ekim). https://doi.org/10.35379/cusosbil.2025076.
EndNote
Şahin M (01 Ekim 2026) İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 35
IEEE
[1]M. Şahin, “İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 35, Eki. 2026, doi: 10.35379/cusosbil.2025076.
ISNAD
Şahin, Meral. “İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 35 (01 Ekim 2026). https://doi.org/10.35379/cusosbil.2025076.
JAMA
1.Şahin M. İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2026;35. doi:10.35379/cusosbil.2025076.
MLA
Şahin, Meral. “İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI”. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 35, Ekim 2026, doi:10.35379/cusosbil.2025076.
Vancouver
1.Meral Şahin. İNGİLTERE’NİN XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ARZ-I FİLİSTİN’DE TOPOGRAFYA HARİTASI ÇALIŞMALARI. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Ekim 2026;35. doi:10.35379/cusosbil.2025076