Çalışmanın amacı rafinasyon
işleminin ayçiçek yağının yağ asidi, sterol ve uçucu bileşen kompozisyonuna
etkisinin belirlenmesidir. Bu amaçla ham ayçiçek yağı nötralizasyon, vaksların
uzaklaştırılması, ağartma, vinterizasyon ve deodorizasyon aşamalarından
geçirilerek rafine edilmiştir. Çalışma sonuçları rafinasyon işlemi sonucunda ayçiçek
yağının linoleik asit miktarı ile birlikte toplam çoklu doymamış yağ asidi miktarının azaldığını, oleik asit
miktarının ise arttığını göstermiştir. Rafinasyon işlemi ile birlikte örneklerin toplam sterollerinde % 43.69
oranında bir kayıp meydana gelmiş, benzer bir düşüş başlıca steroller olan
β-sitosterol, kampesterol ve stigmasterol için de kaydedilmiştir. Toplam
uçucu bileşen miktarı rafinasyon işlemi
ile % 14.51 azalmış, en yüksek uçucu bileşen miktarı ise ağartma
aşamasında tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 34 Sayı: 2 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.