Araştırma Makalesi

Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği

Cilt: 35 Sayı: 2026 23 Şubat 2026
PDF İndir
TR EN

Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği

Öz

Postmodern kent olgusu, artık yalnızca fiziksel bir yer değil, temsillerin ve imgelerin egemen olduğu bir yapıya dönüşmüştür. Jean Baudrillard’ın “simülasyon” ve “simülakr” kavramları, bu dönüşümün anlaşılmasında kuramsal temellendirmeyi sağlamaktadır. Baudrillard’a göre, çağdaş toplumlarda gerçekliğin yerini onun temsilleri almış; artık bu temsiller, özgün bir gerçekliğe dayanmak yerine kendi imgeleri üzerinden varlık kazanmaktadır. Dolayısıyla, kentler yalnızca ekonomik ve fiziksel yeniden yapılanma süreçlerine değil, aynı zamanda anlamın ve temsilin dönüşümüne de maruz kalmaktadır. Herhangi bir bağlamı olmayan ancak gerçekmiş gibi tasarlanmış kentlerin veya kentsel yapıların ortaya çıkması, kentsel gerçekliğin yani geçmişin ve kültürel sermayenin yerini almıştır. Bu bağlamda, “disneyleştirme” kavramı, özellikle kentsel mekanların estetikleştirilmesi ve ticarileştirilmesi süreçlerinde belirleyici bir kavram olarak öne çıkmaktadır. Disneyleştirme, kentin geçmişin kültürel ve tarihi kodlarından arındırarak yeniden sunulması, kültürel ve tarihsel bağlamdan kopartılarak nostaljik ve tematik bir görsellik üzerinden tüketiciye pazarlanması sürecini açıklamaktadır. Simge haline dönüştürülmüş, bazı durumlarda tematikleştirilmiş kentler veya kentsel alanların dünyada pek çok örneği bulunduğu gibi Türkiye’de de inceleme alanı olacak örnekleri bulunmaktadır. Bunlardan en çarpıcı olanı Bolu ilinin Mudurnu ilçesinde inşa edilmeye çalışılmış Burj Al Babas Projesidir. Proje, “disneyleştirme” olarak bahsini ettiğimiz ve simülasyon kuramıyla desteklediğimiz bu sürecin mimari ve kentsel tüketim düzlemindeki bir örneğidir. Geleneksel Mudurnu dokusuna tamamen yabancı olan ve birbirinin kopyası 732 şatodan oluşan bu yapı kompleksi, tarihsel referanslarla bezenmiş olsa da herhangi bir toplumsal, kültürel ya da coğrafi gerçekliğe dayanmamaktadır. Bu bağlamda çalışma, Burj Al Babas’ın, kentsel gerçekliğin değil, onun görsel bir parodisinin inşası ve simülakr estetiğinin kentsel mekanda nasıl vücut bulduğunu açıklamayı hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alp, K. Ö. (2015). “Postmodern Resimde Zaman-Mekan Temsili, Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi”, 20, 317-333.
  2. Antony S. ve Trambo I. A., (2020) “Hyperreality in Media and Literature: An Overview of Jean Baudrillard’s Simulacra and Simulation”, European Journal of Molecular & Clinical Medicine 7(10), 3314-3318.
  3. Baudrillard, J. (1975). “The Mirror of Production”, (Çev. Mark Poster). Telos Press
  4. Baudrillard, J. (1998). “The Consumer Society, Myths & Structures”, Londra: Sage Publications.
  5. Baudrillard J., (2011). “Simülarklar ve Simülasyon”, (Çev. Oğuz Adanır), 6. Basım, Ankara:D oğu Batı Yayınları
  6. Bryman, A. (2004). “The Disneyzation of Society”. New York: Sage.
  7. Butler, C., (2002) “Post-Modernism a Very Short Introduction”, Oxford University Press.
  8. Cebeci, K. ve Zülfüoğlu, Ö., (2023). “Beyaz Fil Sendromu Çerçevesinde Olimpiyatların Ekonomik ve Mali Boyutu Üzerine Değerlendirmeler”, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 58(3), 1895-1916.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kentsel Politika

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Şubat 2026

Gönderilme Tarihi

24 Temmuz 2025

Kabul Tarihi

22 Eylül 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 35 Sayı: 2026

Kaynak Göster

APA
Gönültaş, Y. C. (2026). Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği. Çağdaş Yerel Yönetimler, 35(2026), 1-32. https://izlik.org/JA33CH38EA
AMA
1.Gönültaş YC. Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği. ÇYY. 2026;35(2026):1-32. https://izlik.org/JA33CH38EA
Chicago
Gönültaş, Yasin Can. 2026. “Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği”. Çağdaş Yerel Yönetimler 35 (2026): 1-32. https://izlik.org/JA33CH38EA.
EndNote
Gönültaş YC (01 Şubat 2026) Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği. Çağdaş Yerel Yönetimler 35 2026 1–32.
IEEE
[1]Y. C. Gönültaş, “Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği”, ÇYY, c. 35, sy 2026, ss. 1–32, Şub. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33CH38EA
ISNAD
Gönültaş, Yasin Can. “Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği”. Çağdaş Yerel Yönetimler 35/2026 (01 Şubat 2026): 1-32. https://izlik.org/JA33CH38EA.
JAMA
1.Gönültaş YC. Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği. ÇYY. 2026;35:1–32.
MLA
Gönültaş, Yasin Can. “Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği”. Çağdaş Yerel Yönetimler, c. 35, sy 2026, Şubat 2026, ss. 1-32, https://izlik.org/JA33CH38EA.
Vancouver
1.Yasin Can Gönültaş. Kentsel Gerçeklikten Simülakrlara: Burj Al Babas Örneği. ÇYY [Internet]. 01 Şubat 2026;35(2026):1-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33CH38EA