Derleme

COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI

Sayı: 22 30 Ocak 2021
  • Seval Kardeş Selimoğlu *
  • Mustafa Saldı
PDF İndir
EN TR

COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI

Öz

Temel olarak, iç denetim fonksiyonlarının gelişen süreçlerle birlikte organizasyonların sürdürülebilirliğinin sağlanması için makro ve mikro çevre koşullarına dinamik olarak adapte edilmesi gerçeği, geçmiş zamandan şu anki koşullara kadar güncelliğini korumuştur. Özellikle, içinde bulunulan COVID-19 dönemi, ülkelerin, sektörlerin ve organizasyonların sırasıyla sosyoekonomik ve politik ilişkilerini, ticaret hacimlerini ve iş yapış modellerini ağırlıklı biçimde tesir altına alarak ortaya yeni normal adında bir süreç getirmiştir. Yakın geçmişteki teknolojik sıçrama neticesinde işletmelerin dijitalleşme sürecinde yaşanan hızlı değişim, salgın döneminde kesin olarak kendini hissettirerek iç denetim faaliyetlerinin sürdürülebilirlik üzerine üstlendiği rolü ve izlediği rotayı sorgulatır hale getirmiştir. Devletler bazında, kamuda ve özel sektörde faaliyet gösteren organizasyonların bir kısmı kapatılırken bir kısmı da süreçlerini iş sağlığı ve güvenliği nedenleri ile alternatif yöntemler ile sürdürmek zorunda kalarak bütçe ve işgücü kesintisine gitmişlerdir. Benzer olarak, yeni normal sürecinde alınması gereken tedbirler ile beraber iç denetimin faaliyet alanları kısıtlanarak işletmelerdeki uygulama yöntemleri adaptasyon dönemine girmiştir. Bu çalışma, salgın döneminde (COVID-19) iç denetimin sürdürülebilirlikte izlediği yol haritasında gerçekleşen değişimlerin incelenmesi üzerine tasarlanmıştır. Çalışma kapsamında, salgın ile birlikte gelişimi daha hızlı artan dijitalleşme adımları, yeni iş yapış modelleri ve iç denetimin işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanmasındaki geleneksel fonksiyonları ile yeni normalin bu fonksiyonlar üzerindeki etkileri sorgulanmıştır. Sonuç olarak, salgın döneminin çalışma koşulları üzerindeki etkileri ile işletmelerde yaşanan dijital dönüşümün, iç denetimin sürdürülebilirlik üzerine üstlendiği sorumluluğun yerine getirilmesinde uygulanan yöntemleri, teknikleri ve stratejileri hangi yönde değişime ve gelişime uğrattığı gösterilmekte ve gelecekte karşılaşılabilecek olağan üstü durumlara nasıl uyum sağlanabileceği üzerine önerilerde bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ales, E., Curzi, Y., Fabbri, T., Rymkevich, O., Senatori, I. & Solinas, G. (2018). Working in digital and smart organizations. Legal, economic and organizational perspectives on the digitalization of labour relations. Cham: Palgrave Macmillan.
  2. Al-Shaer, H. & Zaman, M. (2018). Credibility of sustainability reports: The contribution of audit committees. Business strategy and the environment, 27(7), 973-986.
  3. Aksoy, F. (2019). İşletmelerde Sürdürülebilirlik Raporlama çerçeveleri. World Of Accounting Science, 21(2).
  4. Çetin, A. A. & Pamukçu, A. (2019). İç denetçilere ait demografik ve sosyo-ekonomik faktörlerin işletmelerde kurumsal sürdürülebilirlik ve risk odaklı iç denetime etkisi. Muhasebe ve Finans İncelemeleri Dergisi, 2(1), 20-32.
  5. DeSimone, S., D’Onza, G., & Sarens, G. (2020). Correlates of internal audit function involvement in sustainability audits. Journal of Management and Governance, 1-31.
  6. Karakaya, G. (2020). COVID-19 gündeminde işletme sürekliliği ve bağımsız denetim ilişkisi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(37), 14-29.
  7. Muro, M., Liu, S., Whiton, J., & Kulkarni, S. (2017). Digitalization and the American workforce.
  8. OECD (2020). OECD Economic Outlook, Interim Report September 2020. Paris: OECD Publishing. https://doi.org/10.1787/34ffc900-en.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Seval Kardeş Selimoğlu * Bu kişi benim
0000-0003-1185-9980
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Ocak 2021

Gönderilme Tarihi

2 Kasım 2020

Kabul Tarihi

12 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA
Kardeş Selimoğlu, S., & Saldı, M. (2021). COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI. Denetişim, 22, 5-14. https://izlik.org/JA75LZ85KT
AMA
1.Kardeş Selimoğlu S, Saldı M. COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI. DENETİŞİM. 2021;(22):5-14. https://izlik.org/JA75LZ85KT
Chicago
Kardeş Selimoğlu, Seval, ve Mustafa Saldı. 2021. “COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI”. Denetişim, sy 22: 5-14. https://izlik.org/JA75LZ85KT.
EndNote
Kardeş Selimoğlu S, Saldı M (01 Ocak 2021) COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI. Denetişim 22 5–14.
IEEE
[1]S. Kardeş Selimoğlu ve M. Saldı, “COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI”, DENETİŞİM, sy 22, ss. 5–14, Oca. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75LZ85KT
ISNAD
Kardeş Selimoğlu, Seval - Saldı, Mustafa. “COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI”. Denetişim. 22 (01 Ocak 2021): 5-14. https://izlik.org/JA75LZ85KT.
JAMA
1.Kardeş Selimoğlu S, Saldı M. COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI. DENETİŞİM. 2021;:5–14.
MLA
Kardeş Selimoğlu, Seval, ve Mustafa Saldı. “COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI”. Denetişim, sy 22, Ocak 2021, ss. 5-14, https://izlik.org/JA75LZ85KT.
Vancouver
1.Seval Kardeş Selimoğlu, Mustafa Saldı. COVID-19 ETKİSİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI VE İÇ DENETİMİN DEĞİŞEN ROTASI. DENETİŞİM [Internet]. 01 Ocak 2021;(22):5-14. Erişim adresi: https://izlik.org/JA75LZ85KT

Denetişim dergisi yayımladığı çalışmalarla; alanındaki profesyoneller, akademisyenler ve düzenleyiciler arasında etkili bir iletişim ağı kurarak, Dünyada etkin bir denetim ve yönetim sistemine ulaşma yolculuğunda önemli mesafelerin kat edilmesine katkı sağlamaktadır.