Fatty acid and sterol composition of fenugreek seed (Trigonella foenum-graecum L.)
Yıl 2017,
Cilt: 34 Sayı: 2, 138 - 141, 01.12.2017
Mustafa Kıralan
,
Aslı Yorulmaz
,
Eda Çalıkoğlu
,
Ali Bayrak
Öz
Oil
content, fatty acid and sterol composition of fenugreek seeds obtained from
three different provinces were investigated. Oil was obtained from fenugreek seeds
by solvent extraction and oil content was determined between 7.01-8.82%.
Fenugreek seed oils were determined to be rich of unsaturated fatty acids
according to gas chromatography results. Especially, linoleic acid was the most
important of the fatty acids and varied between 45.10-46.19%. Total sterol
content of oils varied from 8 681.54 to 9 591.70 ppm. The major sterol was
β-sitosterol, and it was found to be between 59.94-68.24% of the total sterols.
Kaynakça
- Akgül, A. (1993). Baharat Bilim ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No.15, Ankara.
- Al-Jasass, F.M., & Al-Jasser, M.S. (2012). Chemical composition and fatty acid content of some spices and herbs under Saudi Arabia conditions. The Scientific World Journal, 2012:1-5.
- Ali, M.A., Sayeed, M.A., Alam, M.S., Yeasmin, M.S., Khan, A.M., & Muhamad, I.I. (2012). Characteristics of oils and nutrient contents of Nigella sativa Linn. and Trigonella foenum-graecum seeds. Bulletin of the Chemical Society of Ethiopia, 26(1):55-64.
- Anonymous (1990). Fatty acids in oil and fats. In: AOAC Official Methods of Analysis, 15th Edn, Vol.2, Helrich, K. Ed. Pp:963-964, Virginia.
- Anonymous (2001). Determination of the composition and content of sterols by capillary coloumn gas chromatography, International Olive Council, COI/T.20/DOC.no.10.
- Arivalagan, M., Gangopadhyay, K.K., & Kumar, G. (2013). Determination of steroidal saponins and fixed oil content in fenugreek (Trigonella foenum-graecum) genotypes. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, 75(1):110-113.
- Baldemir, A. & İlgün, S. (2015). Usage areas of fenugreek in the past and today: Trigonella foenum-graecum l.-Geçmişte ve günümüzde çemenotu'nun kullanım alanları: trıgonella foenum-graecum l. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 5(1): 1-4.
- Ciftci, O.N., Przybylski, R., Rudzinska, M., & Acharya, S. 2011. Characterization of fenugreek (Trigonella foenum-graecum) seed lipids. Journal of the American Oil Chemists' Society, 88(10):1603-1610.
- Doğan, A., & Başoğlu, F. (1985). Yemeklik Bitkisel Yağ Kimyası ve Teknolojisi Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:951, Ankara.
- Özdemir, B. & Gürbüz, B. (1998). Seçilmiş Bazı çemen (Trigonella foenum-graecum L.) hatlarının verim ve verim özellikleri üzerinde araştırmalar. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 7(2):10-17.
- Srinivasan, K. (2006). Fenugreek (Trigonella foenum-graecum): A review of health beneficial physiological effects. Food Reviews International, 22(2): 203-224.
- Sulieman, A.M.E., Ali, A.O., & Hemavathy, J. (2008). Short communication lipid content and fatty acid composition of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds grown in Sudan. International Journal of Food Science and Technology, 43:380-382.
Çemen otu (Trigonella foenum-graecum L.) tohumunun yağ asitleri ve sterol bileşimi
Yıl 2017,
Cilt: 34 Sayı: 2, 138 - 141, 01.12.2017
Mustafa Kıralan
,
Aslı Yorulmaz
,
Eda Çalıkoğlu
,
Ali Bayrak
Öz
Üç farklı ilden alınan çemen otu tohumlarının
yağ verimi, yağ asitleri ve sterol bileşimi incelenmiştir. Çemen otu
tohumlarından çözücü ekstraksiyonu ile yağ elde edilmiş ve oranı %7.01-8.82
aralığında belirlenmiştir. Gaz kromatografi sonuçlarına göre çemen otu tohum
yağları doymamış yağ asitleri açısından zengin bulunmuştur. Özellikle linoleik
asit doymamış yağ asitlerinden en önemlisi olup %45.10-46.19 aralığında tespit
edilmiştir. Yağ örneklerinin toplam sterol içeriği 8 681.54 - 9 591.70 ppm
arasında değişen değerler almıştır. Temel sterol β-sitosterol olup, örneklerde
toplam steroller içinde %59.94-68.24 arasında değişen oranlarda bulunmuştur.
Kaynakça
- Akgül, A. (1993). Baharat Bilim ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No.15, Ankara.
- Al-Jasass, F.M., & Al-Jasser, M.S. (2012). Chemical composition and fatty acid content of some spices and herbs under Saudi Arabia conditions. The Scientific World Journal, 2012:1-5.
- Ali, M.A., Sayeed, M.A., Alam, M.S., Yeasmin, M.S., Khan, A.M., & Muhamad, I.I. (2012). Characteristics of oils and nutrient contents of Nigella sativa Linn. and Trigonella foenum-graecum seeds. Bulletin of the Chemical Society of Ethiopia, 26(1):55-64.
- Anonymous (1990). Fatty acids in oil and fats. In: AOAC Official Methods of Analysis, 15th Edn, Vol.2, Helrich, K. Ed. Pp:963-964, Virginia.
- Anonymous (2001). Determination of the composition and content of sterols by capillary coloumn gas chromatography, International Olive Council, COI/T.20/DOC.no.10.
- Arivalagan, M., Gangopadhyay, K.K., & Kumar, G. (2013). Determination of steroidal saponins and fixed oil content in fenugreek (Trigonella foenum-graecum) genotypes. Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, 75(1):110-113.
- Baldemir, A. & İlgün, S. (2015). Usage areas of fenugreek in the past and today: Trigonella foenum-graecum l.-Geçmişte ve günümüzde çemenotu'nun kullanım alanları: trıgonella foenum-graecum l. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, 5(1): 1-4.
- Ciftci, O.N., Przybylski, R., Rudzinska, M., & Acharya, S. 2011. Characterization of fenugreek (Trigonella foenum-graecum) seed lipids. Journal of the American Oil Chemists' Society, 88(10):1603-1610.
- Doğan, A., & Başoğlu, F. (1985). Yemeklik Bitkisel Yağ Kimyası ve Teknolojisi Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:951, Ankara.
- Özdemir, B. & Gürbüz, B. (1998). Seçilmiş Bazı çemen (Trigonella foenum-graecum L.) hatlarının verim ve verim özellikleri üzerinde araştırmalar. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 7(2):10-17.
- Srinivasan, K. (2006). Fenugreek (Trigonella foenum-graecum): A review of health beneficial physiological effects. Food Reviews International, 22(2): 203-224.
- Sulieman, A.M.E., Ali, A.O., & Hemavathy, J. (2008). Short communication lipid content and fatty acid composition of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds grown in Sudan. International Journal of Food Science and Technology, 43:380-382.