EN
TR
ALİ EL-KĀRÎ’NİN “EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME” RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir)
Öz
Şahit olduğu bid‘at ve hurafelere karşı amansız mücadelesiyle bilinen el-Kārî, tasavvuf alanındaki batınî temayüllere karşı çıkmış, felsefî tasavvuf ile onun şöhretli temsilcilerine mesafe koymuş ve evliyâ ve asfiyâ denilenlerin mükâşefelerinin bir kıymeti haiz olmadığını belirtmiştir. Bu hassasiyetlere sahip el-Kārî’nin yaşadığı dönemdeki meşhur sûfîlerin “beni gören cennete girer ya da cehenneme girmez” tarzı “gulat” iddiaları söz konusu olmuştur. el-Kārî’nin “Mukaddimetu's-sâlime fî havfi'l-hâtime” adlı risalesini, temelde bu iddiayı çürütmek amacıyla yazdığı anlaşılmaktadır. Müellif eserde, kimsenin akıbetinin belli olmadığı ve “kimsenin kimseye garantör olamayacağı” inancını ifade etmek üzere aktardığı rivayetler ve kimisi tasavvuf mezhebinin önde gelen şahsiyetleri olan muhtelif zevattan aktarımlar ile kanaatini desteklemeye çalışmaktadır. Ancak onun dayandığı rivayetlerin kendi tezini temellendirmeye yaraması doğru olmakla beraber İslâm düşüncesi açısından bazı problemler barındırdığı da görülmektedir. Keza sûfî önderlerden atıf ve alıntı yaptığı kimi zevatın farklı konularda yine problem taşıyan tutum ve söylemlerinin olduğu bilinmektedir. Bu açıdan el-Kārî’nin eserdeki tespitlerini temellendirmek adına yaptığı aktarım ve atıflar isabetli olsa da sonuç odaklı değerlendirmeler olduğu anlaşılmaktadır. Biz de bu makalemizde eseri tercümenin yanı sıra söz konusu iddiaları, el-Kārî’nin itiraz ve tespitlerini tahlil ederek İslâm düşüncesi açısından konuyu aydınlığa kavuşturmayı düşünüyoruz.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- el-Abd, Halil Ebû İyd. “İslâm Hukuku'na Göre Kısırlaştırma ve Geçici Yollarla Doğum Kontrolü”. çev. Mustafa Akman. Marife dergisi 1/3, (2002), 133-151.
- Akgöğ, Harun. Aliyyu’l-Kârî Hayatı Eserleri ve İbn Arabi’ye Eleştirisi. Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 1995.
- Akman, Mustafa. Celâleddin ed-Devvânî’nin Kelâm Sistemi. İstanbul: Ensar Neşriyat, 2017.
- Akman, Mustafa. “Kâtip Çelebi’nin Firavun’un İmanı ve Hurûfîlik Hakkındaki Yaklaşımı”. İslam Medeniyetinin Keşfi Kâtip Çelebi’yi Anlamak, Editörler: Murat Kayacan vd., 1. Bsk., (İstanbul: Hiperyayın, 2021), 327- 365.
- Akman, Mustafa. İbn-i Arabî: Kelâmî Tartışmalar Sorular Şüpheler. İstanbul: Ekin Yayınları, 2017.
- al-Bayatı, Mohammed Maaroof. Ali el-Kari'nin el-Meşrebü'l-Verdi fi Mezhebi'l-Mehdi adlı eseri ve Mehdi'nin mezhebine dair analizi. Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2016.
- Bayram, İbrahim. “Kâtib Çelebi’de İtikadî Kimliğiyle Ebû Hanife”. İslam Medeniyetinin Keşfi Kâtip Çelebi’yi Anlamak. Editörler: Murat Kayacan vd., 1. Bsk., (İstanbul: Hiperyayın, 2021), 307-326.
- Bilginsoy, Mustafa. Aliyyü`l-Kâri`nin kelâmi görüşleri (Emâlî Şerhinde Allah`ın sıfatları ve peygamberlik konuları). Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2003.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din, Toplum ve Kültür Araştırmaları
Bölüm
İnceleme Makalesi
Yayımlanma Tarihi
26 Haziran 2022
Gönderilme Tarihi
12 Mayıs 2022
Kabul Tarihi
3 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 25 Sayı: 1
APA
Akman, M., & Arslan, A. (2022). ALİ EL-KĀRÎ’NİN “EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME” RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir). Dicle İlahiyat Dergisi, 25(1), 252-279. https://izlik.org/JA26DX33KG
AMA
1.Akman M, Arslan A. ALİ EL-KĀRÎ’NİN “EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME” RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir). Dicle İlahiyat Dergisi. 2022;25(1):252-279. https://izlik.org/JA26DX33KG
Chicago
Akman, Mustafa, ve Ahmet Arslan. 2022. “ALİ EL-KĀRÎ’NİN ‘EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME’ RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir)”. Dicle İlahiyat Dergisi 25 (1): 252-79. https://izlik.org/JA26DX33KG.
EndNote
Akman M, Arslan A (01 Haziran 2022) ALİ EL-KĀRÎ’NİN “EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME” RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir). Dicle İlahiyat Dergisi 25 1 252–279.
IEEE
[1]M. Akman ve A. Arslan, “ALİ EL-KĀRÎ’NİN ‘EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME’ RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir)”, Dicle İlahiyat Dergisi, c. 25, sy 1, ss. 252–279, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26DX33KG
ISNAD
Akman, Mustafa - Arslan, Ahmet. “ALİ EL-KĀRÎ’NİN ‘EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME’ RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir)”. Dicle İlahiyat Dergisi 25/1 (01 Haziran 2022): 252-279. https://izlik.org/JA26DX33KG.
JAMA
1.Akman M, Arslan A. ALİ EL-KĀRÎ’NİN “EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME” RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir). Dicle İlahiyat Dergisi. 2022;25:252–279.
MLA
Akman, Mustafa, ve Ahmet Arslan. “ALİ EL-KĀRÎ’NİN ‘EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME’ RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir)”. Dicle İlahiyat Dergisi, c. 25, sy 1, Haziran 2022, ss. 252-79, https://izlik.org/JA26DX33KG.
Vancouver
1.Mustafa Akman, Ahmet Arslan. ALİ EL-KĀRÎ’NİN “EL-MUKADDİMETU’S-SÂLİME FÎ HAVFI’L-HÂTİME” RİSALESİ (Tahlil, Değerlendirme ve Neşir). Dicle İlahiyat Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2022;25(1):252-79. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26DX33KG