Araştırma Makalesi

ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ

Sayı: 26 25 Şubat 2021
  • Selçuk Korucuk
PDF İndir

ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ

Öz

Ekonomik büyüme ile birlikte artan kentleşme olgusu tüm dünyada karmaşık bir yapıya bürünmüş kentlerdeki lojistik unsurları hayati derecede önemli hale getirmiştir. Kentlerin hızla büyümesi ile bu uygulamaların başarısı ve sürdürülebilir olmasını sağlamanın bir yolu da şüphesiz kentsel lojistik ve kentsel lojistik performans unsurlarından geçmektedir. Yani sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel faaliyetlerin bütünleşik olarak yürütüldüğü kentlerde; kaliteli yaşam standartlarının artırılması, çevresel etkilerin azaltılması, trafik yoğunluğu ve tıkanıklığının azaltılması ve enerji verimliliğinin sağlanması gibi unsurlar kentsel lojistiği ve kentsel lojistik performans unsurlarını önemli kılmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada temel olarak kentsel lojistik performans unsurlarında dikkate alınacak kriterlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ordu ve Giresun illerinde yapılan çalışmada lojistik performans unsurlarının önem dereceleri tespit edilmesi ve iki şehrin kentsel lojistik performans unsurlarına göre kıyaslaması hedeflenmiştir. Buna yönelik olarak literatür taramasından elde edilen unsurlar, Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden CRITIC yöntemi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; kentsel lojistik performans unsurlarında Giresun ili için en yüksek ağırlığa sahip unsur “Trafik Tıkanıklığı ve Trafik Kazaları” olmuştur. Kentsel lojistik performans unsurları için en az ağırlığa sahip olan unsurun ise “Perakende Satın Alma İmkânları” olduğu belirlenmiştir. Ordu’da kentsel lojistik performans unsurlarında en yüksek ağırlığa sahip unsur “Limana ve Havaalanına Mesafe” olmuştur. Kentsel lojistik performans unsurları için en az ağırlığa sahip olan unsurun ise “Engel Etkisi” olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akben, İbrahim ve Bahçeci, Pekmez, Ayça (2018), “Kentsel Lojistik Gaziantep Örneği”, Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5 (6), s. 211-229.
  2. Akbulut, Yavuz, Osman (2019), “CRITIC ve EDAS Yöntemleri İle İş Bankası’nın 2009- 2018 Yılları Arasındaki Performansının Analizi”, Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi, 4(2), s. 249-263.
  3. Benk, Serkan, (2007), Kent İçi Ulaşım Sonucu Oluşan Negatif Dışsallıklar ve Önleme Yolları, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Bursa.
  4. Büyüközkan, Gülçin, Soncul, Murat ve Tanyaş, Mehmet (2012), “Kentsel Lojistik Yapısının Modellenmesi ve Analizi”, 1.Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi, Konya, 10-12 Mayıs 2012, s. 587–595.
  5. Cattaruzza, Diego, Absi, Nabil, Dominique, Feillet and Feliu, Gonzales, Jesus (2017), “Vehicle Routing Problems for City Logistics”, EURO Journal on Transportation and Logistics, 6, p. 51-79.
  6. Cracknell, James, Adam (2000), Experience in Urban Traffic Management and Demand Management in Developing Countries, World Bank Urban Transport Strategy Review– Background Paper, Washington.
  7. City Ports (2005), City Ports – Project Interim Report, Emilia-Romagna, Bologna, Italy. De Souza, Robert, Goh, Mark, Lau, Hoong. Chuin, Ng, Wee-Siong, and Tan, Puay- Siew (2014), “Collaborative Urban Logistics Synchronizing The Last Mile A Singapore Research Perspective”, Procedia-Social and Behavioral Sciences, 125, p. 422-431.
  8. Demircioğlu, Mert ve Çoşkun, Tolga, İbrahim (2018), “Critic-Moosra Yöntemi ve Ups Seçimi Üzerine Bir Uygulama,” Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27 / 1,s.183-195.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

25 Şubat 2021

Gönderilme Tarihi

10 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 26

Kaynak Göster

APA
Korucuk, S. (2021). ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26, 141-155. https://izlik.org/JA54PG33EU
AMA
1.Korucuk S. ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. DÜSBED. 2021;(26):141-155. https://izlik.org/JA54PG33EU
Chicago
Korucuk, Selçuk. 2021. “ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 26: 141-55. https://izlik.org/JA54PG33EU.
EndNote
Korucuk S (01 Şubat 2021) ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 26 141–155.
IEEE
[1]S. Korucuk, “ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ”, DÜSBED, sy 26, ss. 141–155, Şub. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54PG33EU
ISNAD
Korucuk, Selçuk. “ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 26 (01 Şubat 2021): 141-155. https://izlik.org/JA54PG33EU.
JAMA
1.Korucuk S. ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. DÜSBED. 2021;:141–155.
MLA
Korucuk, Selçuk. “ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ”. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 26, Şubat 2021, ss. 141-55, https://izlik.org/JA54PG33EU.
Vancouver
1.Selçuk Korucuk. ORDU VE GİRESUN İLLERİNDE KENTSEL LOJİSTİK PERFORMANS UNSURLARINA YÖNELİK KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. DÜSBED [Internet]. 01 Şubat 2021;(26):141-55. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54PG33EU