Yazım Kuralları

1. Makalenin başında, incelenen konuyu kısa ve anlaşılabilir biçimde özetleyen tek paragraf halinde en az 400-500 kelimeden oluşan Türkçe ile İngilizce Özet bulunmalıdır. Özet kısmında; araştırmanın konu, kapsam, önem, amaç ve yöntem gibi temel metodolojik çerçevesi belirtilmeli; ulaşılan sonuç ve yararlanılan kaynaklara ise değinilmemelidir.

2. Din ve Bilim Dergisi, atıf ve kaynakça yazımında İSNAD Atıf Stili'nin kullanılmasını şart koşmaktadır.
http://www.isnadsistemi.org
http://www.isnadsistemi.org/indirmeler/
3. Makale hacmi, 10.000 kelimeyi geçmemelidir.
4. Metin yazı tipi Palatino Linotype ve boyutu 10 punto, dipnotlar ise 8 punto olmalıdır.
5. Makaleler, Türkçe ve İngilizce başlık, öz ve abstract (en az 400 kelime en fazla 500kelime), keywords/anahtar kelimeler (en az 5 kavram, genelden özele sıralanmalı ve ilk kelime ilgili ilgili olduğu anabilim dalının adı olmalıdır), ve İSNAD stilinde hazırlanan kaynakça içerir.
6. Başlıklar, akademik üsluba uygun, mümkün olduğunca kısa ve konuyu yansıtacak şekilde olmalıdır.
7. Editör, yazıların imlâ vs. ile ilgili küçük değişiklikler yapma hakkına sahiptir. İmlâ ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu esas alınmalıdır.
8. İmlâda, şapkalı ve transkriptli kelimelerin yazılışında tutarlı olunmalıdır.
9. Arapça dilinde yazılmış makaleler dâhil kaynaklar Latin alfabesi ile yazılmış olmalı, İSNAD’a uygunluğuna, doğruluğu ve ulaşılabilirliğine özen gösterilmelidir.
10. Arapça makalelerde Türkçe öz ve İngilizce abstract yazılmalıdır.
11. Arapça yazılan makalelerde ve Türkçe veya İngilizce yazılmış makalelerdeki Arapça alıntılarda Traditional Arabic yazı stili kullanılmalıdır.
12. Yazar bilgisinde; yazarın ünvanı, çalıştığı kurum (Üniversite, Fakülte ve Anabilim Dalı), şehir, e-posta adresi ve ORCID numarası bilgilerine yer verilmelidir

13. Müellif Adlarının Yazımı

a. Şahıs isimleri metinde ilk geçtiği yerde Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’nin şahıs maddesinde yer alan madde adı veya imlâ kuralları esas alınarak yazılır. Fahreddîn er-Râzî, İmâmü’l-Haremeyn el-Cüveynî gibi.
b. Metinde adı geçen şahısların vefat tarihleri “(ö. Hicrî/Milâdi)” olarak ilk geçtiği yerde belirtilir: Ebû İshâk es-Saffâr (ö. 534/1139).
c. Özel isimlerin sonuna gelen hal ekleri, hemen isimden sonra yazılır.
Hatalı: “Saffâr (ö. 534/1139)’ın kelâm müdâfaası …”.
Doğru: “Saffâr’ın (ö. 534/1139) kelâm müdâfaası …”.
d. Şahıs, kavram ve mezhep isimlerinde isimlerinde geçen harekesiz ayn harflerinin hemze (’) değil ayn (‘) olarak gösterilmesi gerekmektedir. Şu‘be gibi.
e. Metinde veya dipnotlarda müellif ismi tek kelime ile yazılıyor ise harf-i tarif kullanılmaz.
Hatalı: er-Râzî, es-Saffâr, el-Gazzâlî.
Doğru: Râzî, Saffâr, Gazzâlî.


14. Âyetlerin Yazımı
Âyet atıflarında âyet metni veya Türkçe’si çift tırnak içinde verilir, sûre ve âyet numarası dipnotta değil, parantez içinde yazılır. Sûre adlarındaki “el-” takılarına ve uzatmalara (â) riayet edilir. Ayrıca âyet meâli italik yazılır.
Örnek: “İnananlar o kimselerdir ki Allah anıldığı zaman kalpleri titrer” (el-Enfâl 8/2).


15. Hadislerin Kaynak Gösterimi
Kütüb-i Sitte hadis kitaplarından kaynak gösterilirken Buhârî, Müslim, Tirmizî ve Nesâî isimlerinden sonra virgül, virgülden sonra Müslim ve Muvatta’da kitap adı ve hadis numarası; Buhârî, Tirmizî ve Nesâî’de kitap adı ve bab numarası, Müsned’de cilt ve sayfa numarası verilir. Cilt numarasında Romen rakamı kullanılmaz. Bunların dışında kalan hadis kitapları Müsned gibi kaynak gösterilir.
Örnek:
Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4: 289.
Ebû Dâvud, Sünen, “İlim”, 15.
Buhârî, “İlim”, 12.
Müslim, “Ticârât”, 45.


16. Alıntıların Yazımı
Üç satırdan az alıntılar çift tırnak ile metin içinde verilir. Alıntı içindeki alıntılarda ise tek tırnak kullanılır. Alıntı üç satırdan fazla ise ayrı paragraf halinde Palatino Lynotipe 9 punto ile sayfanın sol tarafından 1 cm içerlek olarak yazılır, çift tırnak kullanılmaz.


17. Dipnot Yazımı
Dipnotlarda, kaynak eserler İSNAD atıf sistemine göre yazılmalıdır. Genel Kural olarak dipnotlarda eser künye bilgileri VİRGÜL ile ayrılır. Aynı yazara ikinci kez atıf yapıldığında eser adı a.g.e. veya a.g.m. şeklinde kısaltılmamalıdır. Dipnotlarda “Yayınları”, “Yay.” şeklinde kısaltılır. Sayfayı ifade etmek üzere “s.” kısaltması kullanılmaz. Cilt numarası, “c.” kısaltması kullanılmadan yazılır: 8: 213 gibi.
19. Dergide yayımlanması için hazırlanan yazılar makale şablonundaki formata uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Makale Şablonu

Dergi İletişim: dinbil@alparslan.edu.tr

Din ve Bilim-Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.