Araştırma Makalesi

Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme

Cilt: 4 Sayı: 2 31 Aralık 2016
  • Mahmut Yurtsever
PDF İndir
TR

Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme

Öz

Peter Weiss’ın Direnmenin Estetiği romanı tematik kurgusu içinde geçmişteki direnişleri belgeleyen sanat ve edebiyat eserlerini yeniden yorumlayan bir çizgi izlemektedir. Sosyalizmin pratiklerini içeriden eleştiren bu roman sosyalist gerçekçiliği de konu etmektedir. Bu kapsamda işçi perspektifinden yazılmış bir roman olan Klaus Neukrantz’ın Wedding Barikatları ile - sosyalist gerçekçilik çizgisinin dekadan (yozlaşmış) yazar kabul ettiği – Franz Kafka’nın Şato romanı arasında bir yakınlık ilişkisi kurmakta, Şato için ‘işçi sınıfının romanı’ ifadesini kullanmaktadır. Bu bağlamda Peter Weiss’ın sosyalist gerçekçiliği nasıl yorumladığı, sosyalist iktidarların sanat ve edebiyat üzerindeki denetimlerine itiraz etmesine rağmen sosyalist gerçekçilikte hangi değeri gördüğü ve Kafka’nın Şato romanına ‘işçi sınıfının romanı’ derken nasıl bir bağlantı kurduğu çarpıcı bir soru haline gelmektedir.

Bu makale, adı geçen iki eserin özelliklerini ve düzen karşısındaki konumlanmalarını karşılaştırmalı olarak incelemektedir; Direnmenin Estetiği’nde bu iki romanla ilgili bölümlerde, romanın genel kurgusu ve yaklaşımı dikkate alınarak değerlendirilmektedir. Bu incelemeyle, Peter Weiss’ın sosyalist gerçekçiliğe bakışındaki özgünlüğü ve bu bağlamda nasıl bir Kafka yorumu yaptığını göstermek amaçlanıyor. İncelemenin vardığı sonuç: Peter Weiss; Kafka’nın, mücadelenin hedefini gösteren sosyalist gerçekçiliğin eksik bıraktığı şeyi yaptığını, yani ezilenlerin kendi içsel yaşantılarını bulmalarını sağladığını düşünmektedir. Yine Direnmenin Estetiği’nde izlerine rastlandığı gibi, Peter Weiss hayatının önemli bir bölümünde kendini Kafka’nın dünyasında hissetmiştir. Bu da Kafka’yı Peter Weiss için önemli kılan bir başka unsurdur. Bu anlamda Direnmenin Estetiği romanı Franz Kafka, Klaus Neukrantz ve Peter Weiss’ın ortak noktalarının izini süren, üç kurgusal metnin iç içe geçtiği bir üst metin olarak görülebilir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bergmann, Hugo (2009): “Schulzeit und Studium” Koch, Hans-Gerd (ed.) “Als Kafka mir entgegenkam...’ Erinnerungen an Franz Kafka, Berlin: Klaus Wagenbach , s. 13–24.
  2. Brod, Max (1966): Über Franz Kafka. Frankfurt am Main: Fischer Verlag.
  3. Dwars, Jens-Fietje (2007): Und dennoch Hoffnung - Peter Weiss (Eine Biografie), Berlin: Aufbau Verlag.
  4. Fingerhut, Karlheinz (1985): “Produktive Kafka Rezeption in der DDR”, Emrich, Wilhelm und Goldmann, Berg (ed.), Franz Kafka Symposium 1983 , Mainz: Hase& Kohler Verlag, s. 277-328.
  5. Fischer, Ernst (1994): Kunst und Koexion: Beiträge zu einer modernen marxistischen Koexion, Gutenberg: Büchergilde Verlag.
  6. Garaudy, Roger (1991): Piccaso Saint-John Perse Kafka, çev: Mehmet H. Doğan, 3. Basım, İstanbul: Payel Yayınevi.
  7. Gerlach, Rainer (1984): Peter Weiss, Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag.
  8. Ginsburg, Lew (1976): “Selbstdarstellung’ und Selbstentlarwung des Peter Weiss”, Karanis, Volker (ed.) Über Peter Weiss , Suhrkamp, 4. Auflge, Frankfurt am Main, s. 136- 140.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mahmut Yurtsever Bu kişi benim
Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi, Yenişehir, Diyarbakır
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

15 Şubat 2017

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yurtsever, M. (2016). Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik, 4(2), 1-19. https://izlik.org/JA55BS25NF
AMA
1.Yurtsever M. Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme. DİYALOG. 2016;4(2):1-19. https://izlik.org/JA55BS25NF
Chicago
Yurtsever, Mahmut. 2016. “Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme”. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik 4 (2): 1-19. https://izlik.org/JA55BS25NF.
EndNote
Yurtsever M (01 Aralık 2016) Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik 4 2 1–19.
IEEE
[1]M. Yurtsever, “Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme”, DİYALOG, c. 4, sy 2, ss. 1–19, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55BS25NF
ISNAD
Yurtsever, Mahmut. “Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme”. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik 4/2 (01 Aralık 2016): 1-19. https://izlik.org/JA55BS25NF.
JAMA
1.Yurtsever M. Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme. DİYALOG. 2016;4:1–19.
MLA
Yurtsever, Mahmut. “Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme”. Diyalog Interkulturelle Zeitschrift Für Germanistik, c. 4, sy 2, Aralık 2016, ss. 1-19, https://izlik.org/JA55BS25NF.
Vancouver
1.Mahmut Yurtsever. Peter Weiss’ın Kafka’ya ve Sosyalist Gerçekliğe Bakışı. Direnmenin Estetiği’nde Kafka’nın Şato ve Neukrantz’ın Wedding Barikatları Romanlarına Göndermeler Üzerinden Bir Değerlendirme. DİYALOG [Internet]. 01 Aralık 2016;4(2):1-19. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55BS25NF

www.gerder.org.tr/diyalog