GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ

Cilt: 4 Sayı: 2 1 Temmuz 2003
  • Feza Karaer
  • Serkan Gürlük
PDF İndir
TR EN

GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ

Öz

Çevre sorunları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde toplum gündeminde önemli ve öncelikli konular durumundadır. Gelişmiş ülkelerdeki yoğun girdi kullanımına dayalı tarım; toprak bozulması, pestisid kirliliği v.b. pek çok problem yaratmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerin çoğunun ekonomileri, gelişmiş olanlara kıyasla temel endüstrilerine dayanmakta, nüfusun büyük bir bölümü de tarımla uğraşmaktadır. Dolayısıyla, gelişmekte olan ülkelerde, çevresel kaynakların bozulma potansiyeli, üretim yapısının tahrip ediciliği nedeniyle yüksektir. Endüstrileşmiş ülkelerde ise, çevre kalitesi ile ilgili konular daha çok insan sağlığı ve çevrenin estetik kalitesi açısından değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, gelişmekte olan ülkelerde sorun, hem insan sağlığı ve üretkenlikle ilgili hem de doğal kaynakların gelecekteki üretkenliğinin tahribi ile ilgilidir. Bu nedenle, tarım, çevre ve ekonomi birbirini bütünleyen konular olarak ele alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKHABUHAYA J. (2000) Multistakeholder colloboration for reduced exposure to pesticides in developing countries : recommendations to SIDA with particular reference to Costarica, Tanzania and Vietnam, Kemi National Chemicals Inspectorate, Sweden. [Internet] Erişim adresi : [Erişim tarihi : 08 Eylül 2002].
  2. ALTINBAŞ, Ü. (1995) Çevresel etki değerlendirilmesinde doğal kaynak olarak toprak. ÇED Eğitim Kursu Tebliği, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi, İzmir.
  3. BAUER, S. (1994). Development of environmental impact assessment tools for livestock production systems.Vol. 1 : Research Report, Giessen, Germany, pp.4- 16.
  4. BURNETT, J. (1990). Ecology, economics and the environment. The Royal Bank of Scotland Review, Volume : 167, pp.3-15.
  5. CURİ, K. (1985). Çevresel etki değerlendirmesine genel bir bakış ve Türkiye'deki yeri, Çevre 85 Forumu, İzmir.
  6. ÇETİN, B., REHBER, E. (1999) International Conference on Work Sciences in Sustainable Agriculture, 28th Ciosta-Cigr Congress. 1999. Environmental Impact Assessment (EIA) for Agriculture in Developing Countries, Horsens, Denmark.
  7. DUBGAARD, A. (1991) Pesticide regulations in Denmark, in farming and the countryside. CAB International, Wallingford.
  8. EKİNGEN, H. R., (1989) Çevre kirliliğinin tarım ve tarım ürünleri etkisi. Marmara Bölgesi Tarımının Verimlilik Sorunları Sempozyumu içinde 102-108.ss. MPM, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Feza Karaer Bu kişi benim

Serkan Gürlük Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2003

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Karaer, F., & Gürlük, S. (2003). GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 4(2), 197-206. https://izlik.org/JA99UW94UP
AMA
1.Karaer F, Gürlük S. GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ. DOUJ. 2003;4(2):197-206. https://izlik.org/JA99UW94UP
Chicago
Karaer, Feza, ve Serkan Gürlük. 2003. “GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ”. Doğuş Üniversitesi Dergisi 4 (2): 197-206. https://izlik.org/JA99UW94UP.
EndNote
Karaer F, Gürlük S (01 Temmuz 2003) GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ. Doğuş Üniversitesi Dergisi 4 2 197–206.
IEEE
[1]F. Karaer ve S. Gürlük, “GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ”, DOUJ, c. 4, sy 2, ss. 197–206, Tem. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99UW94UP
ISNAD
Karaer, Feza - Gürlük, Serkan. “GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ”. Doğuş Üniversitesi Dergisi 4/2 (01 Temmuz 2003): 197-206. https://izlik.org/JA99UW94UP.
JAMA
1.Karaer F, Gürlük S. GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ. DOUJ. 2003;4:197–206.
MLA
Karaer, Feza, ve Serkan Gürlük. “GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ”. Doğuş Üniversitesi Dergisi, c. 4, sy 2, Temmuz 2003, ss. 197-06, https://izlik.org/JA99UW94UP.
Vancouver
1.Feza Karaer, Serkan Gürlük. GELİMEKTE OLAN ÜLKELERDE TARIM-ÇEVRE-EKONOMİ ETKİLEİMİ. DOUJ [Internet]. 01 Temmuz 2003;4(2):197-206. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99UW94UP