In this study, neighbourly relations between Syrians who were subjected to forced migration due to the civil war in Syria in 2011, left their country and took refuge in Turkey, and the host community are examined through the example of Şanlıurfa. From this perspective, the study aims to understand how both communities interact with each other through the neighbourhood relations of the host community and Syrians and whether they have social contact with each other in this sense. In this study, in which quantitative research method was used, questionnaire technique was used to collect data. In this context, a total of 720 voluntary participants, 360 from Şanlıurfans and 360 from Syrians, were surveyed through probability/random sampling in 45 neighbourhoods of Eyyübiye and Haliliye, the central districts of Şanlıurfa, where Syrians live densely. The data obtained were first subjected to descriptive and then to comparative analysis in order to reach a conclusion. As a result of the research, it was determined that neighbourly relations between both communities are weak and, in this sense, there is a serious lack of contact between the two communities. When the neighbourly relations of both groups with each other are compared in general, it is revealed that Syrian respondents have ‘slightly better’ relations with their neighbours from Şanlıurfa than the respondents from Şanlıurfa. It is understood that the respondents from Şanlıurfa are more ‘distant’ with their Syrian neighbours, whereas Syrian respondents want to have more contact with their neighbours from Şanlıurfa. Therefore, the findings of this research show that, although there is an intense intermingling between the two communities in quantitative (numerical) terms, this situation does not create a serious social contact effect between the two communities through basic neighbourly relations such as visiting each other as guests, going to the market shopping, shopping mall or park together, bringing and bringing food, visiting for holidays and condolences, attending weddings and engagement events.
Forced Migration Syrians Şanlıurfa Host Community Neighbourhood Relations Social Contact
20108
Bu çalışmada, 2011 yılında Suriye’de meydana gelen iç savaştan dolayı zorunlu göçe maruz kalıp ülkelerini terk eden ve Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ile ev sahibi topluluk arasındaki komşuluk ilişkileri, Şanlıurfa örneği üzerinden incelenmektedir. Bu perspektiften hareketle çalışma, ev sahibi toplum ve Suriyelilerin komşuluk ilişkileri üzerinden her iki topluluğun da birbirleriyle nasıl etkileşimde bulunduklarını ve bu anlamda birbirleriyle sosyal temaslarının olup olmadığını anlamayı amaçlamaktadır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, veri toplamak için anket tekniğine başvurulmuştur. Bu kapsamda, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı, Şanlıurfa’nın merkez ilçelerinden Eyyübiye ve Haliliye’ye bağlı 45 mahallede 360’ı Şanlıurfalı ve 360’ı da Suriyeli olmak üzere toplam 720 gönüllü katılımcıya olasılıklı/rastlantısal örneklem yoluyla anket formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler, önce betimleyici, daha sonra ise karşılaştırmalı analize tabi tutularak bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma neticesinde, her iki topluluk arasındaki komşuluk ilişkilerinin zayıf ve bu anlamda iki topluluk arasında ciddi bir temas eksikliğinin olduğu saptanmıştır. Her iki grubun da birbiriyle olan komşuluk ilişkileri genel olarak kıyaslandığında, Suriyeli katılımcıların Şanlıurfalı katılımcılara nazaran Şanlıurfalı komşularıyla “kısmen daha iyi” ilişkilere sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Şanlıurfalı katılımcıların Suriyeli komşularıyla daha “mesafeli” oldukları, ama buna karşılık Suriyeli katılımcıların ise, Şanlıurfalı komşularıyla daha fazla temas kurmak istedikleri anlaşılmıştır. Dolayısıyla, bu araştırmanın ortaya koyduğu bulgular, nicel (sayısal) olarak, her iki halk arasında yoğun bir iç içe geçiş olsa da bu durumun, iki topluluk arasında, birbirlerine misafirliğe gidip gelme, pazar alışverişine, AVM’ye veya parka birlikte gitme, yemek götürüp getirme, bayram ve taziye ziyaretlerinde bulunma, düğün ve nişan etkinliklerine katılma gibi temel komşuluk ilişkileri üzerinden ciddi bir sosyal temas etkisi yaratmadığını göstermektedir.
Zorunlu Göç Suriyeliler Şanlıurfa Ev Sahibi Topluluk Komşuluk İlişkileri Sosyal Temas
Bu araştırmada, etik ilkelere uyulmuştur. Harran Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu’nun 07.04.2020 tarih ve 2020/31 sayılı kararıyla etik kurul izni alınmıştır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Kurulu (HÜBAK)
20108
Bu araştırma, Recep Baydemir’in, Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı’na sunduğu ve Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Kurulu (HÜBAK) tarafından desteklenen (Proje No: 20108) “Toplumsal Mekânın Üretimi: Şanlıurfa Şehrinde Suriyeli ve Şanlıurfalıların Karşılaşması” başlıklı yayımlanmamış doktora tez çalışmasından üretilmiştir. Araştırmacı, doktora süreci esnasında YÖK 100/2000 Doktora Bursu almıştır. Bu sebeple hem HÜBAK’a hem de YÖK’e desteklerinden dolayı teşekkür etmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çok Kültürlü ve Kültürlerarası Çalışmalar, Göç Sosyolojisi, Göç, Etnisite ve Çok Kültürlülük Sosyolojisi, Sosyoloji (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 20108 |
Erken Görünüm Tarihi | 23 Haziran 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 25 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi - dtcfdergisi@ankara.edu.tr
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.