Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ERGONOMIC ANALYSIS OF SEATING FURNITURE USED IN FOOD AND BEVERAGE FACILITIES: THONET NO: 233 CHAIR

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 528 - 540, 15.12.2017

Öz

As all of the tourism facilities, it is
important to make the customers comfortable in food and beverage facilities
during the service.

 

Presented by the master carpenter, pioneer of
mass furniture production with industrialization, Michael Thonet and later by
Gerbrüder Thonet Company, known as Thonet chairs, has drawn attention as a
common product.

 

The chair in our study is preferred in café
which developed under the influence of French culture, unlike fast food
facilities.
Therefore, the chair should design so as not to force people during a
few hours sitting.

 

The study examines the relationships between
human and no: 233 first produced by Gerbrüder Thonet in 1895 used in mentioned places.
For this purpose, an ergonomic examination of the chair was carried out by
evaluating some standards with chairs qualities.

 

















Results show that the use of this chair, which
has a widespread use on the world scale, in food and beverage facilities is
preferable for people. The study is expected to lead to the ergonomic analyses
of other used Thonet chairs in food and beverage facilities.

Kaynakça

  • [1]. Gürsoy, D. (1995). Yemekçiliğin Evrimi, İstanbul: Kurtiş Matbaacılık. [2]. Kılıç, A. (1975). 50 Yıllık Yaşantımız, İstanbul: MY, 166. [3]. Asatekin, M. (1979). Endüstri Tasarımında Ergonomik Yaklaşım 1, Mimarlık Dergisi, 17(3): 28-29. [4]. Postell, J. (2012). Furniture Design, New Jersey: John Wiley&Sons İnc. [5]. Uzunarslan, Ş. (2002). Erken Cumhuriyet Dönemi Konutlarında Mekân ve Mobilya, Sanatta Yeterlilik Tezi, Mimar Sinan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. [6]. Küçükerman, Ö. (1998). Geleneksel "Mekan Kimliği"nden Yeni Bir "Mobilya" Düşüncesine Geçiş Osmanlı İmparatorluğu’nda “Mobilya”, Tombak, 21: 22–30. [7]. Hortaç, K. H. (1988). Bükme Mobilya Üretim Teknikleri Üzerine Araştırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. [8]. http://im.thonet.de/im/masse4/front%2fimages%2f5000%2fThonet__233__Vignette.jpg [9]. Güleç, E., Akın, G., Sağır, M., Özer, B. K., Gültekin, T., Bektaş, Y. (2009). Anadolu İnsanının 2005 Yılı Antropometrik Boyutları: 2005 Yılı Türkiye Antropometri Anketi Genel Sonuçları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 49(2): 187-201. [10]. Neufert, E. (2008). Yapı Tasarımı, İstanbul: Beta Yayınları. [11]. Zelnik, M., Panero, J. (1979). Human Dimension and İnterior Space, New York: Whitney Library of Design. [12]. Usta, İ. (2015). Ahşap Üzerine Betimlemeler: Kültürlerarası Etkileşim Aracı Olan Ahşabın “Değerli Bir Nesne” Olarak Kabul Edilip Özümsenmesi (Ahşap Güzeldir), MBD, 4(2): 39-54. [13]. Özdemir, N. (2017). Ankara. [14]. https://www.britannica.com/topic/cafe-eating-and-drinking-establishment [15]. Bayraktar, Ö. (2006). İstanbul Beyoğlu Bölgesi’nde Bazı Yeme-İçme Mekânlarının Oturma Elemanlarının Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü. [16]. Sabancı A., Sümer S. K. (2015). Ergonomi, Ankara: Nobel Yayıncılık. [17]. Vergara, M., Page, A. (2002). Relationship between comfort and back posture and mobility in sitting-postures, Elsevier Applied Ergonomics 33: 1 – 8. [18]. Asatekin, M. (1975). Postural and Physiological Criteria for Seating - A Review, M.E.T.U. Journal of the Faculty of Architecture, 1(1): 55-83.

YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 3, 528 - 540, 15.12.2017

Öz

Turizm sektöründe yer alan tüm işletmelerde
olduğu gibi, yiyecek ve içecek işletmelerinde de müşterilerin hizmet sürecinde
rahat etmeleri oldukça önemli görülmektedir.

 

Sanayileşme ile birlikte seri mobilya
üretiminde çığır açan mobilya ustası Michael Thonet ve sonrasında Gerbrüder
Thonet Firması tarafından sunulan ve Thonet sandalyeleri olarak anılan model
yaygın bir ürün örneği olarak dikkat çekmiştir.

 

Çalışmamızda incelemiş olduğumuz
sandalyenin, “ye-kalk” olarak ifade edilen ve hızlı hizmet sunan gıda
işletmelerinin dışında, Fransız kültürü etkisinde gelişen “cafe”lerde tercih
edildiği, bu nedenle söz konusu sandalyenin birkaç saatlik oturma sırasında insanı
zorlamayacak bir biçimde tasarlanmış olması gerekmektedir.

 

Çalışmanın amacı, yiyecek ve içecek
işletmelerinde kullanılan oturma mobilyalarından Gerbrüder Thonet firmasının
1895 yılında ilk kez ürettiği 233 numaralı sandalyenin insan ile arasındaki
ilişkinin incelenmesidir. Bu doğrultuda, bazı standartlar ve sandalyenin
nitelikleri göz önüne alınarak ergonomik bir inceleme yapılmıştır.

 

















Araştırmanın sonucunda, Dünya ölçeğinde
oldukça yaygın kullanımı olan bu sandalyenin, yiyecek ve içecek işletmelerinde
kullanımının insan açısından tercih edilebilir olduğu görülmüştür. Araştırma,
yiyecek ve içecek işletmelerinde kullanılan diğer Thonet sandalyelerinin de
ergonomik açıdan sorgulanmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Kaynakça

  • [1]. Gürsoy, D. (1995). Yemekçiliğin Evrimi, İstanbul: Kurtiş Matbaacılık. [2]. Kılıç, A. (1975). 50 Yıllık Yaşantımız, İstanbul: MY, 166. [3]. Asatekin, M. (1979). Endüstri Tasarımında Ergonomik Yaklaşım 1, Mimarlık Dergisi, 17(3): 28-29. [4]. Postell, J. (2012). Furniture Design, New Jersey: John Wiley&Sons İnc. [5]. Uzunarslan, Ş. (2002). Erken Cumhuriyet Dönemi Konutlarında Mekân ve Mobilya, Sanatta Yeterlilik Tezi, Mimar Sinan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. [6]. Küçükerman, Ö. (1998). Geleneksel "Mekan Kimliği"nden Yeni Bir "Mobilya" Düşüncesine Geçiş Osmanlı İmparatorluğu’nda “Mobilya”, Tombak, 21: 22–30. [7]. Hortaç, K. H. (1988). Bükme Mobilya Üretim Teknikleri Üzerine Araştırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. [8]. http://im.thonet.de/im/masse4/front%2fimages%2f5000%2fThonet__233__Vignette.jpg [9]. Güleç, E., Akın, G., Sağır, M., Özer, B. K., Gültekin, T., Bektaş, Y. (2009). Anadolu İnsanının 2005 Yılı Antropometrik Boyutları: 2005 Yılı Türkiye Antropometri Anketi Genel Sonuçları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 49(2): 187-201. [10]. Neufert, E. (2008). Yapı Tasarımı, İstanbul: Beta Yayınları. [11]. Zelnik, M., Panero, J. (1979). Human Dimension and İnterior Space, New York: Whitney Library of Design. [12]. Usta, İ. (2015). Ahşap Üzerine Betimlemeler: Kültürlerarası Etkileşim Aracı Olan Ahşabın “Değerli Bir Nesne” Olarak Kabul Edilip Özümsenmesi (Ahşap Güzeldir), MBD, 4(2): 39-54. [13]. Özdemir, N. (2017). Ankara. [14]. https://www.britannica.com/topic/cafe-eating-and-drinking-establishment [15]. Bayraktar, Ö. (2006). İstanbul Beyoğlu Bölgesi’nde Bazı Yeme-İçme Mekânlarının Oturma Elemanlarının Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü. [16]. Sabancı A., Sümer S. K. (2015). Ergonomi, Ankara: Nobel Yayıncılık. [17]. Vergara, M., Page, A. (2002). Relationship between comfort and back posture and mobility in sitting-postures, Elsevier Applied Ergonomics 33: 1 – 8. [18]. Asatekin, M. (1975). Postural and Physiological Criteria for Seating - A Review, M.E.T.U. Journal of the Faculty of Architecture, 1(1): 55-83.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Altınöz Bu kişi benim

Nihan Özdemir

İlker Usta Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Altınöz, M., Özdemir, N., & Usta, İ. (2017). YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, 6(3), 528-540.
AMA Altınöz M, Özdemir N, Usta İ. YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;6(3):528-540.
Chicago Altınöz, Mehmet, Nihan Özdemir, ve İlker Usta. “YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 6, sy. 3 (Aralık 2017): 528-40.
EndNote Altınöz M, Özdemir N, Usta İ (01 Aralık 2017) YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 6 3 528–540.
IEEE M. Altınöz, N. Özdemir, ve İ. Usta, “YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 3, ss. 528–540, 2017.
ISNAD Altınöz, Mehmet vd. “YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi 6/3 (Aralık 2017), 528-540.
JAMA Altınöz M, Özdemir N, Usta İ. YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2017;6:528–540.
MLA Altınöz, Mehmet vd. “YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ”. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 3, 2017, ss. 528-40.
Vancouver Altınöz M, Özdemir N, Usta İ. YİYECEK VE İÇECEK İŞLETMELERİNDE KULLANILAN OTURMA MOBİLYALARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ: THONET 233 NUMARALI SANDALYE ÖRNEĞİ. İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi. 2017;6(3):528-40.