BibTex RIS Kaynak Göster

Linalool Sıçan Karaciğer ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 12 - 17, 15.03.2011

Öz

Bu çalışmada, FeCl2 ve FeCl2’e ilaveten linalool molekülü uygulanması ile meydana gelen sıçan karaciğer ve
böbrek dokusu yağ asit değerlerindeki değişim araştırıldı. Çalışma, kontrol (K) (i.p.,Serum Fizyolojik, n=6), FeCl2
uygulama grubu (Fe) (i.p.,10 mg /kg FeCl2, n=6) ve FeCl2+linalool uygulama (FeL) (i.p.,10 mg /kg FeCl2+120mg/kg Linalool) olmak üzere üç grupta gerçekleştirildi. Uygulama sonrası gruplardan elde edilen dokular gerekli ekstraksiyon işlemleri yapıldıktan sonra gaz kromatografi (GC) cihazında yağ asidi değerlerinin hesaplanması ve istatistiksel olarak karşılaştırılması gerçekleştirildi. Tüm deney gruplarına ait karaciğer ve böbrek dokularında C14:0- C22:6n3 arası yağ
asit değerleri (%) tespit edildi. Analiz sonuçlarına göre, karaciğer Fe grubu C18:1n7, C20:4n6 ve C22:6n3 değerlerinde K grubuna göre azalmalar tespit edilirken, FeL grubundaki C20:4n6 ve C22:6n3 yağ asitlerinin değerinde Fe grubuna göre istatistiksel olarak artışlar tespit edildi. (P<0.05). Benzer şekilde böbrek dokusunun Fe grubundaki C16:1n9, C20:4n6, C22:5n3 ve C22:6n3 yağ asit değerlerinde K grubuna göre azalmalar hesaplanırken, aynı dokunun FeL grubundaki C16:1n9, C20:4n6 ve C22:6n3 yağ asit değerlerinde artışlar tespit edildi (p<0,05). Hem karaciğer hem de böbrek dokusunun Fe grubundaki total doymamış yağ asit ve çoklu doymamış yağ asit (PUFA) molekül değerleri, K grubuna göre düşük hesaplanırken (p<0,05) FeL grubunda bu yağ asitlerinin değerleri kontrole yakın olarak hesaplandı (p>0,05). Bu çalışmada sonuç olarak, FeCl2’ün her iki dokuda da çoklu doymamış yağ asit kompozisyonunu azalttığı ve linalool molekülünün ise bu etkiye karşı koruyucu bir özelliğe sahip olduğu gösterilmektedir.

Kaynakça

  • Silva A.L.O., Barrocas P.R.G, Jacob S.C. (), Moreira, JC, Dietary intake and health effects of selected toxic elements. Braz. J. Plant Physiol. 2005, 17, 79–93.
  • Özseker A. Deneysel sepsis modelinde; antibioterapi, serbest oksijen radikal temizleyicileri ve antioksidanların sağkalıma etkileri. Uzmanlık Tezi. Taksim Hastanesi, 1 .Cerrahi Kliniği, 1996, İstanbul.
  • Reilly P.M., Schiller H.J. Pharmacologic approach to tissue injury mediated by free radicals and other reactive oxygen metabolities. Am. J Surg. 1991, 16, 488-503.
  • Kelson, T.L., Secor Mc Voy, J.R., Rizzo, W.B. Human liver fatty aldehyde dehydrogenase: microsomal localization, purification and biochemical characterization. Biochim. Biophys. Acta 1997, 1335, 99–110.
  • Anderson D.K. and Means E.D. Iron-induced lipid peroxidation in spinal cord: Protection with mannitol and methylprednisolone . Journal of Free Radicals in Biology & Medicine 1985, 1, 1, 59–64.
  • Willmore L.J., Rubin J.J. Effects of antiperoxidants on FeCl2- induced lipid peroxidation and focal edema in rat brain. Experimental Neurology 1984, 83 (1), 62-70.
  • Jagetia GC, Reddy TK, Venkatesha VA, et al. Influence of naringin on ferric iron induced oxidative damage in vitro [J]. Clin Chim Acta, 2004, 347, 1-2, 189-197.
  • Bourre J.M., Dumont O., Durand G. Brain phospholipids as dietary source of (n – 3) polyunsaturated fatty acids for nervous tissue in the rat. J. Neurochem. 1993, 60, 2018–2028.
  • Lapczynski A., Letizia C.S., Api A.M. Addendum to Fragrance material review on linalool. Food and Chemical Toxicology 2008, 46 S190–S192
  • Bickers D., Greim H., Hanifin J.H., Rogers A.E., Saurat J.H., Sipes I.G., Smith R.L., Tagami H. A toxicologic and dermatologic assessment of linalool and related esters when used as fragrance ingredients. Food and Chem. Toxic. 2003, 41, 919–942.
  • Tepe B., Donmez E., Unlu M., Candan F., Daferera D., Vardar- Unlu G. Polissiou, M., Sokmen, A.,. Antimicrobial and antioxidative activities of the essential oils and methanol extracts of Salvia cryptantha (Montbret et Aucher ex Benth.) and Salvia multicaulis (Vahl). Food Chem. 2004, 84, 519– 525.
  • Pattnaik S., Subramanyam V.R., Bapaji M., Kole C.R., Antibacterial and antifungal activity of aromatic constituents of essential oils. Microbios 1997, 89, 39–46.
  • Mitic-Culafic D., Zegura B., Nikolic B., Vukovic-Gacic B., Knezevic-Vukcevic J., Filipic M., Protective effect of linalool, myrcene and eucalyptol against t-butylhydroperoxide induced genotoxicity in bacteria and cultured human cells, Food and Chemical Toxicology 2009, 47, 260–266.
  • Leal-Cardoso J. H, Shamyra da Silva-Alves K., Ferreira-da- Silva F.W., Santos-Nascimento T., Joca H.C., Pequeno de Macedo F.H., Militão de Albuquerque-Neto P., Magalhães P.J.C. , Lahlou S., Cruz J.S., Barbosa R. Linalool blocks excitability in peripheral nerves and voltage dependent Na+ current in dissociated dorsal root ganglia neurons. Eur. J. of Pharm. 2010, 645, 86–93.
  • Hara A. and Radin N.S., Lipid extraction of tissues with a low- toxicity solvent, Analitical Biochemistry 1978, 90, 420-426.
  • Christie WW, , Gas chromatography and lipids, The Oil Pres Glaskow,1992, 302
  • Zarasız İ., Sarsılmaz M.,, Sönmez M.F., Köse E., Yılmaz H.R., Ozan E. Kadavra Tespitinde Kullanılan Formaldehitin Sıçan Karaciğerinde Oluşturduğu Hasar ve Buna Omega-3 Yağ Asitlerinin Etkisi. Fırat Tıp Dergisi 2005, 10, 3, 103-107.
  • Songur A., Sarsilmaz M., Sogut S. Hypothalamic superoxide dismutase, xanthine oxidase, nitric oxide, and malondialdehyde in rats fed with fish omega-3 fatty acids. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2004, 28, 693- 98.
  • Alexander J.W,. Immunonutrition: the role of omega-3 fatty acids. Nutrition 1998, 14, 627-33
  • Dayangaç A, Yılmaz M, Konar V, Yılmaz Ö, Sıçanların bazı dokularındaki yağ asidi kompozisyonuna kadmiyumun etkileri, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları 2006, 2, 89-92.
  • Muliawan H., and Kappus H. Ferrous ion-stimulated alkane expiration in rats treated with carbon tetrachloride. Toxicology 1983, 28, 1-2, 29-36.
  • Jajte J., Grzegorczyk J., Zmylony M., Rajkowska E. Effect of 7 mT static magnetic field and iron ions on rat lymphocytes: apoptosis, necrosis and free radical processes, Bioelectrochemistry 2002, 57, 2, 107-111.
  • Yao D.C., Shi W.B., Gou Y.L., et al. Fatty acid-mediated intracellular iron translocation: a synergistic mechanism of oxidative injury [J]. Free Radic Biol Med, 2005, 39(10): 1385-1398.
  • Stadelmann-Ingrand S., Pontcharraud R., Fauconneau B.,. Evidence for the reactivity of fatty aldehydes released from oxidized plasmalogens with phosphatidylethanolamine to form Schiff base adducts in rat brain homogenates. Chemistry and Physics of Lipids 2004, 131, 93–105.
  • Parola M., Robino G., Dianzani M.U. 4-hydroxy-2,3- alkenals as molecular mediators of oxidative stress in the pathogenesis of liver fibrosis. Int. J. Mol. Med. 1999, 4, 425–432.
  • Chun C.L., Ming H.Y., Tase S.L, Jer M.L. Evaluation of the hepatoprotective and antioxidant activity of the Boehmeria nivea var. nivea and B. nivea var. tenacissima, J. Ethnopharmacol. 1998, 60, , 9–11.
  • Jin Y.S., Sa J.H., Shim T.H., Rhee H.I., Wang M.H. Hepatoprotective and antioxidant effects of Morus bombycis Koidzumi on CCl4-induced liver damage, Biochemical and Biophysical Research Communications 329 (2005) 991–995
  • Connor J.R., Menzies S.L., Burdo J.R., Boyer P.J. Iron and iron management proteins in neurobiology, Pediatr. Neurol. 2001, 25, 118– 129.
  • Zhang Z., Wei T., Hou J., Li G., Yu S., Xin W. Iron-induced oxidative damage and apoptosis in cerebellar granule cells: attenuation by tetramethylpyrazine and ferulic acid, Eur. J. Pharm. 2003, 467, 41–47.
  • Huang F.P., Xi G., Keep R.F., Hua Y., Nemoianu A., Hoff J.T., Brain edema after experimental intracerebral hemorrhage: role of hemoglobin degradation products, J. Neurosurg. 2002, 96, 287–293.
  • Nakamura T., Keep R.F., Hua Y., Schallert T., Hoff J.T., Xi G. Deferoxamine attenuates brain edema and neurological deficits in a rat model of intracerebral hemorrhage, J. Neurosurg. 2004, 100 672– 678.
  • Anderson D.K., Means E.D. Iron-induced lipid peroxidation in spinal cord: Protection with mannitol and methylprednisolone. J. of Free Radic. in Biol.& Med. 1985,1, 1, 59–64
  • Re L., Barocci S., Sonnio S., Mencorelli A., Vivani C., Paolucci G., Scarpantonio A., Rinaldi, L. Mosca E., Linolool modifies the nicotinic receptor-ipn channel kinetics at the mouse neuromuscular junction; Pharmacol Res. 2000, 42, 177-182.
  • Çelik S., Özkaya A., Effects of Intraperitoneally Administered Lipoic Acid, Vitamin E, and Linalool on the Level of Total Lipid and Fatty Acids in Guinea Pig Brain with Oxidative Stress Induced by H2O2 ; Journal of Biochemistry and Molecular Biology, 2002, 35, 6, 547-552.
Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 1, 12 - 17, 15.03.2011

Öz

Kaynakça

  • Silva A.L.O., Barrocas P.R.G, Jacob S.C. (), Moreira, JC, Dietary intake and health effects of selected toxic elements. Braz. J. Plant Physiol. 2005, 17, 79–93.
  • Özseker A. Deneysel sepsis modelinde; antibioterapi, serbest oksijen radikal temizleyicileri ve antioksidanların sağkalıma etkileri. Uzmanlık Tezi. Taksim Hastanesi, 1 .Cerrahi Kliniği, 1996, İstanbul.
  • Reilly P.M., Schiller H.J. Pharmacologic approach to tissue injury mediated by free radicals and other reactive oxygen metabolities. Am. J Surg. 1991, 16, 488-503.
  • Kelson, T.L., Secor Mc Voy, J.R., Rizzo, W.B. Human liver fatty aldehyde dehydrogenase: microsomal localization, purification and biochemical characterization. Biochim. Biophys. Acta 1997, 1335, 99–110.
  • Anderson D.K. and Means E.D. Iron-induced lipid peroxidation in spinal cord: Protection with mannitol and methylprednisolone . Journal of Free Radicals in Biology & Medicine 1985, 1, 1, 59–64.
  • Willmore L.J., Rubin J.J. Effects of antiperoxidants on FeCl2- induced lipid peroxidation and focal edema in rat brain. Experimental Neurology 1984, 83 (1), 62-70.
  • Jagetia GC, Reddy TK, Venkatesha VA, et al. Influence of naringin on ferric iron induced oxidative damage in vitro [J]. Clin Chim Acta, 2004, 347, 1-2, 189-197.
  • Bourre J.M., Dumont O., Durand G. Brain phospholipids as dietary source of (n – 3) polyunsaturated fatty acids for nervous tissue in the rat. J. Neurochem. 1993, 60, 2018–2028.
  • Lapczynski A., Letizia C.S., Api A.M. Addendum to Fragrance material review on linalool. Food and Chemical Toxicology 2008, 46 S190–S192
  • Bickers D., Greim H., Hanifin J.H., Rogers A.E., Saurat J.H., Sipes I.G., Smith R.L., Tagami H. A toxicologic and dermatologic assessment of linalool and related esters when used as fragrance ingredients. Food and Chem. Toxic. 2003, 41, 919–942.
  • Tepe B., Donmez E., Unlu M., Candan F., Daferera D., Vardar- Unlu G. Polissiou, M., Sokmen, A.,. Antimicrobial and antioxidative activities of the essential oils and methanol extracts of Salvia cryptantha (Montbret et Aucher ex Benth.) and Salvia multicaulis (Vahl). Food Chem. 2004, 84, 519– 525.
  • Pattnaik S., Subramanyam V.R., Bapaji M., Kole C.R., Antibacterial and antifungal activity of aromatic constituents of essential oils. Microbios 1997, 89, 39–46.
  • Mitic-Culafic D., Zegura B., Nikolic B., Vukovic-Gacic B., Knezevic-Vukcevic J., Filipic M., Protective effect of linalool, myrcene and eucalyptol against t-butylhydroperoxide induced genotoxicity in bacteria and cultured human cells, Food and Chemical Toxicology 2009, 47, 260–266.
  • Leal-Cardoso J. H, Shamyra da Silva-Alves K., Ferreira-da- Silva F.W., Santos-Nascimento T., Joca H.C., Pequeno de Macedo F.H., Militão de Albuquerque-Neto P., Magalhães P.J.C. , Lahlou S., Cruz J.S., Barbosa R. Linalool blocks excitability in peripheral nerves and voltage dependent Na+ current in dissociated dorsal root ganglia neurons. Eur. J. of Pharm. 2010, 645, 86–93.
  • Hara A. and Radin N.S., Lipid extraction of tissues with a low- toxicity solvent, Analitical Biochemistry 1978, 90, 420-426.
  • Christie WW, , Gas chromatography and lipids, The Oil Pres Glaskow,1992, 302
  • Zarasız İ., Sarsılmaz M.,, Sönmez M.F., Köse E., Yılmaz H.R., Ozan E. Kadavra Tespitinde Kullanılan Formaldehitin Sıçan Karaciğerinde Oluşturduğu Hasar ve Buna Omega-3 Yağ Asitlerinin Etkisi. Fırat Tıp Dergisi 2005, 10, 3, 103-107.
  • Songur A., Sarsilmaz M., Sogut S. Hypothalamic superoxide dismutase, xanthine oxidase, nitric oxide, and malondialdehyde in rats fed with fish omega-3 fatty acids. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2004, 28, 693- 98.
  • Alexander J.W,. Immunonutrition: the role of omega-3 fatty acids. Nutrition 1998, 14, 627-33
  • Dayangaç A, Yılmaz M, Konar V, Yılmaz Ö, Sıçanların bazı dokularındaki yağ asidi kompozisyonuna kadmiyumun etkileri, Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları 2006, 2, 89-92.
  • Muliawan H., and Kappus H. Ferrous ion-stimulated alkane expiration in rats treated with carbon tetrachloride. Toxicology 1983, 28, 1-2, 29-36.
  • Jajte J., Grzegorczyk J., Zmylony M., Rajkowska E. Effect of 7 mT static magnetic field and iron ions on rat lymphocytes: apoptosis, necrosis and free radical processes, Bioelectrochemistry 2002, 57, 2, 107-111.
  • Yao D.C., Shi W.B., Gou Y.L., et al. Fatty acid-mediated intracellular iron translocation: a synergistic mechanism of oxidative injury [J]. Free Radic Biol Med, 2005, 39(10): 1385-1398.
  • Stadelmann-Ingrand S., Pontcharraud R., Fauconneau B.,. Evidence for the reactivity of fatty aldehydes released from oxidized plasmalogens with phosphatidylethanolamine to form Schiff base adducts in rat brain homogenates. Chemistry and Physics of Lipids 2004, 131, 93–105.
  • Parola M., Robino G., Dianzani M.U. 4-hydroxy-2,3- alkenals as molecular mediators of oxidative stress in the pathogenesis of liver fibrosis. Int. J. Mol. Med. 1999, 4, 425–432.
  • Chun C.L., Ming H.Y., Tase S.L, Jer M.L. Evaluation of the hepatoprotective and antioxidant activity of the Boehmeria nivea var. nivea and B. nivea var. tenacissima, J. Ethnopharmacol. 1998, 60, , 9–11.
  • Jin Y.S., Sa J.H., Shim T.H., Rhee H.I., Wang M.H. Hepatoprotective and antioxidant effects of Morus bombycis Koidzumi on CCl4-induced liver damage, Biochemical and Biophysical Research Communications 329 (2005) 991–995
  • Connor J.R., Menzies S.L., Burdo J.R., Boyer P.J. Iron and iron management proteins in neurobiology, Pediatr. Neurol. 2001, 25, 118– 129.
  • Zhang Z., Wei T., Hou J., Li G., Yu S., Xin W. Iron-induced oxidative damage and apoptosis in cerebellar granule cells: attenuation by tetramethylpyrazine and ferulic acid, Eur. J. Pharm. 2003, 467, 41–47.
  • Huang F.P., Xi G., Keep R.F., Hua Y., Nemoianu A., Hoff J.T., Brain edema after experimental intracerebral hemorrhage: role of hemoglobin degradation products, J. Neurosurg. 2002, 96, 287–293.
  • Nakamura T., Keep R.F., Hua Y., Schallert T., Hoff J.T., Xi G. Deferoxamine attenuates brain edema and neurological deficits in a rat model of intracerebral hemorrhage, J. Neurosurg. 2004, 100 672– 678.
  • Anderson D.K., Means E.D. Iron-induced lipid peroxidation in spinal cord: Protection with mannitol and methylprednisolone. J. of Free Radic. in Biol.& Med. 1985,1, 1, 59–64
  • Re L., Barocci S., Sonnio S., Mencorelli A., Vivani C., Paolucci G., Scarpantonio A., Rinaldi, L. Mosca E., Linolool modifies the nicotinic receptor-ipn channel kinetics at the mouse neuromuscular junction; Pharmacol Res. 2000, 42, 177-182.
  • Çelik S., Özkaya A., Effects of Intraperitoneally Administered Lipoic Acid, Vitamin E, and Linalool on the Level of Total Lipid and Fatty Acids in Guinea Pig Brain with Oxidative Stress Induced by H2O2 ; Journal of Biochemistry and Molecular Biology, 2002, 35, 6, 547-552.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Alpaslan Dayangaç

Ahmet Özkaya

Muammer Bahşi

Harun Çiftçi Bu kişi benim

Gülender Akyıldız Bu kişi benim

Ökkeş Yılmaz

Yayımlanma Tarihi 15 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 15 Mart 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Dayangaç, A., Özkaya, A., Bahşi, M., Çiftçi, H., vd. (2011). Linalool Sıçan Karaciğer ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1), 12-17.
AMA Dayangaç A, Özkaya A, Bahşi M, Çiftçi H, Akyıldız G, Yılmaz Ö. Linalool Sıçan Karaciğer ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. Haziran 2011;1(1):12-17.
Chicago Dayangaç, Alpaslan, Ahmet Özkaya, Muammer Bahşi, Harun Çiftçi, Gülender Akyıldız, ve Ökkeş Yılmaz. “Linalool Sıçan Karaciğer Ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1, sy. 1 (Haziran 2011): 12-17.
EndNote Dayangaç A, Özkaya A, Bahşi M, Çiftçi H, Akyıldız G, Yılmaz Ö (01 Haziran 2011) Linalool Sıçan Karaciğer ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1 1 12–17.
IEEE A. Dayangaç, A. Özkaya, M. Bahşi, H. Çiftçi, G. Akyıldız, ve Ö. Yılmaz, “Linalool Sıçan Karaciğer ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır”, DÜ Sağlık Bil Enst Derg, c. 1, sy. 1, ss. 12–17, 2011.
ISNAD Dayangaç, Alpaslan vd. “Linalool Sıçan Karaciğer Ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 1/1 (Haziran 2011), 12-17.
JAMA Dayangaç A, Özkaya A, Bahşi M, Çiftçi H, Akyıldız G, Yılmaz Ö. Linalool Sıçan Karaciğer ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2011;1:12–17.
MLA Dayangaç, Alpaslan vd. “Linalool Sıçan Karaciğer Ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy. 1, 2011, ss. 12-17.
Vancouver Dayangaç A, Özkaya A, Bahşi M, Çiftçi H, Akyıldız G, Yılmaz Ö. Linalool Sıçan Karaciğer ve Böbreklerindeki Bazı Doymamış Yağ Asit Değerlerini FeCl2 Hasarından Korumaktadır. DÜ Sağlık Bil Enst Derg. 2011;1(1):12-7.