TR
Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı Ortaokul öğrencilerinin Fen Bilimleri dersine yönelik kaygı düzeylerinin farklı değişkenler açısından belirlenmesidir. Çalışmada ilk olarak, Uluçınar Sağır (2014) ve Kağıtçı ve Kurbanoğlu (2013) tarafından geliştirilen ölçeklerden yararlanarak yeni bir fen kaygı ölçeği (FKÖ) hazırlanarak geçerlik ve güvenirlik analizini yapılmıştır. Pilot uygulamadan sonra, açımlayıcı (AFA) ve doğrulayıcı (DFA) faktör analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, 2 faktör ve 18 maddeden oluşan FKÖ’nün Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.92 olarak hesaplanmıştır. Daha sonra hazırlanan yeni FKÖ, tarama deseni kullanılarak 2019-2020 eğitim öğretim yılı Kayseri şehir merkezinde bulunan devlet okullarının 5., 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören 290 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen verilerin SPSS-22 paket programı kullanılarak betimsel ve çıkarımsal istatistik analizleri yapılmıştır. Verilerin analizi sonucunda, fen başarı puanı ile fene yönelik kaygı düzeyleri arasında, başarı puanı yüksek olan öğrenciler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p<0.05) bulunurken, sınıf düzeyi, okul türü, anne eğitim düzeyi ve cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- KAYNAKLAR Ahi, B. Özsoy, S. (2015). İlkokullarda Görev Yapan Öğretmenlerin Çevreye Yönelik Tutumları: Cinsiyet ve Mesleki Kıdem Faktörü. Kastamonu Eğitim Dergisi, 23 (1), 31-56.
- Akça, B. (2017). Ortaokul öğrencilerinin fene yönelik zihinsel risk alma davranışları ile fen kaygıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Adnan Menderes Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Aydın.
- Alvaro, R. (1978). The effectiveness of a science-therapy program on science-anxious undergraduates, PhD dissertation, Loyola University Chicago.
- Anılan, B., Görgülü, A. ve Balbağ, M.Z. (2009). Öğretmen adaylarının kimya laboratuvarı endişeleri. e–Journal of New World Sciences Academy, 4 (3), 954–974.
- Atasoy, E. ve Ertürk, H. (2008). İlköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisi üzerine bir alan araştırması. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 10(1), 105-122.
- Aydın, E. ve Dilmaç, B. (2004). Matematik Kaygısı. Eğitime İlişkin Çeşitlemeler 1. (Edt: M. Gürsel). Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları. 231–240.
- Aydın, F. ve Çepni, O. (2012). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin çevreye yönelik tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi (karabük ili örneği). Dicle University Journal of Ziya Gökalp Education Faculty. 18, 189-207.
- Azizoglu, N. ve Uzuntiryaki, E. (2006). Kimya laboratuarı endişe ölçeği. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 55-62.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Alan Eğitimleri, Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
19 Ekim 2020
Gönderilme Tarihi
13 Nisan 2020
Kabul Tarihi
30 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 2
APA
Şahin, M., & Kaya, H. (2020). Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5(2), 190-206. https://izlik.org/JA66JX52DC
AMA
1.Şahin M, Kaya H. Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. AEAD. 2020;5(2):190-206. https://izlik.org/JA66JX52DC
Chicago
Şahin, Merve, ve Hasan Kaya. 2020. “Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi 5 (2): 190-206. https://izlik.org/JA66JX52DC.
EndNote
Şahin M, Kaya H (01 Ekim 2020) Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi 5 2 190–206.
IEEE
[1]M. Şahin ve H. Kaya, “Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi”, AEAD, c. 5, sy 2, ss. 190–206, Eki. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66JX52DC
ISNAD
Şahin, Merve - Kaya, Hasan. “Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi 5/2 (01 Ekim 2020): 190-206. https://izlik.org/JA66JX52DC.
JAMA
1.Şahin M, Kaya H. Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. AEAD. 2020;5:190–206.
MLA
Şahin, Merve, ve Hasan Kaya. “Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi, c. 5, sy 2, Ekim 2020, ss. 190-06, https://izlik.org/JA66JX52DC.
Vancouver
1.Merve Şahin, Hasan Kaya. Ortaokul Öğrencilerinin Fene Yönelik Kaygı Düzeylerinin Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi. AEAD [Internet]. 01 Ekim 2020;5(2):190-206. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66JX52DC
