YÜKSEKÖĞRETİMDE ÖĞRENCİ MERKEZLİ ÖĞRETME-ÖĞRENME SÜREÇLERİNİN İNCELENMESİ (UZMAN TEMELLİ ODAK GRUP GÖRÜŞMESİ)
Öz
Bu araştırmada, odak grup görüşmesi yoluyla, kalite güvencesi bağlamında yükseköğretim kurumlarımızda öğrenci merkezli öğretme-öğrenme süreçlerindeki mevcut durumun, öğretim elemanlarının öğrenci merkezli öğretme-öğrenme süreçlerinde yaşadıkları sorunların ve bu sorunların çözümlerine yönelik eğitim bilimleri alanında uzman öğretim elemanlarının görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, odak grup görüşmesine katılan eğitim bilimleri alanında uzman 6 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak bu araştırma kapsamında geliştirilmiş olan “Odak Grup Görüşmesi Formu” kullanılmıştır. Odak grup görüşmesine katılan öğretim elemanlarının görüşleri olduğu gibi değiştirilmeden verilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, yükseköğretimde öğretme-öğrenme süreçlerinin mevcut durumunda bazı sorunlar bulunduğu, bu sorunların önemli bir kısmının öğretim elemanlarının öğretme-öğrenme süreçlerine yönelik yeterlikleriyle ilgili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim elemanlarının öğretme-öğrenme süreçleri yeterliklerinin geliştirilmesi için ise güncel konu ve içeriklerle hazırlanmış bir eğitici eğitimi programının geliştirilip uygulanması önerilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akaydın, B. B., & Kaya, S. (2018). Sosyal bilgiler dersinde animasyon içeren ve içermeyen 5e modeli’nin öğrencilerin başarı ve tutumuna etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 26(1).
- Akgün, M. (2016). Yüksek öğretimde ideal öğretim elemanı nasıl olmalıdır?. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, (26), 197-204.
- Altunbay, M., & Bıçak, N. (2018). Türkçe eğitimi derslerinde" z kuşağı" bireylerine uygun teknoloji tabanlı uygulamaların kullanımı. Journal of World of Turks/Zeitschrift für die Welt der Türken, 10(1).
- Arslantaş, H. İ. (2011). Öğretim Elemanlarının Öğretim Stratejileri-Yöntem ve Teknikleri, İletişim Ve Ölçme Değerlendirme Yeterliklerine Yönelik Öğrenci Görüşleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(15).
- Bastable, S. B. (2003). Nurse as educator: Principles of teaching and learning for nursing practice. Jones & Bartlett Learning.
- Bayırtepe, E., & Tüzün, H. (2007). Oyun-tabanlı öğrenme ortamlarının öğrencilerin bilgisayar dersindeki başarıları ve öz-yeterlik algıları üzerine etkileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(33).
- Bulut, A., & Aktepe, V. (2015). Yaratıcı drama destekli matematik öğretimin öğrencilerin akademik başarısına etkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 23(3), 1081-1090.
- Büyükkaragöz, S. ve Sünbül, A. M. (1997). Öğretmen adaylarının yeterlilik düzeyleri. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Sempozyumunda sunulan Bildiri, İzmir.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
15 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
21 Nisan 2019
Kabul Tarihi
21 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1




