KURMACA METİN YAZMA BAĞLAMINDA FABL OLUŞTURMA ETKİNLİĞİNİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNE VE TÜRKÇE DERSİNE KATKILARI
Öz
Öz
Çalışmanın amacı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Eğitim Fakültesi son sınıf Türkçe öğretmen adaylarından, kültürel ve edebi birikimlerini yaratıcı yazma bilgi ve becerileriyle birleştirerek birer fabl örneği oluşturmalarını istemek ve buradan hareketle ileriki mesleki yaşantılarında, sınıflarındaki ders kazanımları bağlamında, bu metodu Türkçe ve değerler eğitimi konusunda kullanabilme becerilerini geliştirmelerini sağlayabilmektir. Nitel bir çalışma olarak desenlenen araştırmada elde edilen veriler, içerik analiziyle ele alınmış, yorumlanmış ve senteze varılmıştır. Bu bağlamda, öğrencilerinin bir ders saatinde yazmış oldukları fabl örnekleri incelenmiş hangi değerlerin öne çıkarıldığı, hangi kavramlar üzerinden öğretiler/mesajlar iletildiği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, öğretmen adaylarının fabllarında “erdemli insan”da bulunması gereken temel değerler ve o değerlerin taşıdığı kıymetli mesajlar gün ışığına çıkarılmıştır. Öneri olarak da, Yüksek Öğretimden Milli Eğitime öğretim programlarının başta fabl, masal gibi Halk Edebiyatı türleriyle, yaratıcı yazma etkinlikleri bağlamında gelecek kuşaklar adına değerler içerikli güncellenmesinin önemine dikkat çekilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Kaynakça
- Adıgüzel, O. C. ve Ergünay, O. (2012). “Türkiye’de Değerler Üzerine Gerçekleştirilen Lisansüstü Tezlerin Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Perspektifinden İncelenmesi” Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 11(41), www.esosder.org Electronic Journal of Social Sciences, 18-33.
- Aktaş, Ş; Osman, G. (2007). Yazılı ve Sözlü Anlatım Kompozisyon Sanatı. (8. Baskı) Ankara: Akçağ Yayınları.
- Arslan, M. (2008). Denizli Yöresinden Derlenmiş Masallar, İnceleme –Metinler. Denizli: Zirve Yayınları.
- Boratav, P. N. (1995). 100 soruda Türk Halk Edebiyatı. (7. Baskı) İstanbul: Gerçek Yayınları.
- Cassirer, E. (2005). Sembolik Formlar Felsefesi –II, Mitik Düşünme. Çev: Milay Köktürk Ankara: Hece Yayınları.
- Cengiz, Ş. ve Duran, E. (2017). “Hayvan Masalları (Fabl) Üzerinde Deneysel Bir Araştırma: Çocuklar Deyimlerden Ne Anlıyor?” INES JOURNAL Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi / The Journal of International Education Science 4 (13), 29-50.
- Çoban, A. (2013). “İlköğretim Sürecinde İyilik Kavramının Değerlendirilmesi”, Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi/ Electronic Journal of Education Sciences www.ejedus.org (EJEDUS), 2 (3), 116-124.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
5 Temmuz 2019
Kabul Tarihi
20 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 16