In this study, energy balance in grown groundnut was revealed in Adana. Main data used in this study, such as economical life, labor success, fuel-oil consumptions, machine weights of the tools and machines used in second crop sunflower and fertilizer, irrigation, seed amounts have been obtained from the other studies, various sources and catalogues. As a result of the evaluations energy output/input rate was obtained as 1.94, the specific energy value was obtained 12.90, net energy production was obtained 52734.28 MJ/ha in groundnut. For the groundnut, irrigation energy was the highest energy with 48.69 in total energy budget followed by fuel-oil energy, fertilizer energy, seed energy, chemicals energy, machinery energy and human labour energy inputs with 22.31% , 14.90, 5.78%, 5.58% , 2.59% and 0.16% % respectively.
Bu çalışmada, 2017 yılında Adana
koşullarında yetiştirilen yer fıstığı üretiminin enerji bilançosu ortaya
konulmuştur. Çalışmada kullanılan alet-makinelerin ekonomik ömürleri, iş
başarısı, yakıt-yağ tüketimleri, makine ağırlıkları ile gübre, tohum miktarları
gibi temel veriler, mevcuttaki yapılan ölçümlerden, yapılan diğer
çalışmalardan, çeşitli kaynak ve kataloglardan temin edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda yer
fıstığı üretiminde enerji çıktı/girdi oranı 1.94, özgül enerji değeri 12.90 MJ
kg-1, enerji üretkenliği 0.08 kgMJ-1, net enerji verimi 52734.28 MJ
ha-1 olarak hesaplanmıştır. Yer fıstığı üretiminde toplam enerji
girdileri içerisinde kullanım oranı en yüksek olan % 48.69 ile sulama enerjisi
olduğu bulunmuştur. Bunu sırasıyla % 22.31 ile yakıt-yağ enerjisi, % 14.90 ile
gübre enerjisi, %5.78 ile tohum
enerjisi, % 5.58 ile ilaç enerjisi, % 2.59 ile makine enerjisi ve % 0.16 ile
insan enerjisi takip etmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 15 |