Taze salatalar ve salata
yapımında kullanılan sebzeler, çiğ tüketildiği için patojen bakteriler ile
kontamine olması durumunda insan sağlığı açısından ciddi riskler
oluşturabilmektedir. Bu amaçla yapılan çalışmada, Afyonkarahisar ilinde
tüketime sunulan taze marul örneklerinin mikrobiyolojik kalitesi incelendi.
Çalışma kapsamında, market ve pazarlardan toplanan 70 adet taze marul örneği Esherichia coli O157 ve Listeria monocytogenes varlığı yönünden
analize alındı. E. coli O157 ve L. monocytogenes analizleri sırasıyla
ISO 16654 ve ISO 11290-1’e göre gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda, 70 adet
taze marul örneğinin 2 (%2,86)’sinde E.
coli O157 ve bir (%1,43) tane taze marul örneğinde ise L. monocytogenes, tespit
edildi. Sonuç olarak, incelenen marul örneklerinin patojen bakterileri içerdiği
ve mikrobiyolojik kalitesinin düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Isıl işlem
olmadan tüketilen sebzelerde E. coli
O157 ve L. monocytogenes gibi patojen
bakterilerin bulunması sağlık açısından ciddi bir risk oluşturmaktadır. Bu
nedenle, mikrobiyolojik kaliteyi artırmak için etkili kontrol önlemlerinin
uygulanması gerekmektedir.
Fresh salads and vegetables used for salad
making may induce serious risks for human health if they are contaminated with
pathogenic bacteria since they are consumed raw. In this study, microbiological
quality of fresh lettuce samples which are offered for consumption in
Afyonkarahisar province was investigated. For that aim, 70 fresh lettuce
samples collected from markets and bazaars and analyzed for the presence of Esherichia coli O157 and Listeria monocytogenes. The analysis of E. coli O157 and L. monocytogenes was performed according to ISO 16654 and ISO
11290-1, respectively. The results of the present study showed that 2 (% 2.86)
of 70 fresh lettuce samples were found to be positive for E. coli O157 while 1 (1.43%) fresh lettuce sample was positive for L. monocytogenes. In conclusion, the lettuce samples were found
to contain pathogenic bacteria and their microbiological quality was low. The
presence of pathogenic bacteria such as E.
coli O157 and L. monocytogenes in
vegetables consumed without heat treatment poses a serious health risk.
Therefore, effective control measures should be implemented to increase
microbiological quality.
Lettuce, Salad, Esherichia coli O157, Listeria monocytogenes
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 16 |