Yüzyıllardan beri, bütün ülkelerde tıbbi açıdan
önemli olan çeşitli meyveler, halk sağlığında hastalıkların tedavisi amacıyla
kullanılmaktadır. Bu meyveler arasında üvez meyvesinin son zamanlarda
antioksidan aktivitesi dikkat çekmektedir. Türkiye‘de doğal olarak yetişen Kuş
üvezi (Sorbus aucuparia L)
‘nin insan sağlığı açısından önemli biyoaktif bileşenler içerdiği yapılan
çalışmalarla belirlenmiştir. Yaygın olarak reçel yapımında değerlendirilen bu
meyvenin sağlık ve gıda sektörlerinde kullanım potansiyelinin araştırılması
önem arz etmektedir.
Bu çalışmanın amacı farklı ekstraksiyon
koşullarında elde edilen üvez meyvesi ekstraktlarının, toplam fenolik ve
flavonoid madde miktarları ile antioksidan aktivitelerinin incelenmesidir.
Çalışmada Çal‘dan (Denizli) toplanan üvez meyveleri kurutulduktan sonra
öğütülmüş ve ultrason destekli ekstraksiyon yöntemi ile üç farklı çözücü
içerisinde ekstraktlar elde edilmiştir. Ekstraksiyon işlemi için etanol:su
(1:1), methanol:su (1:1), aseton:su (1:1)
çözeltileri kullanılmış ve her solvent için ayrı ayrı
ultrasonik su banyosunda 50±5 oC
sıcaklıkta 40 dakika süreyle
ekstraksiyon işlemleri gerçekleştirilmiş ve biyoaktif değerleri incelenmiştir.
Çalışmada, ekstrakt verimi, toplam fenolik ve flavonoid madde ile antioksidan
aktivite (DPPH (2,2-difenil-1-pikril hidrazil)) değerlerinin en iyi
çıktığı çalışma koşulları, herbir ekstrakt elde etme yöntemine göre açıklanmış
ve tablo ve şekillerle karşılaştırmalar yapılarak en iyi sonucun etanol:su
karışımına (1:1) ait olduğu görülmüştür.
For centuries, a variety of medicinally important
fruits have been used in all countries to treat diseases in public health.
Among these fruits, the antioxidant activity of rowan fruit has recently
attracted attention. Rowan fruit (Sorbus
aucuparia) of naturally grown plants in Turkey are determined by studies
that contain important bioactive components in terms of human health. It is
important to investigate the potential use of this fruit which is widely used
in jam making in health and food sectors. The aim of this study was to
investigate the total phenolic and flavonoid contents and antioxidant
activities of rowan fruit extracts obtained under different extraction
conditions.
In this study, rowan fruits collected from Çal region
(Denizli, Turkey) were grinded after drying and extracts were obtained in three
different solvents by ultrasound assisted extraction method. Ethanol:water
(1:1), methanol:water (1:1), acetone:water (1:1) solutions were used for
extraction and extraction was carried out for 40 minutes in an ultrasonic water
bath at 50 ± 5°C for each solvent separately and bioactive values were
examined. The extract yield, total phenolic and flavonoid substance and
antioxidant activity in DPPH method were determined according to the working
conditions of each extract. When comparisons are made with tables and figures,
the best result is the ethanol:water mixture.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 16 |